Τραγικός ο απολογισμός των νεκρών και τραυματιών στο Μαρόκο, μετά το σεισμό των 7 Ρίχτερ, και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 1.037 νεκροί, 1.200 τραυματίες και τεράστιες υλικές ζημιές. Τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν στα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν, και εκφράζονται φόβοι για μεγάλη αύξηση των θυμάτων.
Καλά στην υγεία τους είναι οι 21 Έλληνες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο των γεωπάρκων της UNESCO στο Μαρακές.
Το επίκεντρο ήταν στην επαρχία αλ Χαούζ, στο όρος Υψηλός Άτλας, 71 χλμ νοτιοδυτικά του Μαρακές. Ο σεισμός, που έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις, διήρκεσε 20 δευτερόλεπτα και το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 18 χλμ. Οι εικόνες που ακολούθησαν συγκλονίζουν. Ακόμη και όσοι κατόρθωσαν να απεγκλωβιστούν, κινδυνεύουν από κτήρια που συνεχίζουν να καταρρέουν καθώς οι μετασεισμοί είναι ιδαίτερα ισχυροί.
Very sad,my prayers & thoughts are for the families in Morocco as devastating earthquake kills over 1,000 people, rescuers dig for survivors.#moroccoearthquake pic.twitter.com/N7FHIdyL1N
— Perveen Sarwar (@PerveenSarwar) September 9, 2023
Οι εικόνες δείχνουν σημαντικές ζημιές στην τουριστική πόλη επισημαίνει το BBC, υπενθυμίζοντας ότι το ιστορικό κέντρο είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ολόκληρες συνοικίες έχουν μετατραπεί σε ερείπια, και κραυγές για βοήθεια ακούγονται από παντού, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Με γυμνά χέρια προσπαθούν να σώσουν εγκλωβισμένους
Σε φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται συντρίμμια σπιτιών στους δρόμους, αλλά και αυτοκίνητα πλακωμένα από πέτρες. Κάτοικοι προσπαθούν με τα χέρια να απομακρύνουν τα συντρίμμια αναζητώντας εγκλωβισμένους, εν αναμονή των βαρέων μηχανημάτων, δήλωσε ένας από αυτούς.
Μεγάλες ζημιές υπέστη το τέμενος Κουτούμπια (τέμενος των βιβλιοπωλών) του 12ου αιώνα –από τα πιο διάσημα ορόσημα του Μαρακές.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δρόμοι που οδηγούν στην ορεινή περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού είναι μποτιλιαρισμένοι με οχήματα αλλά και φραγμένοι από βράχους που κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετακινηθούν ασθενοφόρα και συνεργεία διάσωσης.
The historic Koutoubia Mosque in Marrakesh, Morocco, did not collapse despite nearby buildings collapsing after an earthquake in Morocco.
#Morocco l #earthquake l #المغرب l #زلزال_المغرب pic.twitter.com/khTKNMg3eG
— Globe Eye News (@GlobeEyeNews) September 9, 2023
Σπάνιο φαινόμενο στη Βόρεια Αφρική
Στη Βόρεια Αφρική οι σεισμοί είναι σχετικά σπάνιοι, και ο χθεσινός ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή. Το 1960, σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη μαροκινή πόλη Αγκαντίρ και προκάλεσε χιλιάδες θανάτους αλλά και αλλαγές στους κατασκευαστικούς κανόνες στο Μαρόκο. Ωστόσο πολλά κτήρια, ειδικά αγροτικά σπίτια, δεν είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν τόσο ισχυρές δονήσεις.
Το 2004, ένας σεισμός 6,4 Ρίχτερ κοντά στην παραλιακή πόλη Αλ Χοσέιμα άφησε περισσότερους από 600 νεκρούς.
Ο σεισμός της Παρασκευής έγινε αισθητός μέχρι την Πορτογαλία και την Αλγερία.
Συλλυπητήρια από την παγκόσμια κοινότητα
Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ εξέφρασε σήμερα «τον μεγάλο του πόνο» και τα συλλυπητήριά του προς το λαό του Μαρόκου. «Ενημερώθηκα με μεγάλο πόνο για τις τραγικές επιπτώσεις του σεισμού που έπληξε το βασίλειο του Μαρόκου. Εκφράζω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Αυτής Μεγαλειότητα τον βασιλιά Μοχάμεντ Στ’, στον μαροκινό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων», έγραψε στην πλατφόρμα X.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «συντετριμμένος λόγω του φρικτού σεισμού στο Μαρόκο», και πρόσφερε τη βοήθεια της χώρας του. «Είμαστε όλοι συντετριμμένοι μετά τον φρικτό σεισμό στο Μαρόκο. Η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει», έγραψε στο X, στη διάρκεια της πτήσης του προς το Νέο Δελχί για τη σύνοδο κορυφής της G20.
Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εξέφρασε την αλληλεγγύη της με το Μαρόκο και τον μαροκινό λαό.
Σε ανακοινωθέν της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης τονίζεται ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, από το Νέο Δελχί όπου βρίσκεται για την σύνοδο G20, πληροφορήθηκε για τον τραγικό σεισμό στο Μαρόκο και τον απολογισμό του. Η Μελόνι, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, βρίσκεται στο πλευρό του Μαροκινού πρωθυπουργού Αζίζ Αχανούς, των συγγενών των θυμάτων και του μαροκινού λαού, και απόλυτη πρόθεση της Ιταλίας είναι να στηρίξει το Μαρόκο σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο Ισπανός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που επλήγησαν από την τραγωδία. «Όλη μου η αλληλεγγύη και η υποστήριξη στο λαό του Μαρόκου μετά από αυτόν τον φρικτό σεισμό», ανέφερε στο X. «Η Ισπανία βρίσκεται στο πλευρό των θυμάτων αυτής της τραγωδίας και στις οικογένειές τους», σημείωσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε τις ευχές του για «ανάκαμψη σε όλους τους Μαροκινούς που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στο Μαρόκο, μια χώρα φίλη και αδελφή. Μακάρι ο Θεός να λυπηθεί όσους έχασαν τη ζωή τους και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Υποστηρίζουμε τους Μαροκινούς αδελφούς μας αυτή τη δύσκολη ημέρα».
«Η Τουρκία είναι έτοιμη, όπως πάντα, να προσφέρει κάθε είδους βοήθεια για να κλείσουν οι πληγές» του Μαρόκου, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείου Εξωτερικών.
Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να βοηθήσει τη μαροκινή κυβέρνηση «στις προσπάθειές της να συνδράμει τους πληγέντες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντιζαρίκ.
🚨🚨🚨🚨🚨🚨
شاهد اللحظة الاوله من وقوع #الزلزال بقوه 7 درجات في #المغرب فجر اليوم مما ادى الى 296 وفاه تقريبا وعدد كبير تحت الانقاذادعو لأخوانا في المغرب 🤲🏼#مراكش #المغرب #Morocco pic.twitter.com/rbvdwXZZg0
— توباكو (@tobaco999) September 9, 2023
Στο μεταξύ ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, οικοδεσπότης της συνόδου της G20 που ξεκίνησε σήμερα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων του σεισμού. «Εξαιρετικά συγκλονισμένος από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών από το σεισμό στο Μαρόκο», έγραψε στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας: «αυτή την τραγική ώρα οι σκέψεις μου είναι με το λαό του Μαρόκου. Συλλυπητήρια σε όσους έχουν χάσει συγγενείς τους».
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απηύθυνε επίσης μήνυμα συλλυπητηρίων μετά τον «καταστροφικό» σεισμό, ενώ έκανε λόγιο για «φρικτά νέα από το Μαρόκο».
Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σχολίασε ότι «μαζί με το λαό του Μαρόκου, θρηνούμε τα θύματα του φρικτού σεισμού. Οι σκέψεις μας είναι με αυτούς και όσους αναζητούν εγκλωβισμένους αυτές τις ώρες και δίνουν μάχη για τη ζωή των πολλών τραυματιών».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον «φίλο λαό» του Μαρόκου, επεσήμανε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του. «Στη Ρωσία συμμεριζόμαστε τον πόνο και το πένθος του φίλου λαού του Μαρόκου», τόνισε ο Πούτιν σε μήνυμά του προς τον βασιλιά της χώρας Μοχάμεντ Στ’, ενώ εξέφρασε και «τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τις τραγικές συνέπειες του καταστροφικού σεισμού».
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιερ αναφέρει: «Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες στους οποίους εύχομαι ταχεία ανάρρωση και εκείνους που ανταποκρίθηκαν πρώτοι κάνοντας μια αξιοθαύμαστη δουλειά».
Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμο να παράσχει οποιαδήποτε απαραίτητη βοήθεια εάν ζητηθεί αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς. «Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της με τον λαό και τις αρχές του Μαρόκου» σημειώνει.