Τις δικές τους εξηγήσεις για την πολύκροτη υπόθεση με το κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης στα Χανιά, το οποίο έκανε… μπίζνες με εικονικές εξωσωματικές, παράνομες υιοθεσίες, παρένθετες μητέρες που ζούσαν σε τρώγλες και αγοραπωλησίες ωαρίων, αναμένεται να δώσουν σήμερα οι 9 που συνελήφθησαν.
Την ίδια ώρα, με απόφαση του υπουργού Υγείας απομακρύνθηκε από τη θέση του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νίκος Βραχνής, αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής ελέγχεται για παθητική δωροδοκία, με την προκαταρκτική διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη. Φέρεται να έχει κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση για παράβαση καθήκοντος και δωροληψία.
Ως «εγκέφαλοι» θεωρούνται ένας 73χρονος γυναικολόγος-μαιευτήρας και ένας 44χρονος κλινικός εμβρυολόγος του κέντρου εξωσωματικής. Μάλιστα ο πρώτος αρνείται κάθε κατηγορία, τονίζοντας ότι ανιδιοτελώς βοήθησε δεκάδες γυναίκες να γίνουν μητέρες· διαφορετική εικόνα δίνουν βέβαια οι τεράστιοι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι off shore εταιρείες και οι γυναίκες που εντοπίζονταν από… μεσίτριες και γίνονταν μητέρες με «σκοτεινούς» όρους.
Συγκατηγορούμενοι είναι, μεταξύ άλλων, η 44χρονη γραμματέας του κέντρου και υπεύθυνη προγραμμάτων παρένθετης μητρότητας, μια 37χρονη Ρουμάνα υπάλληλος γραφείου, μια 41χρονη βιολόγος και μια 28χρονη μαία.
Με εντολή του εισαγγελέα στο νοσοκομείο των Χανίων έχουν μεταφερθεί δύο παρένθετες μητέρες. Το μόλις 9 ημερών βρέφος της πρώτης φιλοξενείται στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών μέχρι να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Η δεύτερη, 39 ετών από τη Γεωργία, γέννησε το βράδυ της Πέμπτης ένα υγιέστατο αγοράκι, το οποίο επίσης φιλοξενείται στην ίδια μονάδα.
Να σημειωθεί ότι δύο μέρες πριν από την παύση των καθηκόντων του, ο καθηγητής Νίκος Βραχνής μιλώντας στην ΕΡΤ και τη Σοφία Πατραμάνη είχε προαναγγείλει ότι η Αρχή επρόκειτο να ξεκινήσει εξονυχιστικό έλεγχο στο κέντρο εξωσωματικής, και παράλληλα διαβεβαίωνε ότι το γενετικό υλικό που βρίσκεται στην τράπεζα κρυοσυντήρησης είναι ασφαλές.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχουν στα χέρια τους οι ανακριτικές Αρχές, το κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών δρούσε τουλάχιστον δέκα χρόνια, κατά τα οποία εκμεταλλεύθηκε 400 ζευγάρια και 200 γυναίκες. Η ταρίφα για κάθε παρένθετη μητρότητα κυμαινόταν από 70.000 έως 100.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε τις 130.000 ευρώ.
Μεταξύ των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί είναι για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη και σωματική βλάβη.