Φως σε ιστορικά στοιχεία για τις μεγαλύτερες πόλεις στον Πόντο, τις μονές, το βίο και την πολιτεία τριάντα εξεχουσών προσωπικοτήτων της περιοχής ρίχνει το βιβλίο Ο ελληνισμός του Πόντου του νομικού, διεθνολόγου, καθηγητή στρατιωτικών σχολών δρ Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου, που παρουσιάστηκε, την περασμένη Τετάρτη, από την Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο δημαρχείο Γλυφάδας.
Το βιβλίο των 740 σελίδων, χωρίζεται σε 11 κεφάλαια, περιλαμβάνει 568 υποσημειώσεις και παραπομπές σε πρωτότυπες και δευτερογενείς πηγές, πλούσιο φωτογραφικό και χαρτογραφικό υλικό, ενώ ενδιαφέρουσα είναι η διαχείριση του Αντάρτικου στον Πόντο.
Κοινός τόπος όλων όσοι μίλησαν στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν πως αποτελεί σημαντικό έργο, ικανό να παίξει ρόλο στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
«Το σπουδαίο αυτό βιβλίο, που αναδεικνύει την εθνική σημασία της ιστορίας του μαρτυρικού Πόντου συνιστά ένα πολύτιμο “όπλο” στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που πρέπει να αποτελεί πρώτιστο εθνικό στόχο», είπε ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου προλογίζοντας την εκδήλωση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επεσήμανε, από την πλευρά του, πως η ενασχόληση με την ιστορία του Πόντου αποτελεί εθνική ανάγκη. Το υπουργείο Εξωτερικών, τόνισε, στηρίζει και ενισχύει τη μετάφραση τέτοιων εκδόσεων σε άλλες γλώσσες προκειμένου τα βιβλία αυτά να υπάρχουν στις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων και να αποτελούν κομμάτι της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς. «Κάθε φορά που αντιμετωπίσαμε τις προκλήσεις ενωμένοι προτάσσοντας την εθνική μας σημαία πάντα κερδίσαμε. Θέλουμε η χώρα μας να είναι ισχυρή και στη σωστή πλευρά της ιστορίας», πρόσθεσε.
Στα οικογενειακά της βιώματα και τις μνήμες μέσα από την ιστορία της Πόντιας μητέρας της αναφέρθηκε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη. «Βιβλία όπως αυτό συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και διευκολύνουν την εθνική μας προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το βιβλίο αυτό αξίζει να βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη κάθε Έλληνα, κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για την ιστορία μας».
Ο υποστράτηγος ε. α. Χρήστος Μπολώσης τόνισε ότι «το βιβλίο αυτό, το 20ό βιβλίο του κ. Παπαφλωράτου, περιλαμβάνει όλη την ιστορία του Πόντου. Το δυνατό του σημείο είναι το αντάρτικο του Πόντου, για το οποίο δεν υπάρχουν πηγές αλλά αφηγήσεις. Ένα σημείο», είπε, «που θα κερδίσει τις ψυχές των Ποντίων είναι ότι παραθέτει στίχους ποντιακών τραγουδιών».
Ο πρόεδρος των Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» δικηγόρος Κυριάκος Τιλγκερίδης αναφέρθηκε, κατά την ομιλία του, στην ιστορία του συλλόγου, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 31 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και εξήρε τη σπουδαιότητα του βιβλίου αυτού για τη διατήρηση της συλλογικής ιστορικής μας μνήμης. «Παλεύουμε διαρκώς να κρατήσουμε ζωντανή την πολιτιστική μας παράδοση και την ιστορία μας, αισθανόμενοι ότι πράγματι αποτελούμε κρίκους μας αλυσίδας ιστορικής και πολιτιστικής, της οποίας η άκρη φτάνει 2.500 χρόνια πίσω, στον μαρτυρικό Πόντο», υπογράμμισε ο πρόεδρος.
Ο συγγραφέας δρ Ιωάννης Παπαφλωράτος τόνισε ότι το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα 29 χρόνων ενασχόλησής του με το ποντιακό στοιχείο και αποτελεί κομμάτι της ψυχής του. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα, το ποντιακό στοιχείο να το αξιοποιήσει σαν “όπλο” για να μάθουν οι Έλληνες αλλά και οι Ευρωπαίοι τι έχουν υποστεί οι Πόντιοι.
Για τη σπουδαιότητα του μοναδικού αυτού έργου μίλησε ο εκδότης Γεώργιος Φραγκούδης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Λάμπρος Καλαρρύτης. Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας παρόντες ήταν βουλευτές, πολιτευτές, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, στρατιωτικοί, καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, νεολαιών και πολιτιστικών φορέων.