Για τις ρίζες που μεγαλώνουν και ενώνουν, όπως ήταν και ο τίτλος της εκδήλωσης που φιλοξενήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Πρέβεζας, μίλησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου της πόλης. Η εκδήλωση που ετοίμασαν και παρουσίασαν το περασμένο Σάββατο ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια που πέρασαν από τον ξεριζωμό από τη Μικρά Ασία.
Προσκεκλημένη ήταν η Μιμή Ντενίση, η οποία ανταποκρίθηκε και είδε από κοντά τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά προσέγγισαν ένα τόσο φορτισμένο συναισθηματικά θέμα.
Μέσα από επιλεγμένα κείμενα και μαρτυρίες παρουσιάστηκε το χρονικό της καταστροφής, του ξεριζωμού, και τελικά της ένταξης των προσφύγων στη νέα τους πατρίδα. Το υλικό για την εκδήλωση συγκεντρώθηκε από βιωματικές δράσεις του Ομίλου Ιστορίας του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας· αυτά που συγκίνησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες κατάφεραν τελικά να συγκινήσουν και το κοινό που γέμισε την αίθουσα.
Μεταξύ άλλων, η φιλόλογος και υπεύθυνη του Ομίλου Ιστορίας Σοφία Γιαννούλη ευχαρίστησε τους πολιτιστικούς συλλόγους 3αλλά και τους πρόσφυγες δεύτερης γενιάς που άνοιξαν τα σπίτια και τις καρδιές τους. «Είμαστε πολίτες του κόσμου και συνυπεύθυνοι για την πορεία και το μέλλον της ανθρωπότητας» είπε στον δικό της χαιρετισμό η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας Φανή Μπισκανάκη.
Στην προσφυγιά, τις γενοκτονίες αλλά και στο έργο της Μιμής Ντενίση αναφέρθηκε δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος. Υπενθύμισε ότι ο Δήμος Πρέβεζας ανήκει στο Δίκτυο Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, που συστάθηκε από την ΚΕΔΕ με στόχο και την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Είπε ακόμα ότι το επόμενο διάστημα θα εγκαινιαστούν δύο μνημεία, το ένα είναι αφιερωμένο σε Πόντιους και Μικρασιάτες και το άλλο στα θύματα του Ολοκαυτώματος.
«Σας ευχαριστώ που με κάνατε κομμάτι αυτής της εκδήλωσης» δήλωσε η Μιμή Ντενίση. Το αφιέρωμα στη Μικρασία ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στα Τέμπη, και ολοκληρώθηκε με έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ και παραδοσιακά κεράσματα από το Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας, το Σύλλογο Αγίου Θωμά, το Σύλλογο Νέας Σινώπης «Διογένης» και το Σύλλογο Ν. Σαμψούντας «Αμισός».