Μνήμες που πληγώνουν μεν, αλλά δεν πρέπει να σκεπαστούν από τη σκόνη του χρόνου. Ημερομηνίες, τόποι, χαμένες πατρίδες. Η περιπέτεια της Μεγάλης Ιδέας και το άδοξο τέλος. Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η εθνική τραγωδία.
Σμύρνη, Αφιόν Καραχισάρ, Εσκί Σεχίρ, Σαγγάριος. Οι ημερομηνίες, οι μάχες, η προέλαση, η οπισθοχώρηση, ο ξεριζωμός από τις πατρογονικές εστίες. Όλα αυτά τα ορόσημα, δύο φίλοι τα αποτύπωσαν σε έναν ψηφιακό χάρτη – χρονολόγιο.
Έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση του χάρτη της Ελληνικής Επανάστασης που συγκέντρωσε χιλιάδες προβολές, ο Χρήστος Αγαθόπουλος και ο Χάρης Βαδιβούλης, αποφάσισαν να κάνουν μία αντίστοιχη προσπάθεια για τη Μικρασιατική Εκστρατεία.
«Καλύπτει όλα τα γεγονότα από το 1918, δηλαδή από το πέρας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου κι έπειτα, ή τουλάχιστον όσα μπορέσαμε να βρούμε τα οποία ήταν σχετικά με τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Ήταν δύσκολο, γιατί δεν ασχολούμαστε μόνο με τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και με ό,τι προηγήθηκε», δήλωσε ο Χρήστος Αγαθόπουλος.
Ο χάρτης, που έχει δημιουργηθεί σε φόρμα Google Maps, έχει ένα υπόμνημα στην αριστερή πλευρά, το οποίο εξηγεί τι σημαίνει το κάθε σύμβολο που θα συναντήσει ο χρήστης καρφιτσωμένο σε διάφορες περιοχές.
Είκοσι εικονίδια δηλώνουν αν το γεγονός αφορά σε κατάληψη από ελληνικές, τουρκικές, ιταλικές, βρετανικές, σοβιετικές ή γεωργιανές δυνάμεις, αν υπεγράφη κάποια συνθήκη ή διάταγμα, αν σημειώθηκε σφαγή, λεηλασία ή διωγμός, αν έγινε μάχη και ποιος επικράτησε και γενικότερα πώς κινήθηκαν οι δυνάμεις.
Την ίδια ώρα, κάτω από το υπόμνημα τα γεγονότα προβάλλονται με χρονολογική σειρά, ώστε πατώντας πάνω σε αυτά, να εμφανιστεί στον χάρτη το σημείο όπου έλαβαν χώρα και ο επισκέπτης να διαβάσει την αναλυτική περιγραφή με την πηγή, όπου αν επιθυμεί θα δει περισσότερες λεπτομέρειες.
Από έναν γεωπόνο κι έναν πολιτικό μηχανικό
Ο Χρήστος Αγαθόπουλος συνεχίζει να εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός, ενώ ο Χάρης Βαδιβούλης είναι γεωπόνος. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αν και το γνωστικό τους αντικείμενο είναι μακριά από τα ιστορικά γεγονότα, ο στόχος τους να μοιραστούν τη γνώση προσφέροντας σε όλους ένα δωρεάν πρακτικό εργαλείο, αρκούσε για να ολοκληρώσουν και τον δεύτερο χάρτη.
«Θέλαμε να ενημερώσουμε τον ελληνικό πληθυσμό για ένα απ’ τα κεφάλαια της ιστορίας τα οποία παραβλέπουμε, να προβάλλουμε τον αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοί μας για την απελευθέρωση των χαμένων πατρίδων, τη μεγάλη ιδέα, να δούμε την αλήθεια πίσω από τους μύθους ή τις ιστορίες που μας έχουν διηγηθεί και κυρίως για να επιμορφώσουμε τη νεότερη γενιά», αναφέρει ο 26χρονος.
Κύρια πηγή τους και αυτήν τη φορά αποτέλεσε το διαδίκτυο, καθώς άντλησαν πολλές πληροφορίες από το ημερολόγιο του στρατού που βασίζεται στη Βικιπαίδεια, ενώ πολύ χρήσιμος σύμφωνα με τον κ. Αγαθόπουλο, ήταν ο 15ος τόμος της εγκυκλοπαίδειας «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», τον οποίο δανείστηκαν από τη βιβλιοθήκη του Βόλου.
«Ο συγκεκριμένος τόμος αναφέρεται στα χρόνια από το 1913 έως το 1941 και εκεί κατάφερα να βρω αποσπάσματα που μας ενδιέφεραν» εξήγησε.
Όπως τονίζει, μια ακόμη δυσκολία που αντιμετώπισαν ήταν οι ονομασίες των περιοχών, που έχουν αλλάξει και ήταν δύσκολο να τις εντοπίσουν. «Η εγκυκλοπαίδεια είχε πολλά εξελληνισμένα τουρκικά ονόματα, συνεπώς στο google maps πολλές πόλεις πλέον έχουν αλλάξει ονομασία και έχουν υιοθετηθεί οι αντίστοιχες τουρκικές ονομασίες. Επομένως οι τοποθεσίες όπου έχουν γίνει πολλά γεγονότα δεν είναι απολύτως ακριβείς και είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν κάποιες διορθώσεις», ανέφερε και κάλεσε όποιον ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει για να επισημάνει τυχόν αστοχίες.
Για να περιηγηθείτε στο χάρτη, πατήστε εδώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βαρβάρα Καζαντζίδου