Εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, η δημοτική Αρχή της Οδησσού αποφάσισε να μετονομάσει έναν δρόμο σε «οδό Ράλλη», τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την οικογένεια των επιφανών Ελλήνων εμπόρων της πόλης. Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβαν την απόφαση κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στο διαδίκτυο, η οποία διεξήχθη πριν από τον πόλεμο και αποτύπωσε τη σχετική επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών που συμμετείχαν.
«Η ζωή δεν σταματάει ποτέ. Διώχνοντας το φόβο του πολέμου, συνεχίζουμε τις δράσεις της ελληνικής κοινότητας», λέει η Ελιζαβέτα (Ελισάβετ) Κουζμίνσκαγια-Πολυχρονίδη, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Οδησσού.
«Νιώθουμε περήφανοι και χαρούμενοι για την απόφαση αυτή, γιατί η οικογένεια Ράλλη, με τον πρώτο εκπρόσωπό της στην Οδησσό από τις αρχές του 19ου αιώνα, τον Στεπάν (Στέφανο) Ράλλη από τη Χίο, άφησε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο στην “ελληνική” πόλη μας.
»Λέμε “ελληνική” την ουκρανική πολυεθνική πόλη Οδησσό, γιατί τοποθετείται στο σημαντικό λιμάνι της Μαύρης θάλασσας, όπου υπήρχε οργανωμένη ελληνική παροικία στις αρχές του 19ου αιώνα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελιζαβέτα Πολυχρονίδη, και εξηγεί:
«Η προσπάθεια των Ελλήνων να υπάρξει στην Οδησσό οδός Ράλλη ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο. Βοήθησε πολύ σε αυτή την ιστορία της μετονομασίας το Ίδρυμα Μπούμπουρας, που χρόνια στήριζε και στηρίζει της πρωτοβουλίες του συλλόγου μας».
Ο μεγαλέμπορος Ζαννής (Ιωάννης) Ράλλης (1785-1859) ήταν γνωστός ευεργέτης στην Οδησσό, επικεφαλής του εμπορικού οίκου Ralli και ένας από τους ιδρυτές της Odessa Shipping Company.
Είχε γεννηθεί στις 3 Νοεμβρίου 1785 στη Χίο, και ο πατέρας του Στέφανος μετακόμισε στην Οδησσό όπου δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά. Το 1833 ο Ζαννής Ράλλης έγινε ένας από τους ιδρυτές της Ναυτιλιακής Εταιρείας της Οδησσού, και το 1836 του χορηγήθηκε ρωσική υπηκοότητα. Οι εμπορικές δραστηριότητές του διευρύνθηκαν όχι μόνο σε διάφορα μέρη της Ρωσίας, αλλά και στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Ινδία, την Αμερική, τα παραδουνάβια πριγκιπάτα κ.α.
Η οικογένεια Ράλλη συμμετείχε ενεργά στο ευεργετικό και φιλανθρωπικό κίνημα της πόλης.
Σοφία Προκοπίδου