Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου Μιχάλης Χατζηγιάννης. Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης την έκανε δεκτή.
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στην επιστολή παραίτησης που απέστειλε στον Κύπριο πρόεδρο αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την εμπιστοσύνη που του έδειξε αναθέτοντάς του το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργείου Πολιτισμού, μοιράστηκε την ελπίδα του ότι το σύντομο πέρασμα από την κυβέρνηση «είχε αποτύπωμα με θετικό πρόσημο».
«Άμα ξέρεις πού πας, ξέρεις και πότε πρέπει να φύγεις, κι εγώ δεν ήρθα εδώ και δεν συνέπραξα στην εξουσία, για να κερδίσω φήμη και δόξα, αλλά διότι σε ένα δεύτερο “άγγιγμα ψυχής”, συμμερίστηκα το όραμα για τον Πολιτισμό, του από χρόνια φίλου μου και προέδρου σήμερα Νίκου Χριστοδουλίδη», αναφέρει στην επιστολή του.
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης αναφέρει ότι πριν να αποδεχτεί την τιμή που του έκανε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης να του προτείνει το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργείου Πολιτισμού, «συμφωνήσαμε ότι αναλαμβάνω για να προωθήσω τρία σημαντικά ζητήματα του προεκλογικού του προγράμματος σε εύλογο χρονικό διάστημα».
Το πρώτο, όπως αναφέρει, αφορούσε την επαγγελματική κατοχύρωση των καλλιτεχνών, με περίπου δυόμισι χιλιάδες καλλιτέχνες να διευκολύνονται στην καταβολή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν σύνταξη και το δεύτερο, την έκδοση προπληρωμένης κάρτας Νεολαίας-Πολιτισμού αξίας 200 ευρώ, για νέους που θα έχουν συμπληρώσει το 180 έτος της ηλικίας τους εντός του 2023. Το τρίτο ζήτημα, συνεχίζει, αφορούσε την απαλλαγή από φορολόγηση των χρημάτων που εταιρείες, οργανισμοί ή και ιδιώτες προσφέρουν ως χορηγίες σε εκδηλώσεις πολιτισμού.
«Γι’ αυτά, από την πρώτη στιγμή στο υφυπουργείο Πολιτισμού δουλεύουμε με προσοχή, μεθοδικά και εντατικά, με αποτέλεσμα η προετοιμασία να μας έχει φέρει σε σημείο που να είναι ορατό και το τέρμα», προσθέτει. Παράλληλα, αναφέρει ότι «στη βάση του Νόμου διά του οποίου δημιουργήθηκε πέρσι το υφυπουργείο Πολιτισμού, οι αρχαιότητες της Κύπρου, από την 1η Ιουλίου 2023 εντάχθηκαν –και ορθώς– στο υφυπουργείο μας».
«Η ενσωμάτωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο δημιουργήθηκε το 1936, στο νεοσύστατο υφυπουργείο Πολιτισμού απαίτησε σημαντική προεργασία και συντονισμό πολλών υπηρεσιών και ανθρώπων, η οποία έγινε και γίνεται αθόρυβα και στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, που μέσα από σύγχρονες αντιλήψεις να οδηγεί στο μέλλον», αναφέρει και εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα το πετύχουμε».
Στη δήλωσή του προς τους πολίτες, ο υπό παραίτηση υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρει επίσης ότι το μέγιστο στοίχημα της ζωής του είναι η μουσική δημιουργία, η σύνθεση, το τραγούδι και η στενή σχέση και συνάφεια του με τον κόσμο.
«Από εκεί έρχομαι και εκεί επιστρέφω. Οι λογαριασμοί μου με τη μουσική θα είναι ανοικτοί όσο θα υπάρχω», προσθέτει.
«Το πιο γοητευτικό χαρακτηριστικό της εξουσίας, «είναι όταν κατορθώνει να επιφέρει αλλαγές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», εξήγησε.
«Νομίζω ότι αυτό, όσο καιρό είμαι στο υφυπουργείο Πολιτισμού, το σχεδιάσαμε και μπήκε σε πορεία υλοποίησης, χάριν στους ακάματους συνεργάτες μου, τη γενική διευθύντρια και τους λειτουργούς του υφυπουργείου, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς για την ποιοτική δουλειά τους και την αφοσίωσή τους στον πολιτισμό», προσθέτει.
Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε θερμά τον Μιχάλη Χατζηγιάννη «τόσο για τη διαχρονική τους φιλία όσο και για τη μεταξύ τους αγαστή συνεργασία και την προσφορά του στο σύντομο χρονικό διάστημα που υπηρέτησε ως υφυπουργός Πολιτισμού. Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης εύχεται στον Μιχάλη Χατζηγιάννη κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία στη λαμπρή καλλιτεχνική του καριέρα που με τόση επιτυχία υπηρέτησε για σειρά ετών».