«Δικαστική εντολή» επικαλείται η Τεχεράνη για τη χθεσινή απόπειρα σύλληψης του Richmond Voyager που το διαχειρίζεται η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron, έχει σημαία από τις Μπαχάμες και είναι ελληνικής ιδιοκτησίας (Maran Tankers της Μαρίας Αγγελικούση).
Πρόκειται για ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε πως εμπόδισε το Ιράν να καταλάβει, σε διεθνή ύδατα ανοιχτά του Ομάν.
Σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRINN, το οποίο επικαλείται το Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης της επαρχίας Χορμοζγκάν, το τάνκερ συγκρούστηκε με ιρανικό σκάφος στο οποίο επέβαινε 7μελές πλήρωμα. Τραυματίστηκαν 5 άτομα και υπήρξαν σημαντικές ζημιές. Έτσι το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας έλαβε εντολή για τη σύλληψή του.
On July 5, U.S. forces prevented two attempted commercial tanker seizures by the Iranian Navy after the Iranians had opened fire in one of the incidents near the coast of Oman. Both of these incidents occurred in international waters. Read more ⬇️ https://t.co/HJNTzKtsXv pic.twitter.com/rvzDcATCQq
— U.S. Naval Forces Central Command/U.S. 5th Fleet (@US5thFleet) July 5, 2023
Από τη μεριά του το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο σε tweet δημοσίευσε βίντεο από την «απόπειρα κατάληψης», ανέφερε ότι το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS McFaul απάντησε σε έκκληση για βοήθεια από το Richmond Voyager. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι ιρανικές Αρχές ζήτησαν από το δεξαμενόπλοιο να σταματήσει, ότι άνοιξαν πυρ και ότι αποχώρησαν μόλις έφτασε το αμερικανικό σκάφος.
Νωρίτερα, οι Αμερικανοί είχαν απαντήσει σε κλήση από το πετρελαιοφόρο TRF Moss με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, στην ίδια περιοχή.
Πριν από έναν και πλέον μήνα το Ιράν προχώρησε στην κατάσχεση δύο τάνκερ μέσα σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι από το 2019 έχουν υπάρξει διάφορα επεισόδια σε στρατηγικά σημεία του Κόλπου, ιδίως σε περιόδους έντασης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης.
Περίπου το ⅕ του αργού και των προϊόντων πετρελαίου που διακινούνται μεταφέρεται μέσω θαλάσσης από τα Στενά του Ορμούζ, ένα σημείο «ασφυξίας» μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης Vortexa.