Η Λίντα Άλμα, της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν Ελένη Μαλιούφα, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926 και πέθανε στις 2 Αυγούστου 1999. Ήταν μια από τις πιο ταλαντούχες χορεύτριες της εποχής, ενώ εργάστηκε και ως ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
Το ντεμπούτο της το έκανε επί Κατοχής, το 1943, ως χορεύτρια στο βαριετέ του Ορέστη Λάσκου, στο «Αλκαζάρ», χάρη στον Απόλλωνα Γαβριηλίδη. Εκείνος ήταν που την είχε ανακαλύψει βλέποντάς την να χορεύει στη σχολή Μοριάνοβα.
Σταθμός στην 30χρονη καριέρα της ήταν, όμως, αναμφισβήτητα η γνωριμία της με τον γνωστό χορογράφο και χορευτή Γιάννη Φλερύ, με τον οποίο αποτέλεσαν καλλιτεχνικό ζευγάρι για 28 ολόκληρα χρόνια.
Μαζί θα τους έβλεπε και η Εντίτ Πιάφ που είχε έρθει στην Ελλάδα το 1946 για να εμφανιστεί 15 ημέρες στο κέντρο «Μαϊάμι», όπου χόρευε και το ντουέτο Φλερύ-Άλμα. Η Πιαφ τους είδε, ενθουσιάστηκε και τους προσκάλεσε να την ακολουθήσουν σε μία μεγάλη τουρνέ.
Ακολούθησαν πέντε υπέροχα χρόνια περιοδειών σε όλα τα μέρη του κόσμου, κατά τα οποία συνεργάστηκαν μεταξύ άλλων με τον Σαρλ Αζναβούρ, τον Ιβ Μοντάν, τον Ζακ Μπρελ, τον Μπουρβίλ και τον Αμερικανό τηλεοπτικό αστέρα Εντ Σάλιβαν.
Το 1952 το καλλιτεχνικό ζεύγος επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεχίζει τις εμφανίσεις του σε όλα τα μεγάλα μουσικά θέατρα στην Αθήνα και την επαρχία. Παράλληλα εμφανίζονται και σε ταινίες, όπως Χαρούμενο ξεκίνημα, Στουρνάρα 288, Πώς περνούν οι παντρεμένοι, Δυο χιλιάδες ναύτες κι ένα κορίτσι κ.ά.
Η σχέση της με τον Μάνο Κατράκη
Αν η γνωριμία της με τον Φλερύ και αυτή με την Πιαφ ήταν οι δύο μεγαλύτεροι καλλιτεχνικοί σταθμοί στην καριέρα της, η γνωριμία της το 1955 με τον Μάνο Κατράκη ήταν ασφαλώς ο μεγαλύτερος σταθμός της προσωπικής της ζωής.
Γι’ αυτή την γνωριμία η ίδια είχε διηγηθεί στον Δημήτρη Γκιώνη: «Τον γνώρισα όταν ίδρυε το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο, στο Πεδίο του Άρεως. Με τα πρώτα λόγια που μου είπε, σαν να χτύπησε η καρδιά μου. Ήταν κάτι καινούργιο για μένα – κι ας είχα γνωρίσει με την Πιαφ τόσους μεγάλους. Έτσι αρχίσαμε…».
Έτσι άρχισε μια ιστορία που κράτησε 30 ολόκληρα χρόνια, με σκαμπανεβάσματα αλλά και με μεγάλη αγάπη και από τις δύο πλευρές, αγάπη που επισφραγίστηκε με τον γάμο τους το 1979.
Ο Κατράκης σε μία από τις συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει στον Αλέξη Κομνηνό, αποκαλούσε την Άλμα «μάνα, πατέρα, ερωμένη, σύζυγο, φιλενάδα, υπηρέτη, αφέντη αλλά και θύμα». Πρόσθετε δε ότι ο ίδιος της έδωσε μάλλον πίκρες. Ίσως γιατί, όπως η ίδια εξηγούσε αργότερα, «πίστευε ότι εγώ θα μπορούσα να κάνω μια καλύτερη ζωή, να έχω μια καλύτερη καριέρα. Πίστευε πολύ σε μένα, σαν χορεύτρια…».
Κοντά της μέχρι το τέλος ήταν η αδερφή της, Ιώ Θεοφίλου και ο ανιψιός της Δημήτρης Θεοφίλου, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Στάδιον», όπου και έμενε η Λίντα Άλμα. Απεβίωσε ξεχασμένη τον Αύγουστο του 1999. Κηδεύτηκε στον ίδιο τάφο με τον Κατράκη, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Την θυμάται όμως η Φίνος Φιλμ, που ετοίμασε ένα βίντεο στη μνήμη της.
Ευλύγιστη και εντυπωσιακή, η Λίντα Άλμα υπήρξε μια από τις καλύτερες χορεύτριες της χώρας μας, ενώ ήταν και καλλιτεχνικό ζευγάρι για 28 χρόνια με τον εξαίρετο χορογράφο και χορευτή Γιάννη Φλερύ. Ήταν αχώριστο ζευγάρι στη ζωή με τον Μάνο Κατράκη για 30 χρόνια. #ΛίνταΆλμα pic.twitter.com/AvUCdlBCQq
— Finos Film (@FinosFilm) August 2, 2023
Πηγή: Wikipedia