Σε δημιουργικό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου με αφορμή τις κινητοποιήσεις του κλάδου για το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία των δραματικών σχολών.
Για το θέμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι με την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση «έχουμε γυρίσει στο status quo ante, ό,τι ίσχυε δηλαδή πριν από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος. Άρα είμαστε στο σημείο το οποίο ίσχυε πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς καλλιτεχνών».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, κατά την κρίση του το ζήτημα με το ΠΔ έχει ήδη θεραπευθεί και ζήτησε από τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών να δούνε από κοινού χρόνιες παθογένειες που αφορούν την καλλιτεχνική εκπαίδευση, τη διαβάθμιση, την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, προκειμένου να καταλήξουν σε έναν οδικό χάρτη για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής.
Από τη συζήτηση προέκυψαν –σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές– τα ακόλουθα:
• Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτόν έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για το χαρακτήρα της σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.
• Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς τη βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο Δημόσιο.
• Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.
Στην έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:
Χαίρομαι πάρα πολύ που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για ένα θέμα το οποίο, όπως γνωρίζετε καλά, έχει απασχολήσει πολύ τον δημόσιο διάλογο και μας έχει απασχολήσει κι εμάς πάρα πολύ εσωτερικά. Και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντάς σας ότι έχετε ένα δίκιο να αισθάνεστε πληγωμένοι για τη διαχρονική αδιαφορία του κράτους σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των δικαιωμάτων σας.
Είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα και σίγουρα δεν έχουμε κανένα λόγο ή σχέδιο –επειδή τα άκουσα κι αυτά στον δημόσιο διάλογο– να βάζουμε απέναντί μας τον καλλιτεχνικό κόσμο. Kαι νομίζω ότι είμαστε εδώ για να λύσουμε με ειλικρίνεια κάποιες παρεξηγήσεις οι οποίες νομίζω ότι προέκυψαν από τη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό.
Καταλαβαίνω ότι σε μεγάλο βαθμό το θέμα το οποίο θα συζητήσουμε σήμερα έχει μια ακαδημαϊκή ή, θα έλεγα, αξιακή διάσταση. Δεν νομίζω ότι αυτό το οποίο σας ενδιαφέρει πρωτίστως, η πρώτη προτεραιότητά σας, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προσλαμβάνεστε στο Δημόσιο, ειδικά για αντικείμενα που δεν έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική σας απασχόληση.
Και βέβαια θέλω να επαναλάβω ότι και το περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημιούργησε όλη αυτήν την πολύ μεγάλη συζήτηση, δημοσιεύθηκε ενόψει ενός πολύ μεγάλου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας μεταρρύθμισης και αναδιοργάνωσης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Και βέβαια νομίζω –το γνωρίζετε πια καλά– ότι αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν αναγνωρίζει νέα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά δικαιώματα και ούτε τροποποιεί υφιστάμενες διατάξεις της νομοθεσίας γύρω από αυτά κι ότι οι προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο για καλλιτεχνικό έργο εξαιρούνται ρητά από το Προεδρικό Διάταγμα, το ΑΣΕΠ και το ενιαίο μισθολόγιο.
Σε κάθε περίπτωση, με την τροπολογία την οποία έχουμε ψηφίσει, έχουμε γυρίσει στο status quo ante, ό,τι ίσχυε δηλαδή πριν από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος. Άρα είμαστε στο σημείο το οποίο ίσχυε πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς καλλιτεχνών.
Κατά συνέπεια αυτό που θέλω να καταλάβω σήμερα από εσάς, δεν είναι τόσο πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε κάτι το οποίο κρίνουμε ότι ως προς το Προεδρικό Διάταγμα ήδη έχουμε θεραπεύσει, αλλά να δούμε κάποιες χρόνιες παθογένειες στα θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση, τη διαβάθμιση, την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία την οποία μπορεί να ακολουθεί κάποιος καλλιτέχνης, και ελπίζω να μπορούμε να καταλήξουμε τουλάχιστον σε έναν οδικό χάρτη για το πώς μπορούμε να κινηθούμε από εδώ και στο εξής.
Θα ακούσετε από εμάς πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν και πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν, διότι νομίζω ότι όλοι σας αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και συνταγματικοί περιορισμοί, ως προς τη δυνατότητα να παρέχεται ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και όσο δεν αλλάζει το άρθρο 16, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα είναι εφικτό.
Θα χαρώ πάρα πολύ βέβαια, πρέπει να πω, όταν με το καλό προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση –γιατί είναι στις προθέσεις μας στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξουμε το άρθρο 16–, όσοι διαμαρτυρήθηκαν μετ’ επιτάσεως και ζήτησαν την αναγνώριση της δυνατότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης να παρέχει πτυχία τα οποία θα είναι ουσιαστικά πανεπιστημιακά, να μας στηρίξουν σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε τότε.
Σταματώ εδώ. Έχουμε μαζί όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, γενικούς γραμματείς και υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι μπορούν να διαφωτίσουν πτυχές της συζήτησης. Και να ξεκινήσω, γιατί ο σκοπός είναι να ακούσουμε εσάς.
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης Γιώργος Βούτσινος, και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.
Εκ μέρους των καλλιτεχνών στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου, ο γενικός γραμματέας του ΣΕΗ Άρης Λάσκος, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χορό Μίνα Ανανιάδου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Βασίλης Παρασκευόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Αστέρης Πελτέκης, η διευθύντρια Σπουδών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Δηώ Καγγελάρη, ο διευθυντής Σπουδών της Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Ρήγας, ο εκπρόσωπος των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Θάνος Παπαδογιάννης, ο εκπρόσωπος ιδιωτικών δραματικών σχολών Μιχάλης Καλαμπόκης και ο νομικός σύμβουλος των σωματείων Μάνος Ελευθερόγλου.
Γραπτές αποφάσεις περιμένουν οι καλλιτέχνες
Σε αναμονή γραπτών αποφάσεων από την κυβέρνηση, που θα λάβουν έως το τέλος της εβδομάδας, βρίσκονται οι καλλιτέχνες για τα όσα συζητήθηκαν σήμερα στη συνάντηση τους στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κυβερνητικούς παράγοντες.
Εξερχόμενοι από το Μαξίμου οι εκπρόσωποι των σωματείων και εκπαιδευτικών δραματικών σχολών εξέφρασαν επιφυλακτικότητα έως ότου λάβουν γραπτώς από το Μαξίμου όσα προέκυψαν από τη σημερινή συζήτηση.
«Εάν υπάρχει σύγκλιση μένει να αποδειχτεί. Για εμάς δεν είναι θέμα παρεξήγησης, ότι δεν καταλάβαμε. Το θέμα είναι να καταλάβει και η απέναντι πλευρά ότι η παρεξήγηση είναι πρόβλημα. Δεν πρόκειται για παρεξήγηση νομικού ούτε λογοτεχνικού επιπέδου. Είναι προσβολή ηθική, αξιοπρέπειας και επαγγελματική που πρέπει να αποκατασταθεί έως το τέλος της εβδομάδας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΗ Άρης Λάσκος εξερχόμενος από το Μαξίμου.
«Καταθέσαμε το σύνολο των αιτημάτων μας για τα οποία ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση, την οποία συνολικά οι συλλογικοί φορείς θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε εάν μας καλύπτει» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου, τονίζοντας ότι ο κλάδος συνεχίζει τις κινητοποιήσεις μέχρι να υπάρξουν έμπρακτες αποφάσεις.
Σημειώνεται ότι ο κλάδος έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 17/2.