Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», από τον Φεβρουάριο ξεκίνησε ένας κύκλος δράσεων που εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και στις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας.
Η επόμενη δράση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου, με τον τίτλο: «Άνοιξαν τα δέντρα όλα!..».
To 2009 τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης. Στην Ελευσίνα η μέρα αυτή θα συνδυαστεί με τις παραδοσιακές ανοιξιάτικες τελετουργίες της Εβδομάδας της Διακαινισήμου. Με ορόσημα τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής και του Αϊ-Γιώργη, καθώς και την Κυριακή του Θωμά με το έθιμο των Ποντίων στα κοιμητήρια με φαγητά και με τραγούδια!
Στις 12:00 στην Πλατεία του Συνοικισμού των Ποντίων, ο Λάμπρος Λιάβας θα μιλήσει για το βαθύτερο νόημα και τις λειτουργίες των λαϊκών δρώμενων και των τραγουδιών αυτής της περιόδου.
Ο Πόντιος λυράρης Ηλίας Υφαντίδης θα αναφερθεί στο ταφικό έθιμο και θα παίξει τα παραδοσιακά μοιρολόγια και τα τραγούδια αυτών των ημερών, με τη συμμετοχή των μελών του δραστήριου Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα». Θα προσφερθούν ποντιακά κεράσματα, ενώ το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί και τα δύο μουσεία (για την ποντιακή παράδοση καθώς και για τον Στέλιο Καζαντζίδη) που λειτουργούν στο Σπίτι του Συλλόγου (Ευκλείδη & Φιλικής Εταιρείας).
Στη συνέχεια, από τις 13:00 έως τις 16:00 στη γειτονική «Όαση» (παλαιό Κάμπινγκ) θα στηθεί μέσα στα δέντρα ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι με τα τραγούδια και τους χορούς της γης, της άνοιξης και της ελληνικής Πασχαλιάς. Ανάμεσά τους και τα πολύ ιδιαίτερα τραγούδια «της κούνιας» που συνηθίζονταν αυτές τις μέρες σε πολλές περιοχές, απόηχος από τις αρχαίες «αιώρες» που μετέφεραν «ομοιοπαθητικά» τη γονιμότητα των ανθισμένων δέντρων στις νέες κοπέλες!
Συμμετέχουν οι: Ηλίας Υφαντίδης (τραγούδι, ποντιακή λύρα) και Παναγιώτης Κοπαλίδης (νταούλι). Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιάννης Παυλόπουλος (βιολί-τραγούδι), Βαγγέλης Δημούδης (τραγούδι), Κωνσταντίνα Πάτση (τραγούδι), Ιορδάνης Κουζηνόπουλος (λαούτο-τραγούδι), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά) και Βασίλης Γραμματικός (γκάιντα, τσαμπούνα).
Είσοδος ελεύθερη.