Μουσική και χορευτική παράδοση από την Κύθνο, την Κρήτη, την Ήπειρο, τον Πόντο και άλλες περιοχές της Ελλάδας παρουσίασε η Ορθόδοξη Μητρόπολη του Σαν Φρανσίσκο σε περισσότερους από 3.000 Έλληνες των δυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου φεστιβάλ ελληνικής μουσικής και χορού, το Greek Orthodox Folk Dance & Choral Festival (FDF).
Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσικό και χορευτικό φεστιβάλ των ΗΠΑ με χρώμα και ήχο ελληνικό, το οποίο διοργανώνεται για 46 συναπτά χρόνια.
Για ένα τριήμερο, η πρωτεύουσα της πολιτείας της Αριζόνα, το Φοίνιξ μετατράπηκε σε ελληνική παροικία, όπου οι νεότερες γενιές των ομογενών απέδειξαν ότι κρατούν βαθιά μέσα στην ψυχή τους την αγάπη για τους παραδοσιακούς χορούς και τη μουσική από την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας ότι η παράδοση όχι μόνο δεν ξεθωριάζει με τον χρόνο, αλλά μεταδίδεται στους νεότερους ακόμη πιο έντονα.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής έχει καταφέρει να εμπνεύσει σε χιλιάδες μικρά παιδιά και εφήβους το πάθος και την αγάπη για την ελληνική μουσική και τη χορευτική παράδοση.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής @Elpidophoros στο Phoenix της Αριζόνα στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «FDF».
Πρόκειται για την μεγαλύτερη συνάθροιση Ελληνορθοδόξων νέων στις ΗΠΑ και ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ Ελληνικών παραδοσιακών χορών στον κόσμο. https://t.co/a8Nxflfx4V pic.twitter.com/ttPX67zxtm— Hellenic DNA / USA (@HellenicDNA) February 18, 2023
Τις τριήμερες εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος απένειμε βραβεία σε παιδιά και νέους που διαγωνίστηκαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Δήλωσε μάλιστα εντυπωσιασμένος με το πάθος και την αγάπη των παιδιών και των νέων για να μάθουν και να διαγωνιστούν στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
«Η παρουσία σας και ο αγώνας που κάνετε είναι ζωντανή μαρτυρία της ελληνορθόδοξης ταυτότητάς σας», είπε προς όλους τους διαγωνιζόμενους και τους κάλεσε να είναι υπερήφανοι για τον εαυτό τους, όπως και ο ίδιος είναι υπερήφανος για την παρουσία τους στο Φεστιβάλ. «Όλοι μαζί βάλατε τα δυνατά σας και είστε όλοι πρωταθλητές. Με τη συμμετοχή σας επιβεβαιώνεται την πίστη σας και την αγάπη σας για την πατρίδα μας», είπε χαρακτηριστικά.
Για μία ολόκληρη χρονιά, οι νέοι προετοιμάζονταν πυρετωδώς στις Ορθόδοξες ενορίες των δυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ.
Να αποδείξουν πως οι χοροί και οι μουσικές παραδόσεις του τόπου τους, των προγόνων τους, όχι μόνο δεν σβήνουν αλλά πρέπει να κρατηθούν δυνατές και να διατηρηθούν αναλλοίωτες στο μέλλον.
Με καμάρι φορούν παραδοσιακές φορεσιές από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και παρουσιάζουν χορούς με ιδιαίτερη δυσκολία, τραγουδώντας περίτεχνα παραδοσιακά τραγούδια.
Μάλιστα, για να μπορέσουν να αποδώσουν τα δύσκολα τραγούδια, κάποιες ορθόδοξες ενορίες προσκάλεσαν να συμμετάσχουν οργανοπαίκτες από την Κρήτη, τη Μακεδονία και τις Κυκλάδες.
Η οργανωτική επιτροπή του FDF ανακοίνωσε πως, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης μισού αιώνα ζωής του Φεστιβάλ το 2027, προτίθενται να διοργανώσουν αντίστοιχη εκδήλωση στην Αθήνα, προκειμένου να μπορέσουν τα νέα παιδιά να παρουσιάσουν τη δική τους οπτική στην ελληνική και χορευτική παράδοση στα πάτρια εδάφη.