Άραγε πόσοι από εμάς γνωρίζουμε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο «Ο Ελληνισμός της Ανατολίας – από το Αιγαίο ως τον Πόντο» που λειτουργεί από το 2022 στη Μελβούρνη, υπό την αιγίδα της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και το Πρωτάθλημα Ελληνικής Γλώσσας για μαθητές και σχολεία ελληνικών στη Διασπορά που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο; Μάλλον λίγοι για να μη γράψουμε ελάχιστοι.
Κι όμως δύο Ελληνίδες εκπαιδευτικοί, η Γιώτα Σταυρίδου και η Στέλλα Μπομποτσιάρη, με την πολύτιμη συμβολή των συνεργατών τους «τρέχουν» τα δυο αυτά προγράμματα, το ένα αποκλειστικά στην Αυστραλία και το άλλο σε όλο τον κόσμο.
Παιδαγωγικό Ινστιτούτο «Ο Ελληνισμός της Ανατολίας – από το Αιγαίο ως τον Πόντο»
Αν και μόλις «νήπιο», το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει ήδη δείξει τι μπορεί να καταφέρει, με αφορμή εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία. Η εκπαιδευτικός και πρόεδρός του Γιώτα Σταυρίδου μίλησε στο SBSΕλληνικά για τη δημιουργία και τους στόχους του. Όπως είπε, αποτελείται κυρίως από εκπαιδευτικούς διαφόρων βαθμίδων με εμπειρία στα σχολεία της ελληνικής παροικίας στη Μελβούρνη.
«Διαπίστωσαν έλλειμμα τόσο στη διδασκαλία της ελληνικής ιστορίας όσο και του πολιτισμού. Κυρίως με την ιστορία των αλησμόνητων πατρίδων των Ελλήνων. Όχι μόνο δεν γνωρίζουν οι μαθητές αλλά και οι δάσκαλοι. Είναι λυπηρό γιατί πολλοί που ήρθαν ως μετανάστες και ζουν εδώ κατάγονται από προσφυγικές οικογένειες. Επίσης αυτός ο χώρος, η Ανατολία και αυτή η ιστορία είναι στενά συνδεδεμένα με την ίδια την ιστορία της Αυστραλίας, αφού η Καλλίπολη όπου το 1915 πολέμησαν οι Άνζακ ήταν μια αμιγώς ελληνική πόλη της Ανατολικής Θράκης.
»Εάν η έκβαση των μαχών ήταν διαφορετική, δηλαδή εάν οι Άνζακ είχαν καταφέρει να νικήσουν τους Τούρκους, τότε όπως ισχυρίζονται οι ιστορικοί, ίσως είχε αποφευχθεί και η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Εμείς διαπιστώσαμε αυτό το κενό και αποφασίσαμε να βοηθήσουμε τη νέα γενιά για να έρθει σε επαφή με αυτόν τον σπουδαίο πολιτισμό και αυτή την τεράστια ιστορία», είπε μεταξύ άλλων η ομογενής εκπαιδευτικός σε podcast για τους στόχους και τα σχέδια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου «Ο Ελληνισμός της Ανατολίας – από το Αιγαίο ως τον Πόντο».
Το ινστιτούτο είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, σύμφωνα με τη Γιώτα Σταυρίδου, και ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, λειτουργεί αυτόνομα. Οι επιστημονικοί συνεργάτες του είναι κυρίως εκπαιδευτικοί, ανάμεσά τους η Συμέλα Σταματοπούλου και ο Κώστας Παταρίδης.
Το παγκόσμιο διαδικτυακό σχολείο και το Πρωτάθλημα Ελληνικής Γλώσσας
Το πτυχίο της Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το μεταπτυχιακό στον κλάδο της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας στην εκπαίδευση στο UCL του Λονδίνου δεν θα ήταν αρκετά για τη Στέλλα Μπομποτσιάρη για να εμπνευστεί κάτι τόσο μεγάλο και ιδιαίτερο όπως το διαδικτυακό σχολείο που διδάσκει ελληνικά σε παιδιά και ενήλικες σε όλο τον κόσμο, εάν δεν είχε τόσο ανήσυχο πνεύμα και βαθιά ριζωμένες τις αξίες της Ελλάδας μέσα της.
Με έδρα το Λονδίνο όπου ζει μόνιμα, η Καρπενισιώτισσα που μεγάλωσε στο Αίγιο, διοικεί με επιτυχία το διαδικτυακό σχολείο της και πριν από λίγο καιρό ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος Ελληνικής Γλώσσας, τον Οκτώβριο 2023 για παιδιά της Διασποράς.
Στο Greek Language League (Πρωτάθλημα Ελληνικής Γλώσσας) θα διαγωνιστούν μαθητές ελληνικών σχολείων από διάφορες χώρες. Από την Αυστραλία θα πάρουν μέρος τέσσερις ομάδες από ελληνικά σχολεία, αποτελούμενες από παιδιά 9-13 ετών.
Μαθητές και μαθήτριες θα διαγωνιστούν στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία, την γεωγραφία και τον ελληνικό πολιτισμό. Ο διαγωνισμός θα γίνει διαδικτυακά, θα ηχογραφηθεί και θα μπορεί να μεταδοθεί μέσω διαδικτύου.
Στόχος του πρωτότυπου αυτού διαγωνισμού είναι να προωθήσει να εμπνεύσει τους μαθητές ελληνικών της Διασποράς να συμμετέχουν πιο ενεργά σε εκδηλώσεις με ελληνικό ενδιαφέρον ώστε καλλιεργήσουν την ελληνική τους ταυτότητα τρόπο διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα, σύμφωνα με το sbs.com.au, είναι εντελώς δωρεάν για μαθητές και σχολεία, ενώ έχει τιμηθεί με το βραβείο VIA της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» (The Hellenic Initiative).
- Με πληροφορίες από το SBSΕλληνικά.