Στα «όρια του», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ουαλίντ Αμάρ, βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), λόγω των ολοένα αυξανόμενων έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων στον κόσμο. Μιλώντας κατά την ετήσια σύνοδο του ΠΟΥ, ο πρόεδρος επιτροπής που αξιολογεί την επείγουσα αντίδραση του οργανισμού, είπε ότι τα αυξάνονται κενά στη χρηματοδότηση και τη στελέχωσή του.
Έκθεση της συγκεκριμένης επιτροπής αναφέρει ότι από τον Μάρτιο ο ΠΟΥ διαχειρίζεται 53 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η Covid-19, η χολέρα, ένα ξέσπασμα του ιού Μάρμπουργκ στην Ισημερινή Γουινέα και την Τανζανία, καθώς και ανθρωπιστικές έκτακτες ανάγκες, όπως ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία, και οι πλημμύρες στο Πακιστάν.
Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα γεγονότων όπως οι πλημμύρες και οι κυκλώνες, που έχουν υγειονομικές επιπτώσεις.
Ωστόσο, ο βασικός προϋπολογισμός του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για το 2022-2023 είναι μόλις κατά σχεδόν 53% χρηματοδοτούμενος, γι’ αυτό και γίνεται έκκληση για πιο σταθερή χρηματοδότηση. Χθες οι χώρες-μέλη του ΠΟΥ ενέκριναν τον νέο προϋπολογισμό που προβλέπει αύξηση συνδρομών κατά 20%.
Πέρα όμως από τα κονδύλια, ο Οργανισμός αναζητά και τρόπους ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικός: για παράδειγμα, στο Μαλάουι, τέσσερις διαφορετικές ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών διαχειρίζονταν την επιδημία χολέρας, την Covid-19, την πολιομυελίτιδα και τις πλημμύρες με τέτοιο τρόπο ώστε πιθανότατα η μία επικάλυπτε την άλλη.