Για ένα τέταρτο της ώρας συναντήθηκαν εντός του νοσοκομείου οι γονείς του άτυχου βρέφους το οποίο πέθανε κλεισμένο στο αυτοκίνητο, στην Άρτα, μετά από επίμονο αίτημα της μητέρας.
Σύμφωνα με τηλεοπτικά ρεπορτάζ και ιστοσελίδες, η μητέρα ήταν αυτή που ζήτησε από τους αστυνομικούς να συναντηθεί με τον σύζυγό της, ο οποίος ήταν και αυτός που ξέχασε για ώρες το μωρό στο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα το μωρό να αφήσει εκεί την τελευταία του πνοή, από πνευμονικό οίδημα.
Συγγενείς και φίλοι έκαναν λόγο για ένα ευτυχισμένο ζευγάρι, το οποίο είχε τελέσει πολιτικό γάμο το περασμένο φθινόπωρο.
Μάλιστα, σχεδίαζαν να παντρευτούν και με θρησκευτικό γάμο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, βαπτίζοντας την ίδια ημέρα και το άτυχο μωρό.
Το μοιραίο τηλεφώνημα
Το πρωί της Τετάρτης, ο 37χρονος οδηγήθηκε υποβασταζόμενος από αστυνομικούς και με σκυμμένο το κεφάλι στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας που του άσκησε δίωξη για θανατηφόρα έκθεση ανηλίκου και στη συνέχεια προσήχθη στον ανακριτή, από τον οποίο ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο, Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξήγησε πως την ώρα που πήγαινε το παιδί στον βρεφονηπιακό σταθμό, του τηλεφώνησε ένας συνάδελφος του από τον ΔΕΔΔΗΕ ότι έπρεπε να πάνε επειγόντως στη Λευκάδα, απ’ όπου είχαν λάβει κλήση για βλάβη. Έτσι, αντί να σταματήσει στον βρεφονηπιακό σταθμό, πήγε κατευθείαν στη δουλειά του, στάθμευσε το αυτοκίνητό του, μπήκε στο υπηρεσιακό όχημα όπου τον περίμενε ο συνάδελφός του και έφυγαν για τη Λευκάδα.
«Ξεκινήσαμε από το σπίτι στις 7 το πρωί. Αντί να στρίψω αριστερά στον βρεφονηπιακό σταθμό, έστριψα δεξιά και πήγα στη δουλειά μου. Tο παιδί στο πίσω κάθισμα πρέπει να κοιμόταν, δεν έκλαιγε και δεν το άκουγα. Το κάθισμα ήταν χαμηλό και δεν το έβλεπα από τον καθρέφτη», φέρεται να είπε στον εισαγγελέα.
Μόνο όταν η σύζυγός του του τηλεφώνησε αναστατωμένη, καθώς οι βρεφονηπιοκόμοι της είπαν ότι το κοριτσάκι δεν είχε πάει στον σταθμό, συνειδητοποίησε ότι το είχε ξεχάσει και έτρεξε αλλόφρων στο αυτοκίνητο, όπου του βρήκε χωρίς αισθήσεις και με αφρούς στο στόμα και το μετέφερε αμέσως στο νοσοκομείο. Όμως, ήταν ήδη αργά.
Από τη νεκροτομή που διενεργήθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε ότι το βρέφος βασανίστηκε από αίσθημα ασφυξίας, εφίδρωση, συριγμό στους πνεύμονες, δύσπνοια, βήχα, δυσκολία αναπνοής, υποξία, ταχυκαρδία και κυάνωση, με αποτέλεσμα να υποστεί πνευμονικό οίδημα που οδήγησε σε καρδιακή ανακοπή λόγω υποξυγοναιμίας.
Τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, που αναμένεται να εκδοθούν σε λίγες ημέρες, εκτιμάται ότι δεν θα συνεισφέρουν περισσότερο στην ιατροδικαστική έρευνα.
Σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού
Το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού» (Forgotten Baby Syndrome – FBS), δηλαδή η εγκατάλειψη ενός βρέφους μέσα σε αυτοκίνητο, μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, ωστόσο στις ΗΠΑ αποτελεί αιτία θανάτου για πάνω από 30 βρέφη ετησίως.
Οι πολυάριθμες περιπτώσεις στις ΗΠΑ αποκαλύπτουν πως η μεγάλη πλειονότητα όσων βιώνουν αυτήν την τραγωδία είναι ψυχικά υγιείς, στοργικοί γονείς.
Ο λόγος που καταλήγουν να ξεχνάνε τα βρέφη τους μέσα στο όχημα αποδίδεται σε στιγμιαία απώλεια μνήμης λόγω καθημερινού άγχους, έλλειψης ύπνου ή διαταραχής της ρουτίνας τους και όχι σε αμέλεια.
Το σύνδρομο εμφανίζεται ιδίως όταν οι γονείς επικεντρώνονται σε μελλοντικά καθήκοντα και υποχρεώσεις αντί για το παρόν, λειτουργώντας μηχανικά. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για ένα ήσυχο ή κοιμισμένο μωρό.
Τα μωρά χάνουν τη ζωή τους από αυτό, συνήθως λόγω θερμοπληξίας. Η περίοδος μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου είναι η πιο επικίνδυνη, καθώς οι θερμοκρασίες που σημειώνονται τους μήνες αυτούς μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα υψηλές.
Όσον αφορά το συνδρόμο του ξεχασμένου μωρού, συμβαίνουν δύο πράγματα. Πρώτον, ο φροντιστής διαφοροποιείται από τη συνήθη ρουτίνα του. Ένας γονέας που συνήθως δεν μεταφέρει το παιδί στον παιδικό σταθμό μπορεί να το κάνει αυτή τη μία μέρα κατ’ εξαίρεση.
Στη συνέχεια, οδηγώντας μηχανικά, φτάνει κανονικά στη δουλειά του, με τον κινητικό φλοιό να ξεπερνά το γνωστικό μέρος του εγκεφάλου και να οδηγεί τον γονέα να ξεχνάει εντελώς ότι το παιδί του βρίσκεται στο πίσω κάθισμα. Συνεχίζει την ημέρα του χωρίς να θυμάται την πρόθεσή του να αφήσει το παιδί στον παιδικό σταθμό και ανυπομονεί να το δει όταν γυρίσει σπίτι.
Το ακόμα πιο τραγικό της υπόθεσης είναι πως έχουν σημειωθεί περιστατικά στα οποία ο γονέας έχει ξαναχρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο στη διάρκεια της ημέρας του, με το νεκρό παιδί ακόμα μέσα, χωρίς καμία επίγνωση αυτού.
Λόγω αυτών, δεν υπάρχει σταθερό προφίλ προσωπικότητας του γονέα που ξεχνάει το παιδί του στο αυτοκίνητο. Το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού επηρεάζει τους γονείς σε όλες τις φυλές, τα φύλα, τα επίπεδα εισοδήματος και εκπαίδευσης και τις ιδιοσυγκρασίες της προσωπικότητας.
Τρόποι πρόληψης
Οι έρευνες δείχνουν πως όλοι είμαστε επιρρεπείς σε αυτό το φαινόμενο. Ένας τρόπος πρόληψης θα ήταν ο γονέας να ελέγχει το πίσω μέρος του οχήματος κάθε φορά που εξέρχεται από αυτό, ακόμα και όταν δεν μεταφέρει μαζί το παιδί του. Με αυτόν τον τρόπο, ο έλεγχος θα γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας, και η περίπτωση ατυχήματος μειώνεται σημαντικά.
Στις ΗΠΑ, η Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας έχει ξεκινήσει την εκστρατεία «Look Before You Lock» για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους που μεταφέρουν παιδιά να ελέγχουν το πίσω μέρος των οχημάτων πριν κλειδώσουν και εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους.
Πηγές: newsbreak.gr, protothema,gr, ertnews.gr