Τα 100 μικρογραμμάρια έφτασαν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει –ειδικά για ευάλωτες ομάδες– να μην υπάρχει έκθεση πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια.
Με την παραπάνω επισήμανση, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Νίκος Μιχαλόπουλος, παρουσίασε το ζοφερό αποτύπωμα της πυρκαγιάς στη Φυλή, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές είναι η δυτική Αττική και ο Πειραιάς, ενώ σωματίδια από τις πυρκαγιές στον Έβρο «ταξίδεψαν» ως τα νησιά του Ιονίου.
Στο χάρτη που αποτυπώνονται οι μετρήσεις από 11 αισθητήρες του Εθνικού Αστεροσκοπείου η Πετρούπολη έχει το πιο «βαθύ κόκκινο», αφού από το βράδυ της Τρίτης οι συγκεντρώσεις σωματιδίων δεν έχουν πέσει κάτω από τα 100 μικρογραμμάρια, ενώ η σύσταση είναι οι κάτοικοι να μένουν σπίτι, με διαρκή λειτουργία κλιματισμού ειδικά εάν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες, και «απαγορευτικό» σε δραστηριότητες όπως τρέξιμο. Η λιγότερο επιβαρυμένη περιοχή είναι η Γλυφάδα.
Αιωρούμενα σωματίδια ως το Ιόνιο από τις πυρκαγιές στον Έβρο
Οι σταθμοί μέτρησης στα Ιωάννινα και την Άρτα επιβεβαιώνουν υψηλότατες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων από τις πυρκαγιές στον Έβρο. Από την Εγνατία δεν φαίνονται πια τα Τρίκαλα, είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο Νίκος Μιχαλόπουλος.
Τα σωματίδια φτάνουν σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων κι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, επηρεάζοντας όλη τη δυτική Ελλάδα.
Υποχρεωτική η μάσκα αν και δεν παρέχει πλήρη προστασία
Σύμφωνα με τον Ν. Μιχαλόπουλο, τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ λεπτά κι αυτό τα καθιστά επικίνδυνα αφού μπορούν να εισχωρήσουν μέχρι τον εγκέφαλο. Η μάσκα είναι λύση υποχρεωτική, αφού απομακρύνει μεγάλο αριθμό σωματιδίων, αλλά δεν παρέχει πλήρη προστασία.