Κάθε φορά που η ελληνική σημαία υψώνεται ψηλά μάς κάνει να νιώθουμε υπερηφάνεια. Ειδικά όταν τη βλέπουμε να ανεμίζει σε χώρες με τις οποίες συνδεόμαστε στενά όπως η Αρμενία. Αυτό ακριβώς συμβαίνει από τις 21 Ιουλίου και θα συνεχιστεί έως τις 30 του μήνα, οπότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στο 12ο Παγκόσμιο Τζάμπορι Αρμενίων Προσκόπων Homenetmen στο Πιουραγκάν της Αρμενίας, όπου συμμετέχουν και παιδιά αρμενικής καταγωγής που ζουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Το 12ο παναρμενικό Τζάμπορι διεξάγεται με τη συμμετοχή 26 χωρών και 800 προσκόπων.
Οι Αρμένιοι πρόσκοποι της Ελλάδας εκπροσωπούνται από τους Τερέζα Αβεντισιάν (αρχηγός αποστολής), Μαρί Αράμ, Γκάρυ Τσιλινγκιριάν, Σωτήρη Κεοσκαριάν, Ελπίδα Καλογήρου από την Αθήνα και τον Χάρη Καζαριάν από την Θεσσσαλονίκη.
Οι πρόσκοποι έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους σε διάφορα σημεία της Αρμενίας. Πριν από λίγα 24ωρα παρέλασαν στους δρόμους του Γερεβάν μεταδίδοντας τον ενθουσιασμό τους στους κατοίκους της αρμενικής πρωτεύουσας.
Η εντυπωσιακή πομπή κατέληξε στο Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων «Τσιτσερνακαμπέρτ», όπου κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια.
Οι αποστολές έχοντας πάντα μαζί τις σημαίες των χωρών όπου ζουν, κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια και στα μνήματα των Αρμένιων ηρώων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο «Γεραπλούρ».
Η Ένωση Αρμενίων Αθλητών – Αρμενική (HOMENETMEN) με δικά τους λόγια
Η ιστορία της Αρμενικής (HOMENETMEN) ξεκίνησε το 1918 στην Κωνσταντινούπολη. Οι ιδρυτές της ομάδας είχαν σκοπό την πνευματική και φυσική αγωγή των νεαρών σε ηλικία Αρμενίων, που είχαν καταφύγει στα παράλια της Μ. Ασίας, μετά τη Γενοκτονία του 1915 από τους Τούρκους. Η μη λήθη της αρμενικής ταυτότητας και η τόνωση του εθνικού αισθήματος μέσω του αθλητισμού και του προσκοπισμού είχε ξεκινήσει και αγκαλιάστηκε με μεγάλη επιτυχία από όλους τους Αρμένιους.
Λειτούργησε για 4 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ασίας αγωνιζόμενη με ελληνικούς συλλόγους που δρούσαν στην περιοχή.
Μετά από τα θλιβερά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, οι Αρμένιοι αναζήτησαν και πάλι νέες εστίες και έτσι δημιουργήθηκε η Αρμένικη διασπορά. Το HOMENETMEN πολύ γρήγορα αναδιοργανώθηκε και ανέλαβε τον ρόλο της συσπείρωσης και εκπαίδευσης των νέων της διασποράς μέσω του προσκοπισμού και του αθλητισμού.
Σήμερα λειτουργεί σε 32 χώρες με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη. Κάθε 4 χρόνια διοργανώνονται Παγκόσμια Προσκοπικά Τζάμπορι και Αθλητικοί Αγώνες όπου συμμετέχουν τα μέλη και γνωρίζονται μεταξύ τους.
Στην Ελλάδα ο πρώτος πυρήνας, ιδρύθηκε το 1923 στην Αθήνα, με αθλητική και προσκοπική δραστηριότητα. Παραρτήματα ιδρύθηκαν επίσης στην Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Κοκκινιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο Κρήτης, Αλεξανδρούπολη, Καρέα-Συγγρού, Νέα Σμύρνη, Θεσσαλονίκη. Με το πέρασμα των χρόνων τα παραρτήματα ενώθηκαν στα τρία που υπάρχουν σήμερα σε αυτά της Αθήνας- Νέας Σμύρνης, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Η ομάδα της Αθήνας-Νέας Σμύρνης είναι μία από τις πιο ιστορικές αθλητικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής και διατηρεί ομάδες ποδοσφαίρου από το 1924, μπάσκετ από το 1954, κολύμβησης από το 1978, σκάκι και δρομέων.
Παράλληλα από το 1923 λειτουργεί το 23ο Σύστημα Αρμενίων Προσκόπων Ακροπόλεως με ομάδες λυκοπούλων, προσκόπων, ανιχνευτών.
Στον Πειραιά η Αρμενική έχει αθλητική και προσκοπική δραστηριότητα από το 1924. Διατηρεί ομάδες βόλεϊ με μεγάλη επιτυχία. Πληροφορίες μπορείτε να λάβετε μέσω της σελίδας Αρμενική Πειραιώς στο facebook.
Η Αρμενική Θεσσαλονίκης είναι μία από τις πρώτες ομάδες που ιδρύθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Με συνεχή παρουσία στα αθλητικά δρώμενα της πόλης, σήμερα διατηρεί ομάδες μπάσκετ. Πληροφορίες μπορείτε να λάβετε από την ομάδα ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -ΕΑΑΘ στο facebook.
Πιστοί στο σύνθημα του Συλλόγου “Բարձրացիր Բարձրացուր” δηλαδή «Εξυψώσου και Εξύψωσε» συνεχίζουμε…
*Όλες οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες από το προφίλ της Ένωσης Αρμενίων Αθλητών – Αρμενική (HOMENETMEN) στο facebook.