Μια ρετρό κινηματογραφική εμπειρία έζησαν οι ομογενείς της Μελβούρνης στο προάστιο Yarraville, όπου παρακολούθησαν την ελληνική ταινία Μια κυρία στα μπουζούκια στη μεγάλη οθόνη του ιστορικού κινηματογράφου Sun Theatre.
Η ταινία προβλήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Greek Antiques at the Sun από την ομάδα Greek Youth Generator (GYG), η οποία επιδιώκει να «ξεθάψει» το μεταναστευτικό παρελθόν των Ελλήνων που έζησαν στα δυτικά προάστια της Μελβούρνης.
«Ας πούμε ότι επαναφέραμε στη ζωή το Sun Theatre της δεκαετίας του ’60» δήλωσε στην ομογενειακή ιστοσελίδα neoskosmos.com ένας εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης, ο Ντιν Κοτσιάνης.
«Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Ζωή Λάσκαρη και ο Κώστας Βουτσάς, οι οποίοι αποτελούν την προσωποποίηση εκείνης της εποχής», σημείωσε ο Ν. Κοτσιάνης, ενώ πρόσθεσε ότι την ταινία παρακολούθησαν πάνω από 100 ομογενείς, μερικοί από τους οποίους ήταν μάλιστα κάτω των 30 ετών.
Η προβολή της ταινίας οργανώθηκε με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τη δημιουργία μιας εντυπωσιακής τοιχογραφίας μήκους 250 τ.μ στο προάστιο Footscray της Μελβούρνης, με τίτλο Footscray’s Hidden Hellenism (FHH) (ο κρυμμένος ελληνισμός του Footscray) στη μνήμη των Ελλήνων που δημιούργησαν την ελληνική παροικία της Μελβούρνης.
Κινηματογράφος με ελληνικό «αέρα»
Το Sun Theatre πρωτοάνοιξε το 1938 και ήταν ένας κινηματογράφος μονής οθόνης 1050 θέσεων, ο πιο πολυτελής της περιοχής εκείνα τα χρόνια.
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’50 και του ’60 η τηλεόραση ήταν η νέα καινοτομία και τα πλήθη στους κινηματογράφους μειώθηκαν.
Ωστόσο, η άφιξη των Ελλήνων μεταναστών στην περιοχή, έμελλε να αλλάξει τις ισορροπίες. Ο Στάθης Ραφτόπουλος είχε φτάσει στην Αυστραλία στην ηλικία των 13 ετών και είχε αρχίσει από το 1949 να διαμορφώνει το ελληνοαυστραλιανό πολιτιστικό τοπίο, προβάλλοντας τον ελληνικό κινηματογράφο.
Μαζί με τον Παναγιώτη Γιαννούδη ίδρυσαν την εταιρεία Cosmopolitan Motion Pictures Company, η οποία έφτασε κάποια στιγμή να αριθμεί 12 κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στην προβολή ταινιών από την Ελλάδα στην Αυστραλία.
Έτσι, τη δεκαετία του ’60, προκειμένου να ικανοποιήσουν τον νέο πληθυσμό στο Yarraville, το Sun Theatre μετατράπηκε σε ελληνικό κινηματογράφο.
Οι ελληνικές ταινίες που προβάλλονταν στα προάστια της εργατικής τάξης και των μεταναστών εκείνη την περίοδο, λειτούργησαν ως σημείο αναφοράς για την κοινότητα, καθώς επίσης και ως πηγή πολιτιστικής κατανάλωσης, για τον ευρύτερο πληθυσμό της εργατικής τάξης των Ελλήνων μεταναστών.
Μία περίοδο που υπήρχαν περιορισμένες επιλογές στην αυστραλιανή τηλεόραση και λίγες ελληνικές εφημερίδες, ο κινηματογράφος αποτέλεσε έναν κομβικό σύνδεσμο των πρώτων μεταναστών με την πατρίδα τους.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 όμως, το Sun Theatre με εισήγηση του υπουργείου Υγείας, επειδή κρίθηκε ότι είχε ανθυγιεινά χαλιά. Ο χώρος εγκαταλείφθηκε και ρήμαζε, ώσπου το 1995 αγοράστηκε από τους σημερινούς του ιδιοκτήτες, οι οποίοι το ανακαίνισαν ολοκληρωτικά.