Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με μια ανανεωμένη προσέγγιση και με πιο σταθερό «συγχρονισμό» των χωρών της ΕΕ –μεταξύ αυτών και της Ελλάδας– με την Τουρκία, με στόχο την αντιμετώπιση και την αξιοποίηση των σύγχρονων οικονομικών προκλήσεων και ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή, επισήμανε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο Μποζάι ευχαρίστησε την Ελλάδα για την άμεση ανταπόκριση και την υποστήριξή της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, ενώ υπενθύμισε ότι το ίδιο είχε συμβεί και στους σεισμούς του 1999, όταν «το πρώτο τηλεφώνημα ήρθε από την Ελλάδα».
Επισήμανε τη στενότερη προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες μέσα από τη «διπλωματία της αλληλεγγύης» κατά τους πρόσφατους σεισμούς, και υπογράμμισε την επικοινωνία που υπήρξε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και τις επαφές στο υψηλότερο επίπεδο με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας, «με την κ. Σακελλαροπούλου, τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Δένδια, τον κ. Παναγιωτόπουλο, τον κ. Μηταράκη και τον κ. Στυλιανίδη».
Ο Μποζάι παρομοίασε τον σύγχρονο κόσμο με μια σκηνή αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, όπου οι «ηθοποιοί» καλούνται να διαχειριστούν ιστορικές «προσωρινότητες», και ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναζητούν να βρουν τη θέση τους στη διεθνή τάξη. «Είναι εποχή αβεβαιότητας, και αυτό οφείλεται στις συγκρούσεις. Υπάρχουν διαφορετικές χρονικότητες. Κύριοι δρώντες βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις, ανάλογα με τις προτεραιότητές τους», είπε, και αφού επισήμανε την ανάγκη μέσα σε αυτό το περιβάλλον για στενότερη συνεργασία, πρόσθεσε: «Και αυτή η συνεργασία πρέπει να ξεκινήσει από τη γειτονιά».
Υπενθύμισε πώς ξεπεράστηκαν οι «χαοτικές» συνθήκες που δημιούργησε αρχικά η πανδημία του κορονοϊού, χάρη στη συνεργασία, μέσα από την οποία καταδείχθηκαν τα όρια της γεωγραφίας στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην «οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις μας και τις επόμενες γενιές».
Αναφέρθηκε σε ενέργειες που έγιναν μέσα από μικτές ομάδες εργασίας για τη συνεννόηση ΕΕ και Τουρκίας για σε μια σειρά από θέματα – εφοδιασμός, τελωνεία, μεταφορές, κ.ά.
Υπενθύμισε πώς οι διαδικασίες παραγωγής και διακίνησης αγαθών από τακτικές «off shoring» (υπεράκτιες), μετά την πανδημία και το ατύχημα του πλοίου που απέκλεισε προσωρινά τη Διώρυγα του Σουέζ, έδειξαν την ανάγκη να μετασχηματιστούν σε κάποιο βαθμό σε «near shoring», ώστε να «έχουμε μερική παραγωγή και στη γειτονιά μας».
Υπογράμμισε, τέλος, τη δυνατότητα, τώρα με τη νέα ατζέντα της ΕΕ για την «πράσινη» μετάβαση και την «έξυπνη» ανάπτυξη, η συνεργασία αυτή να αναβαθμιστεί και να εξελιχθεί σε μια άλλη σχέση, πιο κοντινή και φιλική, με περισσότερες κοινές ρυθμίσεις και με πιο διαρκή τρόπο.
«Και πιστεύω ότι ο ρόλος της Τουρκίας και η συνεργασία της με όλες τις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μπορεί να βασίζεται σε αυτή την νέα προσέγγιση, με ένα σταθερό τρόπο» είπε, και πρόσθεσε:
«Θα μπορούσαμε να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε και να κάνουμε αυτές τις συνεργασίες να ανθήσουν. Να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή το ήδη υπάρχον πλαίσιο συμφωνιών, σύνδεσης, τελωνειακής ένωσης, το καθεστώς υποψήφιου μέλους. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να αναζωογονήσουμε αυτές τις διαδικασίες».
Μιλώντας για το διεθνές εμπόριο, ο Μποζάι σημείωσε τη δυνατότητα συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, καθώς όπως είπε η χώρα του «είναι πάντα μέρος της γεωγραφίας, της κοινής γεωγραφίας μας με την ΕΕ» και «φύλακας της πύλης για πολλές γεωγραφίες», είτε προς την Ανατολή, είτε προς τη Δύση, είτε προς τη βόρεια Αφρική.
Σημείωσε δε ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία οι γειτονικές χώρες, κυρίως οι κοντινές –μεταξύ αυτών και η Ελλάδα κι η Τουρκία– θα κληθούν να συμβάλουν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης.
Επισήμανε, ακόμη, ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν ήδη αυξημένη επενδυτική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, και ότι η ΕΕ με τη νέα της «πράσινη» ατζέντα και στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να ανταποκριθεί, αν θέλει να είναι ανταγωνιστική.
Σημείωσε ότι η παρατηρούμενη «μετατόπιση» της οικονομίας από τη Δύση προς την Ανατολή μπορεί να «συγκρατηθεί» στην περιοχή της Μεσογείου με καλή συνεργασία, με την αξιοποίηση των «μεσογειακών εμπορικών δρόμων», αλλά και με την οικοδόμηση ενός «οικοσυστήματος» με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και άλλες χώρες, με στόχο την ευμάρεια και σταθερότητα της περιοχής.
«Νομίζω ότι πρέπει να εργαστούμε για να βρούμε κάποιο συγχρονισμό σε όλα αυτά τα ανοίγματα μαζί με την ΕΕ» τόνισε.
Τον Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι προλόγισε ο Συμεών Τσομώκος, ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο οποίος τόνισε: «Ο κ. Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι έρχεται στους Δελφούς την ώρα που και οι δύο χώρες προσπαθούν να ανακάμψουν από τραγικά γεγονότα και βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Το Φόρουμ των Δελφών προωθεί το διάλογο, που θεωρεί ότι είναι ο μόνος δρόμος προς την επίλυση των προβλημάτων και είναι έτοιμο να συζητήσει πάνω στα θέματα αυτά».