Το πορανί (ή η πορανή, κατά τον Άνθιμο Παπαδόπουλο και το Ιστορικόν λεξικόν της ποντικής διαλέκτου), είναι γενικά το φαγητό με λάχανα ή σέσκουλα. Η Τζένη Καραμανίδου όμως, από την Παλαγία του Έβρου, παρουσίασε στο 6ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, που διεξήχθη για μια ακόμη χρονιά στο Θρυλόριο, μια καθαρά καλοκαιρινή παραλλαγή του, με… πιρπιρίμια!
Και για όποιον δεν ξέρει τι είναι τα πιρπιρίμια, θα φωνάξουμε και πάλι τον Άνθιμο Παπαδόπουλο για να μας πει ότι η λέξη προέρχεται από την τουρκική pirpirim, και είναι η αντράκλα, δηλαδή η γλιστρίδα.
Αρκετά όμως με τα του λεξιλογίου, ώρα για μαγείρεμα:
ΥΛΙΚΑ
½ κιλό πιρπιρίμια ή σεύταλα |
3 φλιτζάνες πασκιτάν ή γιαούρτι στραγγιστό |
κρεμμύδι ξερό και φρέσκο |
1 μικρό κεφάλι σκόρδο, κοπανισμένο |
5 κ.σ. βούτυρο (χτηνί) και 3 κ.σ. για το τέλος |
αλάτι και πιπέρι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε τα χόρτα και τα βάζουμε στο κιαφκίρ να στραγγίσουν.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα χόρτα.
- Διαλύουμε το πασκιτάν με νερό (να διαλυθεί καλά για να μην έχει κούστια) και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα χόρτα.
- Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Τέλος, σε τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει καλά και ρίχνουμε το σκόρδο.
- Το περιχύνουμε στην κατσαρόλα.