Μπορεί μια χώρα σαν και τη δική μας, που και όταν υπήρχε δισκογραφία όλα άρχιζαν και τελείωναν στα σύνορα (και ευνόητο), να μην κατανοεί την ύπαρξη κάποιων άλμπουμ και το ρόλο που έπαιξαν όχι μόνο στη μουσική, αλλά ακόμα και σε κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις. Όπως για παράδειγμα το Thriller (1982) του Μάικλ Τζάκσον.
Ίσως είναι το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Άλλαξε όχι μόνο τη δισκογραφία, αλλά και τη θέση των μαύρων στην κοινωνία γενικότερα.
Πλέον ο μαύρος δεν ήταν ο γραφικός, ο περιθωριακός, αλλά το αγόρι των εξωφύλλων, το μεγαλύτερο ίνδαλμα, ο βασιλιάς της ποπ και άλλα τέτοια γραφικά. Ήταν όμως έτοιμος ο Τζάκσον να τα δεχτεί όλα αυτά;
Πριν και μετά το Thriller
Ήταν το πιο προβεβλημένο μέλος της οικογένειας Τζάκσον. Μιας οικογένειας που τα αγόρια σχημάτισαν ένα μουσικό γκρουπ το οποίο, αφού πέρασε από διακυμάνσεις, καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1970.
Ηγέτης της μπάντας ήταν ο πατέρας τους, ο οποίος πολλές φορές χρησιμοποιούσε σωματική βία για να γίνει το δικό του. Από ένα σημείο και μετά, οι Τζάκσον –και ως γκρουπ και ως οικογένεια– δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά. Η αποχώρηση του Μάικλ, το 1984, έφερε και την οριστική ρήξη στο συγκρότημα, που σχεδόν διαλύθηκε.
Ο Μάικλ στη σόλο καριέρα του τα πήγε φανταστικά. Το (προ Thriller) άλμπουμ Off the wall ήταν για πολλούς το καλύτερό του, και στην ουσία ήταν το διαβατήριό του για το Thriller – ένα αλμπουμ που στην ουσία πιστώνεται στον συνθέτη και παραγωγό Κουίνσι Τζόουνς.
Και επειδή τέτοια επιτυχία γίνεται μία φορά, όπως ήταν αναμενόμενο κανένα από τα επόμενα άλμπουμ του δεν το έφτασε. Πήγαιναν πάρα πολύ καλά σε πωλήσεις, αλλά δεύτερο Thriller δεν έγινε ποτέ.
Και επειδή μιλάμε και για εικόνα, ο Τζάκσον εγκλωβίστηκε στην αρχική του εικόνα. Αυτή του αιώνιου παιδιού, του Πίτερ Παν του 20ου αιώνα , τον στιγμάτισε. Και όταν προσπάθησε να δείξει την ενήλικη εξέλιξή του, αντιμετώπισε την ειρωνεία και την απαξίωση. Φυσικά πουλούσε , αλλά με φθίνουσα πορεία πλέον. Ο ήχος του άρχισε να γίνεται πολύ λευκός, ενώ τα τραγούδια του από ένα σημείο και μετά έγιναν βαρετά. Και όταν έσκασαν τα σκάνδαλα , του γύρισαν μπουμερανγκ, γιατί δεν γίνεται να τραγουδάς για αγάπη στα παιδιά και να σε κατηγορούν για αισχρές πράξεις.
Έχουμε προβλήματα
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και έπειτα η προσωπική ζωή του Τζάκσον απασχόλησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. To 1984, οι Jacksons έκαναν γυρίσματα για γνωστό αναψυκτικό, όμως τα πυροτεχνήματα δεν λειτούργησαν σωστά και τα μαλλιά του Μάικλ πήραν φωτιά με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά εγκαύματα.
Η αλλαγή της εμφάνισης του επίσης προκαλούσε ερωτήματα περί πλαστικών επεμβάσεων, τα ταξίδια του με τον χιμπατζή του ονόματι Bubbles, φήμες ότι κοιμόταν σε υπερβαρικό θάλαμο οξυγόνου όπως και οι χειρουργικές μάσκες που φορούσε δημόσια, τον παρουσίαζαν εκκεντρικό.
Όταν το 1986 η μικρότερη αδελφή του, Τζάνετ γνώρισε τεράστια επιτυχία με ένα πολύ διαφορετικό ύφος τραγουδιών, πολλά δημοσιεύματα ήθελαν τα δυο αδέλφια να είναι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο. Φυσικά αποδείχθηκε τερατώδες ψέμα , όμως είναι χαρακτηριστικό της υστερικής φημολογίας που τον ακολουθούσε. Και φυσικά τα παραπάνω ήταν ανώδυνα σε σχέση με αυτά που ακολούθησαν
Το 1993 ένα 13χρονο αγόρι κατηγόρησε τον Τζάκσον για σεξουαλική κακοποίηση, η υπόθεση έληξε με εξώδικο συμβιβασμό και καταβολή χρηματικού ποσού. Το 2003 κατηγορήθηκε από ένα άλλο 13χρονο αγόρι για σεξουαλική κακοποίηση, η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια το 2005 όπου ο Τζάκσον αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.
Όμως η καταστροφή είχε αρχίσει. Κάποιες επιχειρήσεις του κλείνουν, ο κόσμος συνειδητά του γυρίζει την πλάτη , τα ΜΜΕ κανιβαλίζουν, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα της απαξίωσης που είχε δεχτεί ήταν πως σε μια σατυρική ταινία , τον παρουσίαζαν σαν ένα χαζοχαρούμενο που προσπαθεί να γίνει λευκός και ενοχλεί αγοράκια.
Η μπερδεμένη προσωπική ζωή
Αφού τον σύστησε πρώτα στην Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ ο πατέρας της Έλβις το 1974, ο Τζάκσον επανασυνδέθηκε με την Λίζα Μαρί το 1992. Η Πρίσλεϊ στήριξε τον Τζάκσον όταν άρχισε να γίνεται εξαρτημένος από παυσίπονα και τον έπεισε να μπει σε κέντρο απεξάρτησης. Μέσω τηλεφώνου έκανε πρόταση γάμου στην Πρίσλεϊ. Δέχθηκε και παντρεύτηκαν το 1994 σε ιδιωτική τελετή στη Δομινικανή Δημοκρατία. Χώρισαν το 1996 αλλά συνέχισαν να τα ξαναβρίσκουν και να ξαναχωρίζουν 4 χρόνια μετά το διαζύγιο, σύμφωνα με την Πρίσλεϊ.
Κατά τη διάρκεια του γάμου του με την Πρίσλεϊ διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την Ντέμπι Ρόου. Ήταν η βοηθός του δερματολόγου του και τον φρόντιζε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 για τη νόσο της λεύκης από την οποία ο Τζάκσον έπασχε. Ο Τζάκσον παντρεύτηκε την Ντέμπι Ρόου τον Νοέμβριο του 1996 στο Σίδνεϊ Από αυτό τον γάμο προέκυψαν δύο από τα τρία παιδιά του Τζάκσον, ο Πρινς (1997) και η Πάρις (1998). Ο Τζάκσον και η Ρόου χώρισαν το 1999. Το τρίτο παιδί του, Πρίνς Μάικλ Τζάκσον Β’ (Μπίγκι), γεννήθηκε από ανώνυμη παρένθετη μητέρα το 2002.
Το τέλος
Στις 25 Ιουνίου 2009, ο Τζάκσον σταμάτησε να αναπνέει ενώ προσπαθούσε να κοιμηθεί υπό τη φροντίδα του προσωπικού του γιατρού. Ο τελευταίος είπε ότι έδωσε στον Τζάκσον ένα φάσμα φαρμάκων σε μια προσπάθεια να τον βοηθήσει να κοιμηθεί στο ενοικιαζόμενο αρχοντικό του στο Holmby Hills του Λος Άντζελες. Οι προσπάθειες αναζωογόνησης του Τζάκσον ήταν ανεπιτυχείς. Οι προσπάθειες αναζωογόνησης συνεχίστηκαν καθ ‘οδόν προς το ιατρικό κέντρο Ronald Reagan UCLA και για περισσότερο από μία ώρα μετά την άφιξή του στις 1:13 μ.μ. Ο θάνατός του ανακοινώνεται στις 2:26 μ.μ. ώρα Αμερικής
Ο θάνατος του Τζάκσον προκάλεσε παγκόσμια θλίψη. Η είδηση εξαπλώθηκε γρήγορα online, προκαλώντας την επιβράδυνση των ιστοτόπων και τη συντριβή τους από την υπερφόρτωση των χρηστών και την άνευ προηγουμένου άσκηση στις υπηρεσίες
Το μνημόσυνο του Τζάκσον πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου 2009 στο Κέντρο Staples στο Λος Άντζελες, ενώ αργότερα διεξήχθη ιδιωτική οικογενειακή κηδεία στο Hall of Liberty του πάρκου Memorial Park του Forest Lawn. Τα εισιτήρια στο μνημείο διανεμήθηκαν μέσω λαχειοφόρου αγοράς. Πάνω από 1,6 εκατομμύρια φαν ζήτησαν εισιτήρια κατά τη διάρκεια της διήμερης περιόδου υποβολής αιτήσεων. Καταγράφηκαν τυχαία 8.750 ονόματα και κάθε παραλήπτης έλαβε δύο εισιτήρια.
Η δικαιοσύνη και το κοινό μίλησαν
Τη στιγμή του θανάτου, στον Τζάκσον είχε χορηγηθεί προποφόλη, λοραζεπάμη και μιδαζολάμη. Διενεργήθηκε έρευνα ανθρωποκτονίας κατά του προσωπικού του γιατρού, Κόνραντ Μάρεϊ και καταδικάσθηκε το 2011 σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για το θάνατο του Τζάκσον. Πέρασε δύο χρόνια στη φυλακή και αφέθηκε ελεύθερος το 2013 λόγω καλής διαγωγής.
Φυσικά το «Ο θάνατος πουλάει» στον Τζάκσον όχι απλά αποδείχτηκε σωστό , αλλά υπερβολικά κερδοφόρο. Κατά τους 12 μήνες μετά το θάνατό του, ο Τζάκσον πούλησε πάνω από 8,2 εκατομμύρια άλμπουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες και 35 εκατομμύρια άλμπουμ σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας τον ως τον πιο εμπορικό καλλιτέχνη του 2009. Έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που πούλησε ένα εκατομμύριο downloads σε μια εβδομάδα στην ιστορία της download μουσικής, με ρεκόρ 2,6 εκατομμύρια λήψεις των τραγουδιών του. Τα τρία από τα άλμπουμ του, το Thriller, το Number Ones και το Essential Michael Jackson, πωλούσαν περισσότερο από οποιοδήποτε νέο άλμπουμ.
Σπύρος Δευτεραίος