Στα τουρκικά η λέξη dolma σημαίνει «γεμιστός», και –όπως συμβαίνει και με τα ελληνικά γεμιστά–, οι παραλλαγές που υπήρχαν σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν αμέτρητες. Η συνταγή που παρουσιάζουμε σήμερα συναντάται στην αρμενική κουζίνα, και επί λέξει σημαίνει «γκρεμισμένα γεμιστά» (ή ντολμαδάκια).
Pete (από το ρήμα pattel) σημαίνει τυλίγω, και pele (pelel) γκρεμίζω – κάτι που συμβαίνει κατά το σερβίρισμα του πιάτου.
ΥΛΙΚΑ
2 φλ. χοντρό πλιγούρι |
2 κρεμμύδια |
2 σκελίδες σκόρδο |
χυμό λεμονιού |
κόκκινο και μαύρο τριμμένο πιπέρι |
δυόσμο |
σουμάκ |
αλάτι |
αμπελόφυλλα σε άλμη |
5 αυγά |
100 γρ. βούτυρο |
1 λίτρο γιαούρτι με 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή τριμμένες |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, και τα ανακατεύουμε με το πλιγούρι. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το χυμό λεμονιού.
- Τυλίγουμε το μίγμα με τα αμπελόφυλλα και τους δίνουμε τετράγωνο σχήμα.
- Τοποθετούμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα, με ένα πιάτο για βάρος από πάνω, και τους καλύπτουμε με νερό.
- Βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
- Χτυπάμε τα αυγά για την ομελέτα και τα ρίχνουμε σε καυτό βούτυρο.
- Τακτοποιούμε τους ντολμάδες σε πιατέλα, τους …μαδάμε (η «κατεδάφιση» που λέγαμε), και από πάνω βάζουμε την ομελέτα.
- Σερβίρουμε με γιαούρτι στο οποίο έχουμε ψιλοκόψει ή τρίψει σκόρδο.
• Πηγή: houshamadyan.org.