Νόμος της Γαλλίας είναι πλέον η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν, η οποία έχει προκαλέσει κοινωνικό αναβρασμό και απεργιακό κύμα, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει την αύξηση των ορίων κατά δύο έτη, στα 64.
Μετά το πράσινο φως που έδωσε χθες το Συνταγματικό Συμβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος υπέγραψε το νόμο που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οι σχέσεις του προέδρου με τους κοινωνικούς εταίρους βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο, και γιατί έγινε χρήση του άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει… παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης για την υιοθέτηση του νόμου. Γι’ αυτό και ζητήθηκε η παρέμβαση του Συνταγματικού Συμβουλίου.
Πέρα από τα συνδικάτα, τα οποία την ύστατη στιγμή ζήτησαν από τον Εμανουέλ Μακρόν να κάνει πίσω, τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα.
«Δεν υπάρχει ούτε νικητής ούτε ηττημένος», διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, κάνοντας λόγο για «το τέλος της θεσμικής και δημοκρατικής πορείας» της μεταρρύθμισης.
Και μπορεί οι εκλογές στη Γαλλία αργούν, καθώς αναμένονται το 2027, η κυβέρνηση όμως παρουσιάζει ήδη φθορά και θεωρείται βέβαιο ότι η αποτυχία του Εμανουέλ Μακρόν να εξασφαλίσει την πολιτική και κοινωνική συναίνεση για το συνταξιοδοτικό έχει υπονομεύσει ολόκληρη τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα.