Στο θέαμα δεν υπάρχουν μόνο οι πρωταγωνιστές. Άλλωστε πρωταγωνιστής χωρίς βοηθητικούς ρόλους δεν υφίσταται, εκτός αν μιλάμε για μονόλογο. Η Άννα Παϊτατζή είναι από τις περιπτώσεις που πέρασε στη συνείδηση αλλά και στην καρδιά του κοινού αρχικά ως δευτεραγωνίστρια, κυρίως στις ελληνικές ταινίες της χρυσής περιόδου.
Γιατί όταν ήρθε η τηλεόραση έγινε και πρωταγωνίστρια – ασχέτως του ότι σήμερα δεν μπορούμε να δούμε τη σειρά.
Μια δεσποινίς με σπουδές και πτυχία
Γεννήθηκε το 1923 στην Κωνσταντινούπολη και το αρχικό της επώνυμο ήταν Παϊταζόγλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι γνωστά για τη ζωή της, η οκταμελής οικογένειά της ήρθε στην Ελλάδα όταν η ίδια ήταν πολύ μικρή.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι προερχόταν από πλούσια, αλλά και προοδευτική οικογένεια. Τρανή απόδειξη, ότι τη δύσκολη δεκαετία του 1940 όχι μόνο σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών (απ’ όπου αποφοίτησε το 1946), αλλά παράλληλα ήταν και στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, την οποία τελείωσε το 1945. Όχι πολύ σύνηθες για ένα νεαρό κορίτσι εκείνη την περίοδο.
Και όχι μόνο, καθώς το 1948 μετέβη στη Γαλλία για να σπουδάσει στο Κονσερβατουάρ. Και πριν από το Παρίσι αλλά και μετά την επιστροφή της δεν έμεινε σχεδόν καμία σεζόν χωρίς δουλειά στο θέατρο. Από το Τέχνης μέχρι το Εθνικό, αλλά και με σπουδαίους θιάσους, από Μελίνα μέχρι Λαμπέτη και Αλίκη, η Άννα Παϊτατζή ήταν η ηθοποιός… πολυεργαλείο. Το ίδιο συνέβη και στο σινεμά όπου μπορούσε να υποδυθεί κυρίως τη μητέρα, και σε κωμωδία και σε δράμα.
Η «Μαντάμ Σουσού» απωλέσθη
Στις 6 Οκτωβρίου 1972 έκανε πρεμιέρα στην ΥΕΝΕΔ η τηλεοπτική «Μαντάμ Σουσού». Το αθάνατο και πάντα επίκαιρο μυθιστόρημα του Δημήτρη Ψαθά έγινε το πρώτο βιβλίο που μεταφέρθηκε στην τηλεόραση, σημειώνοντας μάλιστα μεγάλη επιτυχία. Ο ίδιος ο συγγραφέας ήταν απόλυτα ευχαριστημένος με τον τρόπο που ενσάρκωνε την ηρωίδα του η Άννα Παϊτατζή.
Μάλιστα η σειρά προβλήθηκε τη δεκαετία του ’70 στις ΗΠΑ από το Κανάλι 47 (NGTV), αλλά δεν σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ!
Αντίγραφο δόθηκε για προβολή στο αμερικάνικο κανάλι. Επομένως, η σειρά αρχικά αρχειοθετήθηκε, αλλά εντέλει σβήστηκε από το αρχείο. Η κλασική τραγωδία των χαμένων ιστορικών αρχείων.
Για την ιστορία, δίπλα στην πρωταγωνίστρια έπαιξαν ο Ιάκωβος Ψαρράς στο ρόλο του Παναγιωτάκη και ο Δημήτρης Καλιβωκάς ως Μηνάς Κατακουζηνός.
Η σειρά γυρίστηκε ξανά το 1986 με την Άννα Παναγιωτοπούλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο και προβλήθηκε από την ΕΡΤ2. Το remake θεωρήθηκε επίσης επιτυχημένο και σημείωσε υψηλές θεαματικότητες.
«Ουρανία, το δίκαννο»
1974. Λίγες μέρες μετά την πτώση της χούντας έκανε πρεμιέρα το «Λούνα Παρκ», το τηλεοπτικό βαριετέ που δημιούργησε ο Γιάννης Δαλιανίδης. Παιχνίδια, τραγούδια και σκετσάκια με ήρωες τους ανθρώπους της επιχείρησης. Ήταν η σειρά που εκτόξευσε τον Διονύση Παπαγιαννόπουλου στα ύψη, ως τον καλόκαρδο αλλά γκρινιάρη κυρ-Γιώργη, που αρχικά ήταν ανύπαντρος, αλλά προέκυψε έρωτας και γάμος με την κυρα-Ουρανία. Πολύ προχωρημένο για την εποχή, ομολογουμένως.
Η Άννα Παϊτατζή έκανε άλλη μια προσωπική επιτυχία στο ρόλο της Ουρανίας, η οποία εκτός από γκρίνια και κατά καιρούς παλαβές ιδέες, είχε και μια ανιψιά, την Κάθριν, που την υποδυόταν η αδικοχαμένη Ρένα Παγκράτη.
Ήταν τόση η αγάπη του κόσμου για το μεσήλικο ζευγάρι, που πάρα πολλοί πίστευαν ότι ήταν παντρεμένοι και στην πραγματικότητα. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, αφού η «Ουρανία» είχε παντρευτεί τον δικηγόρο Ηλία Ανδρίτσο (πέθανε το 2006), με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά, τον Φοίβο και την Ευτυχία.
Η Άννα Παϊτατζή έζησε την αναγνωρισιμότητα και την αγάπη του κόσμου, ενώ η φράση που έλεγε ο τηλεοπτικός της σύζυγος «Ουρανία, το δίκαννο» ακουγόταν συνέχεια. Ακόμα και όταν εκείνη έβγαινε για ψώνια.
Φυσικά και εδώ έχουμε σβήσιμο της σειράς· έχουν μείνει μόνο το τελευταίο επεισόδιο και κάποια διάσπαρτα αποσπάσματα. Το «Λούνα Παρκ» κράτησε πάνω από 7 χρόνια, και μάλιστα η τότε διοίκηση της ΕΡΤ ζήτησε από τον Γιάννη Δαλιανίδη να κάνει ακόμα μια σειρά, με πρωταγωνιστές το ζευγάρι Γιώργης-Ουρανία. Ονομάστηκε «Τ’ ανάποδα»,γυρίστηκε το το 1981 και προβλήθηκε το 2006!
Ήσυχες μέρες στην Κυψέλη
Η Άννα Παϊτατζή συνέχισε να εργάζεται στο θέατρο, ενώ λίγο πριν αποσυρθεί προέκυψε άλλη μια τηλεοπτική επιτυχία. Ήταν η θεία του τηλεοπτικού Ζάχου Δόγκανου (Γιάννη Μπέζου), η Ορτανσία, στο ριμέικ του «Εκείνες και εγώ».
Η ίδια απέφευγε τις συνεντεύξεις, και σε μια από τις λιγοστές που είχε δώσει βλέπουμε σε λίγα δεύτερα την αντίδρασή της στα νέα ήθη που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται προ 20ετίας:
Η Άννα Παϊτατζή έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, το 2009, στα 86 της, έχοντας βιώσει την αγάπη και την αναγνώριση και από την οικογένεια και από τους συναδέλφους της. Και αυτό το λες ευτυχία.
Σπύρος Δευτεραίος