Από την Καλλιθέα της Δράμας όπου είδε το πρώτο φως της ζωής στις 10 Μαΐου 1936, στις καρδιές χιλιάδων Πόντιων. Ο Λάμπης Τιλκερίδης «Ρολογάς» που πέθανε σήμερα το πρωί, σε ηλικίας 87 ετών, κατάφερε να αγαπηθεί για την αυθεντικότητα και την πίστη του στην ποντιακή μουσική παράδοση αλλά και να καταγραφεί ως «δάσκαλος» σπουδαίων λυράρηδων.
Με απώτερη καταγωγή από το Καρς και την Αργυρούπολη του Πόντου, ο Λάμπης Τιλκερίδης από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με την ποντιακή λύρα και σύμφωνα με άλλους καλλιτέχνες στα 14 του μπορούσε ήδη να παίζει και να μαγεύει το κοινό.
Συνεργάστηκε με όλους τους κορυφαίους Πόντιους καλλιτέχνες και αρκετοί από αυτούς, τον τοποθετούν δίπλα σε έναν άλλον μεγάλο της ποντιακής λύρας, τον Γώγο Πετρίδη.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 27 Απριλίου, στις 10:00, στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στη Δράμα ενώ η κηδεία του θα γίνει στα Α’ Κοιμητήρια Δράμας.
Θρήνος στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του
Από τη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατός του, πλήθος καλλιτεχνών αλλά και θαυμαστών του τον αποχαιρέτισαν με το δικό τους τρόπο.
«Σήμερα έφυγε από κοντά μας ένας από τους σπουδαιότερους κατά τη δική μου άποψη λυράρης, ο ΛΑΜΠΗΣ ΤΙΛΚΕΡΙΔΗΣ… Σεμνός και ταπεινός από τους καλλιτέχνες της παλιάς γενιάς, ο οποίος πέρα από το ιδιαίτερο παίξιμο του δίδαξε ήθος και σεβασμό σε εμάς τους νεότερους! Καλό ταξίδι καλό παράδεισο κ. ΛΑΜΠΗ…», σημειώνει ο Γιώργος Ατματσίδης.
«Ένα στερνό αντίο για τον δάσκαλό μου, που δεν είναι πια κοντά μας! Ο γελαστός, ευαίσθητος, ονειροπόλος Λάμπης Τιλκερίδης, που έβλεπε μόνο το καλό σε όλους, ο Λάμπης με το αστείρευτο χιούμορ και την χρυσή καρδιά, που δίδασκε όλους τους μαθητές του αφιλοκερδώς, δεν είναι πια μαζί μας! Νιώθω απίστευτο πόνο…
Οι μουσικές σου, οι αναμνήσεις που έχω μαζί σου, οι συμβουλές σου και η προσωπικότητά σου θα παραμένουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά και στο μυαλό μου. Οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνο όταν τα αγαπημένα τους άτομα σταματούν να τα θυμούνται. Δάσκαλε, μου λείπεις ήδη!!!», γράφει ο Αριστοτέλης Αρχιτεκτονίδης.
Ο Δημήτρης Καρασαββίδης τον αποχαιρέτισε γράφοντας: «Λάμπης Τιλκερίδης! Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα σου Δάσκαλε..».
«Έφυγε ο Λάμπης Τιλκερίδης. Ένας από τους κορυφαίους λυράρηδες όλων των εποχών, που κατά την ταπεινή μου άποψη δεν πήρε αυτό που του αναλογούσε. Υπήρξε πηγή έμπνευσης για τον πατέρα μου (με σεβασμό τον αποκαλεί εδώ κ χρόνια «δάσκαλο») και μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου και της τεχνικής που αποδίδουμε σήμερα ανήκει σε αυτόν. Άνθρωπος γλυκός και πάντοτε με όρεξη για μουσική. Καλό ταξίδι θείο Λαμπη, ελαφρύ το χώμα σου…», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Χρήστος Καλιοντζίδης.
«Για όλες εκείνες τις γλυκές μελωδίες! Για όλες εκείνες τις όμορφες βραδιές! Για όλες εκείνες τις ήσυχες και γεμάτες νόημα κουβέντες σου! Σ’ ευχαριστούμε! Καλό ταξίδι Λάμπη Τιλκερίδη!», γράφει σε ανάρτησή του ο Λάζαρος Ι. Κεφαλίδης.
«Από σήμερα το πρωί ο δάσκαλος Λάμπης Τιλκερίδης ανήκει στην ιστορία. Το κάθε τι κάνει τον κύκλο του κ φεύγει, μόνο το έργο του μένει πίσω μέχρι κ αυτό να χαθεί στο βάθος του χρόνου, σ’ εμάς που παίζουμε λύρα θα έρχεται πιο συχνά στο νου, κάθε φορά που θα παίζουμε κάποιο τραγούδι του. Καλό παράδεισο θείε Λάμπη», αναφέρει στο προφίλ του στο facebook ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.
«Καλό παράδεισο αδυναμία μου μεγάλη. Καλό ταξίδι τεράστιε Λάμπη Τιλκερίδη μεγάλε δάσκαλε… άλλος ένας μεγάλος καλλιτέχνης μας άφησε..», σημειώνει ο Ευκλείδης Παυλίδης.
Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.
«Με ανείπωτη θλίψη πληροφορήθηκε ο ποντιακός ελληνισμός και όχι μόνο, τον αδόκητο χαμό του σπουδαίου λυράρη Λάμπη Τιλκερίδη. Ο Λάμπης Τιλκερίδης με καταγωγή από την Καλλιθέα Δράμας, υπήρξε γνήσιος εκφραστής της ποντιακής μουσικής παράδοσης. Ένας αυθεντικός καλλιτέχνης με τη μουσική του οποίου μεγάλωσαν τραγουδώντας και χορεύοντας γενιές Ποντίων.
»Τον κορυφαίο καλλιτέχνη, ευχαριστούμε για ό,τι προσέφερε, τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και υποκλινόμαστε στη μνήμη του. Ο πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζουν θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος».