Επί τάπητος τίθενται εκ νέου οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη αλλά και χώρες όπως η Αίγυπτος μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι διεθνείς παίκτες έχουν αποδεχθεί ότι αυτός θα είναι ο συνομιλητής τους τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ο Τούρκος πρόεδρος δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί το Βερολίνο, ενώ στη συνομιλία που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι συμφωνήθηκε η άμεση αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων.
Στη δε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να θέσει ξανά το θέμα των F-16, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ζητά από την πλευρά του την άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Πρόσκληση Σολτς για επίσκεψη στο Βερολίνο
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε χθες ότι προσκάλεσε στο Βερολίνο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να δώσει ξανά «νέα ώθηση» στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Η Γερμανία και η Τουρκία, μέλη του ΝΑΤΟ, θέλουν να «εξετάσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων με μια νέα ώθηση» και να «συμφωνήσουν για τις κοινές προτεραιότητες εγκαίρως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Όλαφ Σολτς, ο Στέφεν Χέμπερστραϊτ, σε δελτίο Τύπου.
Για τον σκοπό αυτόν, ο πρόεδρος της Τουρκίας «προσκλήθηκε στο Βερολίνο για επίσημη επίσκεψη», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Σολτς υπογράμμισε τις στενές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, κυρίως ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
«Και οι δύο συμφώνησαν να προσεγγίσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων με νέα ώθηση και να συντονίσουν εγκαίρως τις κοινές προτεραιότητες».
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες «θέλουν να συνεργαστούν για την επίτευξη θετικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε εκκρεμείς αποφάσεις που λαμβάνονται στους κόλπους του ΝΑΤΟ και για τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ «της λήψης πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων», οι οποίες επλήγησαν τα τελευταία χρόνια.
Ξανάρχισε το παζάρι με τον Μπάιντεν
Και πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε χθες στον Τούρκο ομόλογό του. «Μίλησα με τον Ερντογάν, του έδωσα συγχαρητήρια. Θέλει ακόμη βρεθεί λύση για τα F-16. Του είπα ότι θέλουμε να υπάρξει λύση για τη Σουηδία», είπε ο Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για το Ντέλαγουερ.
Η Τουρκία επιδίωξε να αγοράσει μαχητικά F-16 αξίας 20 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, αλλά το Κογκρέσο μπλόκαρε την πώληση.
Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του Λευκού Οίκου είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στη Λιθουανία στα μέσα Ιουλίου. Η Τουρκία ενέκρινε στα τέλη Μαρτίου την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας.
Αναβάθμιση διπλωματικών σχέσεων με την Αίγυπτο
Στην άμεση αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου, με επιστροφή των εκατέρωθεν πρεσβευτών, συμφώνησαν οι πρόεδροι Αιγύπτου και Τουρκίας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι είχε επισκεφθεί τον προηγούμενο μήνα την Τουρκία και με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προετοίμασαν το έδαφος για την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων και για μια συνάντηση των δύο ηγετών.