To πρωί της Κυριακής θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή Χανίων οι εννέα συλληφθέντες οι οποίοι, σύμφωνα με την δικογραφία που σχημάτισε η ΕΛΑΣ, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση προχωρώντας σε παράνομες υιοθεσίες και εμπορία βρεφών.
Πρόκειται για έναν 73χρονο γυναικολόγο-μαιευτήρα και νόμιμο εκπρόσωπο του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά, έναν 44χρονο κλινικό εμβρυολόγο, μια 44χρονη γραμματέα και υπεύθυνη προγραμμάτων παρένθετης μητρότητας, μια 37χρονη Ρουμάνα υπάλληλο γραφείου, μια 41χρονη βιολόγο, μια 28χρονη μαία, δύο άλλες γυναίκες 41 και 38 ετών αντίστοιχα καθώς και άλλη μια γυναίκα η οποία δεν ήταν μέλος της οργάνωσης.
Μεταξύ των κατηγοριών που τους απαγγέλθηκαν είναι για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Μαύρος, συνήγορος υπεράσπισης του 73χρονου γιατρού, «η υπόθεση είναι εξαιρετικά σύνθετη. Είναι πρωτόγνωρη και για τα δεδομένα της περιοχής, αλλά ενδεχομένως και για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μια μικρά επεξεργασία από τις εισαγγελικές Αρχές. Πήραμε προθεσμία για την απολογία, γιατί ο όγκος της δισκογραφίας είναι δυσθεώρητος».
«Μεσίτριες» στρατολογούσαν γυναίκες
Το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος συλλέγοντας ένα-ένα τα κομμάτια του παζλ κατάφερε να φτιάξει τη μεγάλη εικόνα και να φτάσει στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που είχε συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους.
Ο 73χρονος γυναικολόγος φέρεται να είναι ηγετικό στέλεχος. Έβαζε «μεσίτριες» να στρατολογούν γυναίκες από Βουλγαρία και Γεωργία, είτε για να γίνουν παρένθετες μητέρες είτε για να πουλήσουν τα ωάριά τους.
Το κύκλωμα τις έφερνε στα Χανιά και τις κρατούσε σε σπίτια ώστε το περιβάλλον να είναι ελεγχόμενο – ουσιαστικά ήταν αιχμάλωτες. Αρχηγικός ρόλος αποδίδεται και στον 44χρονο κλινικό εμβρυολόγο.
Παράλληλα, θύματα ήταν και ασθενείς μέσω εικονικών εμβρυομεταφορών (εξωσωματικές), ενώ τα μέλη του κυκλώματος μεσολαβούσαν σε παράνομες υιοθεσίες.
Από τον Δεκέμβριο 2022 καταγράφηκαν τουλάχιστον 182 περιπτώσεις εκμετάλλευσης γυναικών στον τομέα της αφαίρεσης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 400 περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω εικονικών εξωσωματικών.
Το όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.