Στα Κύθηρα σε ηλικία 84 ετών πέθανε ο Γιώργος Δερτιλής. Αφήνει πίσω του ένα τεράστιο έργο ως ένας από τους πλέον σημαντικούς και αναγνωρισμένους ιστορικούς – κάποιοι μάλιστα τον έχουν χαρακτηρίσει «φιλόσοφο της Ιστορίας», τονίζοντας ότι έδωσε στους ερευνητές εργαλεία για την ερμηνεία των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών φαινομένων.
Με σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην Πολιτική Θεωρία και την Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 1978, διορίστηκε ειδικός επιστήμονας της Οικονομικής Ιστορίας στη Νομική Σχολή Αθηνών· δύο χρόνια αργότερα έγινε υφηγητής.
Ο Γιώργος Δερτιλής το 1983 εξελέγη τακτικός καθηγητής Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής, απ’ όπου αποχώρησε το 2002 με τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή.
Το 2000 εξελέγη καθηγητής στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κ.α. Το 1989 εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών.
Διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιστορικού αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987-2002), του οποίου ήταν ο ιδρυτής. Διετέλεσε επίσης γενικός γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (1986-1991), τακτικό μέλος και διευθυντής ερευνών στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και των Ιδρυμάτων Schlumberger και Maison Suger (Παρίσι) καθώς και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας.
Τιμήθηκε με το Εθνικό Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής και του είχε απονεμηθεί η γαλλική υπηκοότητα.
Βιβλία και άρθρα του μεταφράστηκαν στην αγγλική, γαλλική, ισπανική και ιταλική γλώσσα. Άλλωστε τα έργα του θεωρούνται μια διεισδυτική ανάλυση στα βαθύτερα αίτια των πολέμων σε σχέση με τον ψυχισμό των ανθρώπων, ενώ παράλληλα φωτίζουν αθέατες πλευρές της εθνικής ιστοριογραφίας.