Πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, πέθανε χθες ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, όπως ανακοίνωσε το αρχιτεκτονικό γραφείο 4k Architects.
«Αφιερώθηκε με πάθος και όραμα στην αρχιτεκτονική και αναδείχθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του. Την υπηρέτησε ως τις τελευταίες ημέρες της ζωής του», αναφέρεται σε ανάρτηση στο Facebook.
Σύμφωνα με την επιθυμία του, η σορός του θα αποτεφρωθεί, την Τετάρτη στις 12:00 στο Κέντρο Αποτέφρωσης της Ριτσώνας. Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές στους Γιατρούς χωρίς σύνορα.
Το έργο του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα
Ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1924. Η καταγωγή του ήταν από τη Σίκινο, και όπως είχε πει σε συνέντευξή του στον Γιάννη Πανταζόπουλο για τη LiFO, στην αρχιτεκτονική στράφηκε εξαιτίας ενός θείου του, του Γκόρχαμ Φίλιπς Στίβενς. Πρόκειται για τον αρχιτέκτονα και αρχαιολόγο που έκανε την πρώτη σοβαρή μελέτη του Ερεχθείου, η οποία ακόμα θεωρείται πρότυπη.
Μετά τις σπουδές του σε Αθήνα, Λονδίνο και Νέα Υόρκη συμμετείχε στο σχεδιασμό του τουριστικού συγκροτήματος του Αστέρα Γλυφάδας, το οποίο αποπερατώθηκε το 1954, και στην κατασκευή του ξενοδοχείου «Ναυσικά» του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Θεωρούσε τον Λε Κορμπιζιέ τη μεγαλύτερη φυσιογνωμία της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής σκέψης κατά τον 20ό αιώνα.
Το 1980 εξελέγη καθηγητής των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων στο EMΠ, όπου δίδαξε μέχρι το 1993. Αυτό που τόνισε κατά τις διαλέξεις του ήταν ότι «η μάθηση είναι θέμα βούλησης, όχι δασκάλου. Για παράδειγμα, τα αγγλικά είναι μια γλώσσα που την έμαθα μόνος μου, διαβάζοντας κόμικς, βλέποντας ταινίες στον κινηματογράφο και συνάπτοντας σχέσεις με αγγλόφωνες κοπέλες».
Η κοσμοθεωρία του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα ήταν μία και με αυτή πορεύτηκε σε όλη του τη ζωή, όπως είχε τονίσει σε εκείνη τη συνέντευξη: «Ακόμα και αν κάτι πηγαίνει στραβά, εγώ το θεωρώ αστείο. Με αυτόν τον τρόπο γλίτωνα από το να είμαι διαρκώς δυστυχισμένος. Αντιθέτως, έχω καταφέρει να είμαι πάντα ευτυχής και ενθουσιώδης».