Μεγάλο λάθος χαρακτήρισε την ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια δηλώσεων στο CNN Turk για τα γεγονότα στην Πράσινη Γραμμή της Κύπρου μετά την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, ο Κιλίτς ανέφερε πως οι εργασίες των Τουρκοκυπρίων είχαν «ανθρωπιστικό» χαρακτήρα και κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους πως η δική τους στάση οδήγησε στα χθεσινά περιστατικά.
«Ήταν μεγάλο λάθος να γίνoυν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ελληνοκύπριοι εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί. Το λάθος αυτό εκφράστηκε σε ανώτατο επίπεδο από την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. ‘Εντάξει, ήταν λάθος’ αλλά η κατάσταση εξελίσσεται κάπως διαφορετικά. Δυστυχώς, η ενιαία προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική, δηλαδή η στήριξη και η αλληλεγγύης προς τη χώρα μέλος της ΕΕ, προκαλεί κάποιες αρνητικές εξελίξεις.
»Διότι με λύπη μου λέω ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου καταχράται αυτή την αλληλεγγύη σε ορισμένα σημεία. Φυσικά, δεν θέλουμε να συμβεί μια τέτοια κατάσταση. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΚΒ) εκφράζει από κάθε βήμα ότι είναι εξαιρετικά αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τους νόμους των πολιτών της και των ομογενών της στο νησί. Σε αυτό το σημείο εκφράζουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα τα κεκτημένα του, τα οποία ο κ. Πρόεδρος μας έχει επισημάνει και σε διεθνείς συναντήσεις» είπε ο Κιλίτς.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για ανθρωπιστικές ανάγκες λέγοντας ότι «οι πολίτες της ΤΔΒΚ και οι ομογενείς μας που ζουν εκεί έχουν βασικές ανάγκες. Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι είναι ‘στρατιωτικό’ το σχέδιό μας. Εμείς λέμε: ‘Όχι, είναι ένα ανθρωπιστικό έργο’. Εδώ πρόκειται για τη μεταφορά νερού, τη μεταφορά υπηρεσιών υγείας. Εμποδίζεται το πιο βασικό δικαίωμα για την τουρκική πλευρά, το δικαίωμα να μετακινούνται. Επειδή είναι ένα μεικτό χωριό, όπου ζουν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι», συμπλήρωσε.
Π. Μαρινάκης: Κατάφωρη παραβίαση διεθνούς δικαίου
Για τα γεγονότα στην Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
«Είχαμε μία απρόκλητη επίθεση σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ από τους Τουρκοκύπριους. Είχαμε μία σειρά από εργασίες οι οποίες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του status quo γιατί μιλάμε για νεκρή ζώνη. Είχαμε την επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, είχαμε μία πολύ αυστηρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
»Είναι προφανές, όπου θα αναφέρει και η ανακοίνωση όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός στον Κύπριο Πρόεδρο ότι Ελλάδα και Κύπρος θα είναι μαζί σε αυτή την αυτονόητη μάχη νομιμότητας και δικαίου. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές και βέβαια έχουμε και μία σειρά από δημόσιες καταδίκες σε παγκόσμιο επίπεδο από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση ούτως ώστε να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του κράτους δικαίου», υπογράμμισε.
Οδηγία ΗΠΑ για τα ταξίδια στα Κατεχόμενα
Ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στα Κατεχόμενα εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «λόγω της κλιμάκωσης των γεγονότων στην περιοχή της Πύλας, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία ενθαρρύνει σθεναρά τους πολίτες των ΗΠΑ να επανεξετάσουν τυχόν σχέδια να ταξιδέψουν στα Κατεχόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο ή μέχρι την αποκλιμάκωση της κατάστασης».
Στο ίδιο κλίμα, οξύτατη ήταν και η αντίδραση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε ότι οι επιθέσεις σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες.
«Η ΕΕ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της αποστολής του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη και να απέχει από ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση» υπογράμμισε.
Τα γεγονότα στη Κύπρο καταδίκασε επίσης και η Κίνα, ενώ το μόνο μόνιμο μέλος του συμβουλίου ασφαλείας που ΟΗΕ που δεν έχει πάρει ακόμη θέση είναι η Ρωσία.