Κάτοικοι της Αγίας Πετρούπολης αποτίουν σήμερα φόρο τιμής στον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος θεωρείται νεκρός μετά από μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα. Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Ροσαβιάτια ανακοίνωσε πως ο Πριγκόζιν επέβαινε μαζί με άλλους εννέα ανθρώπους σε ιδιωτικό αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση από τη Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη και κατέπεσε στην περιφέρεια Τβερ, χωρίς να επιζήσει κανείς.
Από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Πούτιν –«προδότης» κατά τον Ρώσο πρόεδρο μετά την ανταρσία της 23ης-24ης Ιουνίου–, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είναι ακόμα δημοφιλής στη Ρωσία. Η οργάνωση που ίδρυσε και της οποίας ηγήθηκε, η παραστρατιωτική Wagner, φημίζεται ότι είναι αδίστακτη και βάναυση, αλλά και αποτελεσματική, ιδίως στην Ουκρανία.
Ο 62χρονος «σεφ του Πούτιν», γνωστός για το υβρεολόγιό του, τον αδυσώπητο εθνικισμό του και τα πυρά κατά της ανίκανης ρωσικής στρατιωτικής ελίτ, όπως συνεχώς την περιέγραφε, τον είχαν κάνει λατρευτό για κάποιους.
Στη σκιά του γυάλινου κτηρίου όπου η Wagner έχει τα κεντρικά της γραφεία στη ρωσική πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα, υποστηρικτές του Πριγκόζιν περνούσαν σήμερα για να καταθέσουν κόκκινα γαρίφαλα, τριαντάφυλλα ή διακριτικά με το σύμβολο της νεκροκεφαλής – το λογότυπο της ένοπλης οργάνωσης.
Όπως ο Ντε Γκωλ
Κανείς από όσους πέρασαν σήμερα από εκεί δεν ανέφερε την ανταρσία του, το γεγονός ότι ο Πούτιν τον αποκήρυξε, ούτε τα πιθανά αίτια της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον ίδιο με στενούς του συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρησιακού αρχηγού της Wagner, Ντμίτρι Ούτκιν.
Από την άλλη, οι περαστικοί μιλούν με χαρά για την οιονεί στοργή που νιώθουν γι’ αυτόν τον πολέμαρχο που πέρασε από τις σοβιετικές σωφρονιστικές αποικίες, στη συνέχεια έφτιαξε περιουσία στον κλάδο εστίασης, προτού υπηρετήσει το Κρεμλίνο στα πεδία των μαχών και ηγηθεί εκστρατειών διαδικτυακής παραπληροφόρησης.
Ο επιχειρηματίας Πάβελ Ζαχάροφ συνέκρινε τον Πριγκόζιν με τον Σαρλ Ντε Γκωλ: «Είναι φρικτό. Όταν στη Γαλλία πέθανε ο Σαρλ Ντε Γκωλ, είπαν ότι η Γαλλία έμεινε ορφανή. Για μένα, από χθες το βράδυ, η Ρωσία είναι ορφανή», είπε ο 36χρονος άνδρας.
Θείος, φίλος, αδερφός – αλλά και κόκκινο πανί
Φορώντας ένα κασκέτο με νεκροκεφαλή και τη ρωσική σημαία, ο Ιγκόρ, ένας 42χρονος μηχανικός, λέει ότι και αυτός νιώθει ορφανός: «Είναι σαν να χάνεις έναν πατέρα. Ήταν τα πάντα για εμάς, ακόμα περιμέναμε τι θα έλεγε ο θείος Ζένια [υποκοριστικό του ονόματος Γεβγκένι]», λέει.
Η Νατάλια, μια 31χρονη γυναίκα, έφτασε με ποδήλατο για να αφήσει μια ανθοδέσμη. Λέει ότι νιώθει σαν να έχασε ένα αγαπημένο της πρόσωπο:
«Για εμάς ήταν φίλος, αδερφός. Νομίζω ότι για όλους τους στρατιώτες είναι μια πολύ σημαντική στιγμή», τόνισε.
Καθώς τα σενάρια για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον Πριγκόζιν πληθαίνουν, η Νατάλια φοβάται ότι ο θάνατός του μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη Ρωσία και να προκαλέσει δυσαρέσκεια. «Ελπίζω, για την κοινωνία μας, αυτό να μην μετατραπεί σε κόκκινο πανί που κουνιέται μπροστά σε έναν ταύρο».