Θεσσαλονίκη, 13 Μαΐου 2023. Στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, κοντά στο μνημείο της Γενοκτονίας, 15 νεαροί ταουλτζήδες (από την σχολή εκμάθησης νταουλιού του Κώστα Ζώη) θα δώσουν το ρυθμό και το βήμα που θα μας οδηγήσει σε ένα γαστρονομικό ταξίδι με τα χρώματα, τις γεύσεις και τα αρώματα του Πόντου. Μαζί τους και οι χορευτές των συλλόγων Σταυρού «Ξενιτέας», Ασπροβάλτας «Παναγία Σουμελά» και Στίβου «Άγιος Γεώργιος», με ένα «Λάλεμαν ’ς ση στράταν».
Σημείο προορισμού, η Αγορά Μοδιάνο. Θέμα του ταξιδιού, «Παραδοσιακή διατροφή – Μνήμη της γεύσης – Η ποντιακή κουζίνα και η εξέλιξή της».
Στην Αγορά Μοδιάνο –την πρώτη παραδοσιακή αγορά τροφίμων και μία από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές της Θεσσαλονίκης, η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού, μια αγορά γεμάτη αναμνήσεις– θα αναβιώσει η ποντιακή κουζίνα ως μια γιορτή γνωριμίας με τις παραδοσιακές γεύσεις και τα παραδοσιακά προϊόντα, που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος.
Η Αγορά θα πλημμυρίσει από ήχους, χορούς, μυρωδιές και γεύσεις του Πόντου. Γυναίκες ποντιακών συλλόγων, που κρατούν έως σήμερα τις συνταγές της πατρίδας από τις γιαγιάδες τους, θα παρουσιάσουν ζωντανά την τέχνη της ποντιακής κουζίνας και τη διατροφική της αξία (δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα).
Σιρόν, χαψοπούλια, ωτία, τανωμένος σορβάς, υβριστόν, μακαρίνα, και άλλες συνταγές, κάτω από την μπαγκέτα της σεφ και συγγραφέως Σοφίας Ουργαντζίδου θα παρασκευάζονται στην εξέλιξή τους, μέσα από νέες παρασκευές δικής της έμπνευσης.
Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι το «τσουμούρ» που έφτιαχναν στον Πόντο, οι Γάλλοι το ονομάζουν croûton, ή ότι το «χαβίτς» οι Ιταλοί το ονομάζουν polenta;
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προσφέρονται ποντιακές γεύσεις, για να… θυμηθούν οι παλιοί, αλλά και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νεότερων, ώστε να μάθουν και να ασχοληθούν με την ποντιακή κουζίνα.
Με τη δράση αυτή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων επιχειρεί την ανάδειξη της ποντιακής παραδοσιακής κουζίνας και της εξέλιξής της, καθώς και των διατροφικών προϊόντων που μετέφεραν μαζί τους οι Έλληνες πρόσφυγες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Σκοπός της δράσης είναι να επισημανθούν οι γεύσεις και οι διατροφικές παραδόσεις των Ελλήνων του Πόντου και ο βαθμός στον οποίο επηρέασαν την ελλαδική κουζίνα, με τρόπο που διεγείρει την αίσθηση της γεύσης και προκαλεί μνημονική έκρηξη – μια ωδή στην ποντιακή κουζίνα και τα οφέλη που έχει στην υγεία και τη μακροζωία.