«Τι κι αν γεννήθηκα στη Θερμή της Λέσβου; Είμαι Μικρασιάτισσα κι εγώ. Είμαι ο σπόρος που κυοφορήθηκε μέσα στα αγιασμένα χώματα της Γης αυτής της Επαγγελίας, της ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα ελληνικό, της σπαρμένης με τα ιερά οστά των χιλιάδων μαρτύρων, τα οποία εναποτέθηκαν στην ιερή Γη, ως παρακαταθήκη της ελληνικότητάς της».
Με λόγο αφοπλιστικό, τόσο πολύ ώστε να βρει το δρόμο της… αθανασίας στις σελίδας ενός βιβλίου και από κει στη μεγάλη οθόνη, η Βασιλική Ράλλη σε ηλικία 89 ετών έδωσε ένα ντοκουμέντο προσφυγιάς.
Η έγκυος μητέρα της με τη βία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, και αφού δοκιμάστηκε από τη θλίψη της απώλειας και το πένθος της καταστροφής, δόθηκε με δημιουργική ορμή στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής στην απέναντι ακτή. Η ίδια παραθέτει τα γεγονότα που τη σημάδεψαν άφησαν πίσω τις πατρογονικές τους εστίες και πίστεψαν τότε πως ο πατέρας της Νικόλαος Μαραγκός χάθηκε για πάντα.
Η μαρτυρία ξεκινά από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί και αγκαλιάζει όλον τον ελληνισμό. «Ιδιαιτέρως σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αξία τέτοιων μαρτυριών είναι ανεκτίμητη, διότι τροφοδοτούν την ψυχή μας με πίστη και αγωνιστικότητα» σημειώνεται στην έκδοση του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ). Το βιβλίο που κυκλοφορεί με το όνομά της έχει τίτλο Πατρίδα αξέχαστη Μικρά Ασία – Η τραγωδία του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από την ιστορία μιας Μοσχονησιώτικης οικογένειας.
Η Βασιλική Ράλλη ξεκίνησε το ταξίδι της συγγραφής σε ηλικία 70 ετών και μέχρι το θάνατό της λίγο προτού συμπληρώσει τα 100, το 2022, έγραψε πάνω από 30 βιβλία. Έγινε ευρύτερα γνωστή όταν με τον σύζυγό της, Άγγελο Ράλλη, ανακάλυψαν στο κτήμα τους στη Θερμή τα οστά του Αγίου Ραφαήλ, καθώς έσκαβαν για να οικοδομήσουν ένα μικρό εκκλησάκι προκειμένου να εκπληρώσουν το τάμα της μητέρας της.
Το χρονικό της ανακάλυψης το έχει αφηγηθεί στο βιβλίο Καρυές, ο λόφος των αγίων, ενώ στις επιστολές της βασίστηκε ο Φώτης Κόντογλου για το Σημείον μέγα.
Πέθανε έχοντας κάνει πράξη μια ακόμα επιθυμία της, να γίνει μοναχή και να πάρει το όνομα Ειρήνη. Μόνασε στην Παναγία Ελεούσα Πατρών.
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ με τη ζωή της Βασιλικής Ράλλη και τις μνήμες του μικρασιατικού ελληνισμού θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Αυγούστου στο Καστελόριζο, στο 8ο Beyond Borders, το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που διοργανώνεται από το ΙΔΙΣΜΕ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, τη μουσική ο Γιώργος Παπαχριστούδης, ενώ την έρευνα έκαναν οι Κώστας Καουνάς και Έλλη Πολίτη.
Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μια ειδική εκδήλωση στο Βατοπέδι Χαλκιδικής, στο ησυχαστήριο του οσίου Αρσενίου του Καππαδόκη. Ο ηγούμενος της Μονής, γέροντας Συνέσιος, αναφέρθηκε στην προσωπική γνωριμία του με τη Βασιλική Ράλλη, όπως και της ίδιας με τον προηγούμενο, γέροντα Θεόκλητο, το ταξίδι τους στην Αμερική για να προσκυνήσει στον τάφο του πατέρα της, αλλά και στη γνωριμία τους με τη γενική γραμματέα τους ΙΔΙΣΜΕ, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Ειρήνη Σαρίογλου.
«Η γιαγιά Βασιλική Ράλλη αποτελεί παράδειγμα πίστης, θάρρους και θυσιαστικής φροντίδας προς τους συνάνθρωπούς της. Η ζωή της ήταν δύσκολη αλλά γεμάτη εμπειρίες, αρχές και διακονικές αξίες», τόνισε η Ειρήνη Σαρίογλου.