Την απόσυρση του Σπύρου Πνευματικού από την προεκλογική κούρσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μια μέρα μετά τη θύελλα που ξεσήκωσε ο γιατρός και υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας με την τοποθέτησή του σχετικά με τους καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο.
Παρότι στη συνέχεια προσπάθησε να ανασκευάσει, και να… εξηγήσει τι εννοούσε ζητώντας παράλληλα συγγνώμη, η κατακραυγή παραμένει μεγάλη, ιδίως στα social media.
Σήμερα ο αρχηγός της ΝΔ ανέφερε: «Λυπάμαι για μια δήλωση που έκανε ο Σπύρος Πνευματικός χθες. Επικοινώνησα και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη. Σε περίπτωση που εκλέγει θα παραδώσει την έδρα του στον επόμενο επιλαχών ή στην επόμενη επιλαχούσα».
Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης, αλλά λίστα. Με δεδομένο ότι τα ψηφοδέλτια έχουν ήδη εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο, δεν είναι δυνατή η διαγραφή του, ωστόσο ουσιαστικά αυτό έχει συμβεί.
Η επίμαχη δήλωση
Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ρ/σ ΣΚΑΪ και στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε, ο καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ, περιέγραψε περίπου ως οικονομικά ασύμφορο το να ξοδεύονται λεφτά για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο, αν πάμε και του πούμε “Δεν γίνεται αυτό για σας”. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό, δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση. Υπάρχει ένα σημείο λοιπόν που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω».
Μάλιστα, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αξιολόγησης των ιατρικών πράξεων, έφερε ως παράδειγμα την Αμερική: «Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει. Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα. Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει με τη γυναίκα μου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει είναι πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν, και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα, θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή, το πόσο μπορούν να ξοδέψουν. Ακούγεται λίγο κυνικό, αλλά δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο».
Ο Σπύρος Πνευματικός, ο οποίος είναι και καθηγητής Ορθοπεδικής στο Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ, κατέληξε με το εξής: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο και μετά που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι “ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά”. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;».
Στη συνέχεια με μια ανάρτηση στο Facebook ζήτησε συγγνώμη:
Τσίπρας: Εγώ έδιωξα τον Κατρούγκαλο
Οι ακραία κυνικές δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με τα όσα τραγικά συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο ΕΣΥ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στο χθες κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη «γαλάζια» παράταξη ότι έχει κρυφή ατζέντα για την Υγεία, και έκανε λόγο για ένοχη σιωπή.
«Όταν ο κ. Κατρούγκαλος έκανε μια δήλωση που δεν ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισα να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων. Ο κ. Μητσοτάκης, παρότι ο κ. Πνευματικός έκανε την απαράδεκτη δήλωση για διαλογή ασθενών στο ΕΣΥ, δεν έκανε τίποτα, τον κράτησε», είπε.
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης του βουλευτή, δήλωσε: «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και ειδικά όταν μιλάμε για ένα δύσκολο θέμα όπως είναι ο καρκίνος. Σήμερα στη χώρα μας προσφέρουμε καλύτερες επιλογές και ακριβές θεραπείες από χώρες που έχουν πιο ισχυρή οικονομία από την πατρίδα μας, και δεν δεχόμαστε μαθήματα από κανέναν, ούτε δεχόμαστε αυτή η παράταξη να ταυτίζεται με πρακτικές που συνδέουν τη συνταγογράφηση μιας θεραπείας με το κόστος της».