Πλήρης ημερών, σε ηλικία 92 ετών, πέθανε ο ζωγράφος Χρίστος Καράς – ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της «γενιάς του ’60».
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Facebook ο συγγραφέας Τάκης Μαυρωτάς.
«Κυριακή του Πάσχα, ο Χρίστος Καράς, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αποκαλούμενης Γενιάς του ’60, μας αποχαιρέτησε για πάντα» έγραψε στην ανάρτησή του:
Ο Χρίστος Καράς γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1930. Αρχικά σπούδασε νομικά, τον κέρδισε όμως η ΑΣΚΤ της Αθήνας (1951-1955).
Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του το athenswest.gr: «Στη Σχολή Καλών Τεχνών είχα έναν δάσκαλο που δεν έχω ξεχάσει ποτέ και θα ήθελα να το σημειώσετε παρακαλώ αυτό, τον κ. Γεωργιάδη. Συντηρητικός και στις ιδέες του και στη ζωγραφική του.
»Όμως βεντέτα τότε στη Σχολή ήταν ο Γιάννης ο Μόραλης, τον οποίο και θαύμαζα. Πήγα λοιπόν και τον βρήκα. “Κύριε Καρά”, μου είπε, “επειδή είναι πλήρες το εργαστήριο μου, μπορείτε να πάτε στο εργαστήριο του κ. Γεωργιάδη και ελάτε μετά σε μένα”.
»Όμως δεν θεώρησα σωστό να αφήσω κάποιον καθηγητή που με εκτιμούσε και μετά να πάω σε άλλον. Γι αυτό, παρέμεινα καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών μου με αυτόν τον καθηγητή, τον κ. Γεωργιάδη. Είχα όμως πολύ καλή επαφή με τον Γιάννη Μόραλη».
Ως υπότροφος του ΙΚΥ σπούδασε φρέσκο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (1957-1960) και παρέμεινε στη Γαλλία έως το 1963, ταξιδεύοντας παράλληλα σε γειτονικές χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Μ. Βρετανία).
Με υποτροφία του Ιδρύματος Ford εργάστηκε στη Νέα Υόρκη (1973-1975).
Στην Ελλάδα παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1961 στην γκαλερί «Ζυγός», ενώ ήδη από το 1952 άρχισε να παίρνει μέρος σε πανελλήνιες εκθέσεις.
Σημαντική επίσης είναι η παρουσία του σε διεθνείς ομαδικές εκθέσεις (Γ’ Μπιενάλε Νέων, Παρίσι 1963, Ζ’ Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας 1965, Μπιενάλε Σάο Πάολο 1967, Μπιενάλε Βενετίας 1984, Δ’ Μπιενάλε Ευρωπαϊκής Χαρακτικής, Μπάντεν-Μπάντεν 1985). Το 1963, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ανανέωση του καλλιτεχνικού κλίματος στην Ελλάδα, μετείχε στην ίδρυση της ομάδας «Τομή», και το 1976 του «Συνδέσμου Καλλιτεχνών».
Αναδρομικές εκθέσεις του οργανώθηκαν το 1986 (Πινακοθήκη Πιερίδη), το 2009-10 (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Λ. Μακρή, Τρίκαλα) και το 2012 (Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη).
Το 2001 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του, ενώ το 2004 δημιούργησε τη μνημειακή σύνθεση «Διαστημική ποίηση» για το σταθμό του μετρό στο Χαλάνδρι.