Εικοσιπέντε χρόνια μπαινοβγαίνει στην Τουρκία, βγάζει φωτογραφίες και εμπλουτίζει με νέες πληροφορίες το προσωπικό του αρχείο για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών Απόστολος Ασλανίδης. Ωστόσο, το πρωί της Τρίτης 7 Μαρτίου όταν επιχείρησε να μπει στη γειτονική χώρα τον ενημέρωσαν ότι θεωρείται persona non grata, χωρίς να του εξηγήσουν το γιατί.
Ο Απόστολος Ασλανίδης προστέθηκε στη λίστα που περιλαμβάνει και άλλους γνωστούς Πόντιους – η προηγούμενη απαγόρευση εισόδου ήταν στον πολυσχιδή καλλιτέχνη Αχιλλέα Βασιλειάδη, στις 13 Οκτωβρίου 2021.
Σε όλους όσοι έχουν βρεθεί στη θέση του Απόστολου Ασλανίδη, να μην μπορούν δηλαδή να μπουν σε τουρκικό έδαφος –και κατά συνέπεια να μην μπορούν να επισκεφθούν τα χώματα της ιστορικής πατρίδας, τον Πόντο–, δεν έχει δοθεί κάποια συγκεκριμένη και λογική εξήγηση.
Ο ίδιος, μιλώντας στο pontosnews.gr, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αιτία στη δική του περίπτωση είναι η… τρέλα του να ασχολείται με τη λαογραφία του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και η πρωτοβουλία του να ξεναγεί γκρουπ που επισκέπτονται τον Πόντο, αφού γνωρίζει σχεδόν κάθε σπιθαμή της ιστορικής πατρίδας.
«Είχα εδώ και καιρό ένα προαίσθημα ότι θα μου απαγορευτεί η είσοδος στην Τουρκία και γι’ αυτό επιχείρησα να μπω τώρα με φίλους που πήγαιναν σε εμπορική έκθεση στην Κωνσταντινούπολη. Είδα τη συγκεκριμένη εκδρομή ως τεστ, ώστε να ξέρω αν θα κάνω τελικά τις εκδρομές που ετοιμάζω για το καλοκαίρι – δεν θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα στους εκδρομείς. Δυστυχώς οι φόβοι μου βγήκαν αληθινοί.
»Στην Τουρκία, και πιο συγκεκριμένα στον Πόντο, πηγαίνω εδώ και 25 χρόνια, αφού έχω… τρέλα με τη λαογραφία του ποντιακού ελληνισμού. Γι’ αυτήν τρώω όλα τα λεφτά μου. Τελευταία φορά πήγα λίγο πριν από την πανδημία», λέει ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών.
Στο τελωνείο των Κήπων
Λίγο μετά τις 5 το πρωί της Τρίτης 7 Μαρτίου ξεκίνησε οδικώς με τους φίλους του από τα Γιαννιτσά και με τελικό προορισμό της Κωνσταντινούπολη ο Απόστολος Ασλανίδης. Έφτασαν στο τελωνείο των Κήπων και μόλις έδειξε την ταυτότητά του δύο Τούρκοι αστυνομικοί με σπαστά ελληνικά τού ζήτησαν να τους ακολουθήσει.
Τον πήγαν σε ένα γραφείο, έκατσε ο ένας μπροστά σε υπολογιστή, έκανε έλεγχο στα στοιχεία του, και του είπε «γιοκ».
«Μετά από περίπου μισή ώρα που περίμενα σε αυτό το γραφείο –διάστημα στο οποίο δεν μου συμπεριφέρθηκε κανένας άσχημα–μου είπε ο Τούρκος αστυνομικός ότι βρίσκομαι σε λίστα του υπουργείου Εξωτερικών και θεωρούμαι persona non grata. Με έβαλαν να υπογράψω και ένα έγγραφο ότι είμαι ανεπιθύμητος στη χώρα. Αυτό έγινε στις 11:10.
»Πίστεψα ότι μετά τη βοήθεια που τους προσφέραμε στον πρόσφατο σεισμό, αλλά και μετά το δυστύχημα των Τεμπών, τα πράγματα θα άλλαζαν, αφού οι δύο χώρες… αγαπηθήκαμε. Δυστυχώς όμως αυτοί δεν αλλάζουν ποτέ.
»Αυτή η απαγόρευση μου “μαχαίρωσε” την ψυχή. Με στενοχωρεί πάρα πολύ που δεν θα μπορέσω να ασχοληθώ εύκολα στο εξής με τη λαογραφία του Πόντου και να εμπλουτίσω το αρχείο μου με νέες φωτογραφίες και βίντεο», σημειώνει.
Η φιλοξενία στον Ιμάμογλου
Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, η οποία, κατά τον Απόστολο Ασλανίδη, ενδεχομένως να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απαγόρευση εισόδου. Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών το 2016 είχε φιλοξενήσει τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην πόλη. Τότε ήταν δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου, ενός δήμου στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Μάλιστα, προς τιμή του στήθηκε και ένα ποντιακό γλέντι, με τον Τούρκο πολιτικό να σηκώνεται να χορέψει – η καταγωγή του άλλωστε είναι από τα Πλάτανα της Τραπεζούντας.
Μετά την απαγόρευση εισόδου του στη γειτονική χώρα ο Απόστολος Ασλανίδης μίλησε αρκετές φορές με εκπροσώπους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ενώ, όπως πληροφορήθηκε, ο πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», και προσωπικός του φίλος, Γιώργος Γεωργιάδης, ενημέρωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα.
Αυτό που προέχει για τον Απόστολο Ασλανίδη, όπως εξηγεί στο pontosnews.gr, είναι να ξεκουραστεί. Μετά θα σκεφθεί τις επόμενες κινήσεις του.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης