Οι αιτίες που καθυστέρησε 71 χρόνια να αναγνωρίσει η Βουλή των Ελλήνων τη Γενοκτονία που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός και να καθιερώσει τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων, καθώς και οι ενέργειες που έγιναν για να φτάσει το θέμα στο Κοινοβούλιο, θα διασαφηνιστούν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργανώνει σήμερα το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη συμπλήρωση 29 χρόνων από τις 24 Φεβρουαρίου 1994 – ημέρα που καθιέρωσε η ελληνική Βουλή τη 19η Μαΐου. Θα λάβει χώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στις 18:00.
Ομιλητές θα είναι ο ιστορικός ΜΑ με εξειδίκευση στη Δημόσια Ιστορία Κώστας Σαμουρκασίδης και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Μπεντρός Χαλατζιάν. Διαδικτυακά θα παρέμβει, από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης Κασπάρ Καραμπετιάν.
Στο καλλιτεχνικό σκέλος της εκδήλωσης θα τραγουδήσουν οι Αλέξης Παρχαρίδης και Μαρία Δονικιάν, ποντιακή λύρα θα παίξει ο Δημήτρης Ξενιτόπουλος και αφηγητής θα είναι ο Γιώργος Συμεωνίδης. Η εκδήλωση θα προβάλλεται και ζωντανά μέσω YouTube.
Να σημειωθεί ότι το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Γιώργο Γεωργιάδη, έχει αποφασίσει να διοργανώνει κάθε χρόνο στις 24 Φεβρουαρίου επετειακή εκδήλωση.
Ψηφίστηκε ομόφωνα, αλλά όχι ομόθυμα
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Κώστας Σαμουρκασίδης, έχει εκπονήσει διπλωματική εργασία γύρω από την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, μελετώντας τα σχετικά αρχεία και έγγραφα με άδεια της Βουλής.
Στην ομιλία του θα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το θέμα εισήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσαν 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με διαφορετική εισηγητική έκθεση από αυτήν που κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να ψηφιστεί ομόφωνα.
Παράλληλα, θα σημειώσει ότι αν και η απόφαση της Βουλής ήταν ομόφωνη, δεν υπήρχε κλίμα ομοθυμίας για το ζήτημα και θα εξάρει τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ο οποίος τότε ήταν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.
Θα τονίσει ακόμα ότι η επιτυχής για όλο τον ποντιακό ελληνισμό έκβαση του ζητήματος οφείλεται και στη σύνδεσή του με το Κουρδικό Ζήτημα αλλά και με την προσπάθεια αποκατάστασης των παλιννοστούντων εκείνη την εποχή.
Τέλος, ο Γιώργος Γεωργιάδης αναμένεται να σημειώσει κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ότι το σημαντικό από εδώ και στο εξής είναι να προχωρήσει η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας, τονίζοντας ότι έχουν γίνει δειλά βήματα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά αυτά πρέπει να επιταχυνθούν και να αυξηθούν.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης