Στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, βρίσκονται από χθες εκπρόσωποι ποντιακών, ασσυριακών, μικρασιατικών, κυπριακών και αρμενικών φορέων, προσκεκλημένοι του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ευρωβουλευτή Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Οι ποντιακοί φορείς εκπροσωπούνται από την Εύξεινο Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών.
Στόχος όλων είναι να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για καίρια θέματα που τους απασχολούν αλλά και να ενημερώσουν για την επόμενη επίσκεψή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την ευκαιρία συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης και την κατάθεση ψηφίσματος.
Το ψήφισμα θα αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία αλλά «στην ανάγκη συμβιβασμού της Τουρκίας με το ιστορικό της παρελθόν και την αναγνώριση από μέρους της, ότι τα όσα συνέβησαν την περίοδο 1914-1923 από τους προγόνους τους, σε βάρος των Χριστιανικών πληθυσμών, Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων της Τουρκίας, αποτελούν πράξεις Γενοκτονίας, σύμφωνα με το άρθρο 2 της σύμβασης του 1948 του ΟΗΕ».
Στο πλαίσιο των συναντήσεων της αντιπροσωπείας και με δεδομένο ότι θα συζητηθεί το θέμα της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής με τους Έλληνες ευρωβουλευτές, το pontosnews.gr έθεσε κάποια ερωτήματα. Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης απάντησε δύο από αυτά.
Πιστεύετε ότι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα;
Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, η Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων, οι σφαγές στη Σμύρνη αποτελούν κάποια από τα ειδεχθέστερα παγκόσμια εγκλήματα του 20ού αιώνα. Και ασφαλώς αποτελεί χρέος όλων των Ελλήνων και των Κυπρίων ευρωβουλευτών να τα αναδείξουν. Να αναδείξουν τη σφαγή των ελληνικών και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών, τον ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες. Και είμαι σίγουρος ότι στην επικείμενη συνάντησή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες. Να αναλάβουμε δράσεις για να μην ξεχαστούν ποτέ οι φρικαλεότητες.
Η Τουρκία σήμερα τελεί υπό ένα ιδιότυπο ισλαμικό καθεστώς. Που καμία σχέση δεν έχει με τις κοινοβουλευτικές δυτικές δημοκρατίες. Με τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης.
Η Τουρκία είναι μία χώρα που δεν σέβεται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Που δεν σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας. Τα ατομικά δικαιώματα, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Μία χώρα που δεν σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες. Αλλά και μία χώρα που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Τα ελληνικά σύνορα, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι και ευρωπαϊκά. Και οι προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας δεν στρέφονται κατά της Ελλάδας αλλά κατά της Ευρώπης. Στρέφονται κατά του Διεθνούς Δικαίου, κατά του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και όσο αυτό συνεχίζεται η πόρτα της Ευρώπης θα είναι κλειστή για την Τουρκία.
Είναι επαρκώς ενημερωμένοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καθώς και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τη Γενοκτονία που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός; Αν όχι, ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση; Πόσο θετικοί απέναντι στο αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι οι ευρωβουλευτές – μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος;
Είμαι βέβαιος ότι με τη σωστή ενημέρωση και τον κατάλληλο συντονισμό θα είναι απόλυτα θετικοί στο αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Μία ενημέρωση που οφείλουμε να κάνουμε όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές στις πολιτικές μας ομάδες. Να αναδείξουμε την ιστορική αλήθεια για τις ωμότητες και φρικαλεότητες που διέπραξε ο κεμαλικός στρατός. Που οδήγησε στον αφανισμό και στον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων.
Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, αμφισβητώντας τη Διεθνή Συνθήκη της Λοζάνης, η Τουρκία αποκαλεί τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «τουρκική». Κάτι που αντιβαίνει τη Συνθήκη της Λοζάνης που χαρακτηρίζει τη μειονότητα της Θράκης θρησκευτική και την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Σε ερωτήσεις μου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ακραία και προκλητική ρητορική της Τουρκίας επισήμανα τον διαρκή διωγμό των Ελλήνων της Πόλης που την περίοδο της Συνθήκης αριθμούσαν 125.000 μέλη και σήμερα μετά βίας έχουν μείνει 2.000. Σε αντίθεση, στη Θράκη η μουσουλμανική μειονότητα, αυτή που καταπιέζεται κατά την τουρκική προπαγάνδα, αριθμεί τα ίδια ή και περισσότερα μέλη.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης