Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη θέση του αντιπροέδρου ο Ερντογάν διόρισε τον Τζεβντέτ Γιλμάζ, τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναλαμβάνει, όπως αναμενόταν, ο οικονομολόγος Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της οικονομικής «ορθοδοξίας» και προκρίνει την αύξηση των επιτοκίων. Ο διορισμός του εκτιμάται ότι θα σημάνει το τέλος της «ανορθόδοξης» οικονομικής πολιτικής που ακολουθούσε ο Ερντογάν επί χρόνια, όπως τη μείωση των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τον κρατικό έλεγχο των αγορών. Ο Σιμσέκ ήταν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009-2018.
Ο Χακάν Φιντάν, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο μέχρι σήμερα Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.
Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων διορίστηκε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ενώ απομακρύνθηκε, όπως αναμενόταν, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αναλαμβάνει ο Αλί Γιερλίκαγια.
Επίσης, εκτός της νέας κυβέρνησης μένουν ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά και οι Φουάτ Οκτάι και Φαχρετίν Ντονμέζ.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει την Τρίτη.
Αναλυτικά, τα ονόματα που ανακοινώθηκαν:
- Αντιπρόεδρος: Σεβντέτ Γιλμάζ
- Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς
- Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Ουζντεμίρ Γκουκτάς
- Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας: Βεντάτ Ισικάν
- Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Ουζχασέκι
- Υπουργός Εξωτερικών: Χακάν Φιντάν
- Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ
- Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκίν Μπακ
- Υπουργός Οικονομικών: Μεχμέτ Σιμσέκ
- Υπουργός Εσωτερικών: Αλί Γερλικάγια
- Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νούρι Ερσόι
- Υπουργός Εθνικής Εκπαίδευσης: Γιουσούφ Τεκίν
- Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Γιασάρ Γκιουλέρ
- Υπουργός Υγείας: Φαχρετίν Κότσα
- Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κασίρ
- Υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας: Ιμπραήμ Γιουμακλί
- Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου
«Η χώρα χρειάζεται ενότητα»
Στην ομιλία του μετά από την ορκωμοσία, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να επικεντρωθούν στο μέλλον, υιοθετώντας έναν συμφιλιωτικό τόνο.
«Θα αγκαλιάσουμε και τα 85 εκατομμύρια (των Τούρκων), ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις τους (…) Ας βάλουμε στην άκρη τη δυσφορία της προεκλογικής περιόδου. Ας αναζητήσουμε τρόπους συμφιλίωσης», είπε, ενώπιον πολλών αρχηγών ξένων κρατών, τους οποίους χαιρέτησε έναν προς έναν.
Πρόσθεσε ότι τα 85 εκατομμύρια των Τούρκων πρέπει να ενωθούν «σαν τα τούβλα στον τοίχο», γιατί η χώρα χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε την αναθεώρηση του συντάγματος, λέγοντας ότι «θα σώσουμε τη δημοκρατία μας από το σημερινό σύνταγμα, το οποίο είναι προϊόν του πραξικοπήματος» του 1980, υποσχόμενος ότι το νέο θα είναι «φιλελεύθερο και χωρίς αποκλεισμούς».
Επαναλαμβάνοντας ότι «ο αιώνας της Τουρκίας έχει αρχίσει», τόνισε ότι «μαζί πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός, να επικεντρωθούμε στο μέλλον και να προσπαθήσουμε να πούμε νέα πράγματα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος».
Στην τελετή αυτήν παρέστησαν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από χώρες και διεθνείς οργανισμούς, όπως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο πρόεδρος του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.