Μαυροθαλασσίτης. Με αυτό το επίθετο έμειναν στην Ιστορία αρκετοί αγωνιστές του 1821 που προέρχονται από διάφορες πόλεις του Πόντου.
Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, πιο γνωστός ήταν ο Αλέξιος Μαυροθαλασσίτης, αρματολός στον Πόντο.
Λίγο μετά την έναρξη της Επανάστασης γνωρίστηκε με Κρήτες αγωνιστές και ήρθε στην Ελλάδα. Πρώτα πήγε στην Ύδρα και κατόπιν, τον Οκτώβριο του 1821, κατέβηκε στην Κρήτη επικεφαλής 120 πολεμιστών από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.
Στις 17 Ιανουαρίου 1822, όταν οι Οθωμανοί αιφνιδιαστικά κατέλαβαν τη Μονή Αρκαδίου, συμμετείχε στη νικηφόρα μάχη ανακατάληψης με τις ορδές του Γεντίμ Αλή και του Σερίφ πασά – σκοτώθηκε και ο ίδιος ο Γεντίμ Αλή (Γετιμαλής), ο οποίος θεωρούνταν ένας από τους πιο ηρωικούς γενίτσαρους στην Κρήτη.
Λίγο αργότερα, τον Φεβρουάριο, μαζί με τους Χούρδο, Δεληγιαννάκη, Μανουσέλη και Μελιδόνη νίκησαν στον Μυλοπόταμο (έχασαν 17 άνδρες, ενώ οι Τούρκοι 150). Για την ανδρεία του στις μάχες που έδωσε, νικηφόρες και μη, ο Αλέξιος Μαυροθαλασσίτης τον Απρίλιο του 1822 τιμήθηκε με το βαθμό του ταγματάρχη.
Μαζί με τον Γάλλο φιλέλληνα Ιωσήφ Βαλέστ (ή Βαλέστρα ή Μπαλέστρα) και τους Κρήτες καπεταναίους Μοσχοβάκη, Καριώτη, Δασκαλάκη, Ζερβουδάκη και Πρωτοπαπαδάκη, πήρε μέρος στην επίθεση για την κατάληψη του Ρεθύμνου, και λίγο αργότερα στην περίφημη Μάχη του Μαλεβιζίου.
Δυστυχώς όμως δολοφονήθηκε από δικούς του ανθρώπους τον Μάιο του 1822, για άγνωστη αιτία.
Να σημειωθεί ότι την περίοδο εκείνη διοικητής της Κρήτης με εντολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη ήταν ο Μιχαήλ Κομνηνός Αφεντούλης, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Νίτνα της Ρωσίας από Πόντιους εύπορους γονείς, συγγενείς των Υψηλάντηδων. Διέφυγε στη Σύρο την ίδια χρονιά, καθώς η αντιπαράθεση με τους Κρήτες καπεταναίους είχε γίνει επικίνδυνη για τον ίδιο.
Λέγεται ότι ο Αφεντούλης στη μάχη για την κατάληψη του Ρεθύμνου είχε δώσει εντολή να μην υποστηριχθεί ο Βαλέστ, ο οποίος κατακρεουργήθηκε από τους Τούρκους στις 14 Απριλίου 1822.
Ο Αλέξιος Μαυροθαλασσίτης υπήρξε ένας από τους λίγους Πόντιους αγωνιστές του 1821 για τους οποίους γνωρίζουμε λεπτομέρειες για τη δράση τους.