Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται τα παιδιά που τραυμάτισε με μαχαίρι ο 31χρονος Σύρος νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, σε πάρκο της πόλης Ανεσί, στις γαλλικές Άλπεις, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Φρανσουά Αστόργκ.
Μεταξύ αυτών που τραυματίστηκαν είναι ένα νήπιο με βρετανική υπηκοότητα κι ένα με ολλανδική, σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.
Ο ύποπτος είναι ένας 31χρονος υπήκοος Συρίας, επιβεβαίωσε νωρίτερα η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, η οποία συμπλήρωσε ότι ότι του είχε χορηγηθεί άσυλο στη Σουηδία πριν από 10 χρόνια και βρισκόταν νόμιμα στη Γαλλία.
Ο 31χρονος είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να κάνει αίτηση για άσυλο στη Γαλλία, καθώς προέκυψε ότι είχε ήδη άσυλο στη Σουηδία. Στην αίτησή του δήλωσε ότι ήταν Σύρος Χριστιανός, ενώ είναι χωρισμένος με ένα παιδί, στην ίδια ηλικία με τα παιδιά που τραυμάτισε.
Επίσης, η Γαλλίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ο δράστης δεν είχε γνωστό ποινικό ή ψυχιατρικό μητρώο.
Από την πλευρά της, η εισαγγελέας του Ανεσί Λιν Μπονέ-Ματίς δήλωσε ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο τρομοκρατικό κίνητρο πίσω από την επίθεση, διευκρινίζοντας πως η έρευνα που ξεκίνησε αφορά απόπειρα ανθρωποκτονιών.
«Ήταν τόσο ευγενικός» λέει η πρώην σύζυγός του
Ο Σύρος ύποπτος είχε φθάσει στη Γαλλία πριν από οκτώ μήνες προερχόμενος από τη Σουηδία όπου ζούσε προηγουμένως, επειδή δεν κατάφερε να αποκτήσει τη σουηδική υπηκοότητα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρώην σύζυγός του.
Η νεαρή γυναίκα, που μοιραζόταν τη ζωή της μαζί του μέχρι τον περασμένο χρόνο στη νοτιοδυτική Σουηδία, εξέφρασε αμφιβολίες για την πράξη που αποδίδεται στον Αμπνταλμασίχ Χ., 31 ετών, από τον οποίο πήρε διαζύγιο πριν από μερικούς μήνες.
«Δεν ξέρω τι του συνέβη, αυτό που μου λέτε, είναι τρομερό. Όμως δεν έχω επαφή μαζί του, δεν ξέρω πού ζει, ούτε πώς πάει ψυχολογικά», εξομολογήθηκε η πρώην σύζυγος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Αυτός; (…) Θεέ μου, ήταν τόσο ευγενικός, δεν καταλαβαίνω», πρόσθεσε η νεαρή γυναίκα όταν έμαθε το νέο. Όπως είπε, η αναχώρηση του Σύρου, έχει σχέση με το γεγονός ότι «δεν κατάφερε να αποκτήσει τη σουηδική υπηκοότητα».
«Συναντηθήκαμε στην Τουρκία, ερωτευθήκαμε και ήρθαμε εδώ (στη Σουηδία). Έπειτα από δύο χρόνια, παντρευτήκαμε, αλλά δεν μπόρεσε να αποκτήσει τη σουηδική υπηκοότητα, έτσι αποφάσισε να φύγει από τη χώρα. Χωρίσαμε επειδή δεν ήθελα να φύγω από τη Σουηδία», είπε μιλώντας τηλεφωνικά στο AFP.
Σε μια σπάνια συνομιλία που είχαν μετά την αναχώρησή του από το Τρολχάταν όπου ζούσε ο ύποπτος για την επίθεση, ο τελευταίος τής είπε ότι διέμενε «σε μια εκκλησία» στη Γαλλία.
«Δεν έχω πια πολλά νέα, έδειχνε πολύ φευγάτος. Μου τηλεφώνησε πριν από τέσσερις μήνες, έμενε σε μια εκκλησία. Αλλά δεν ξέρω πολλά περισσότερα, ήταν σε επαφή κυρίως με την οικογένειά του που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες», εξήγησε η νεαρή γυναίκα που είναι επίσης από χώρα της Μέσης Ανατολής.
Πολλοί Σύροι, μεταξύ των οποίων αρκετοί χριστιανοί, κατέφυγαν στη Σουηδία όταν έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη χώρα τους που ξέσπασε το 2011.
Κρίνοντας πως ο αριθμός των αφίξεων ήταν πολύ υψηλός, η σουηδική κυβέρνηση της εποχής είχε αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου λίγο μετά τη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση του 2015.