Το ημερολόγιο έγραφε 12 Ιουνίου 1912 όταν ο Ευθύμιος Αγριτέλης από το χωριό Παράκοιλα της Λέσβου χειροτονήθηκε επίσκοπος Ζήλων στον δυτικό Πόντο. Η Ιστορία τον έχει καταγράψει ως εθνομάρτυρα.
Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1876 και πήρε το όνομα Ευστράτιος. Σε ηλικία 9 ετών οι γονείς του τον αφιέρωσαν στο μοναστήρι του Λειμώνα. Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου χειροτονήθηκε διάκος. Μετά την αποφοίτησή του διορίστηκε διευθυντής της Λειμωνιάδας Σχολής και ιεροκήρυκας της επαρχίας Μήθυμνας. Το 1910 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και διατέλεσε ως το 1912 πρωτοσύγκελος Μήθυμνας.
Προτού γίνει επίσκοπος Ζήλων είχε διατελέσει αρχιερατικός επίτροπος του μητροπολίτη Αμάσειας Γερμανού Καραβαγγέλη.
Ενάρετος και δραστήριος, κυβέρνησε με ένθερμο ζήλο και πατριωτισμό τη μεγάλη μητρόπολη της Αμάσειας. Στα 10 χρόνια της αρχιερατείας του παρουσίασε ένα πραγματικά πληθωρικό έργο. Οι συνθήκες διαβίωσης του ελληνισμού του Πόντου την εποχή εκείνη ήταν τραγικές λόγω των σκληρών και φανατικών διωγμών από τους Τούρκους. Με την παρουσία του όμως αφύπνιζε και τόνωνε το εθνικό και θρησκευτικό συναίσθημα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Αμάσειας να συγκροτήσουν ένοπλα σώματα για την άμυνα των χωριών τους.
Τελικά η δράση του έγινε γνωστή στους Τούρκους και στις 21 Ιανουαρίου 1921 πιάστηκε με πολλούς άλλους προκρίτους της Αμάσειας και φυλακίστηκε. Στη φυλακή υπέφερε φρικτά βασανιστήρια και εξαντλημένος από τις κακουχίες και τις στερήσεις πέθανε στις 29 Μαΐου του ίδιου έτους.
Το 1992 έγινε η αγιοκατάταξή του, μαζί με τους μάρτυρες Χρυσόστομο Σμύρνης, Προκόπιο Ικονίου, Γρηγόριο Κυδωνιών και Αμβρόσιο Μοσχονησίων. Η μνήμη τους, όπως και όλων των Μικρασιατών νεομαρτύρων, τιμάται τον Σεπτέμβριο, την Κυριακή πριν από την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.