Κορυφαίος μελετητής της γλώσσας μας, στενός φίλος του Οδυσσέα Ελύτη, του Μίκη Θεοδωράκη και πολλών άλλων λογοτεχνών και καλλιτεχνών, ο Ελληνοϊταλός Μάριο Βίττι είχε δημοσιεύσει στην Ιταλία το πολυμεταφρασμένο έργο του Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και είχε διδάξει για πολλά χρόνια Νέα Ελληνικά στο πανεπιστήμιο της Τούσια, στην κεντρική Ιταλία.
Ο Μάριο Βίττι, διαυγέστατος μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του, πέθανε στη Ρώμη σε ηλικία 97 ετών.
Είχε γεννηθεί το 1926 στην Κωνσταντινούπολη. Από την πλευρά της μητέρας του ήταν ελληνικής καταγωγής, και είχε μεγαλώσει στην ελληνική κοινότητα της Πόλης. Μιλούσε και έγραφε εξίσου καλά στα ελληνικά και στα ιταλικά.
Λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η οικογένειά του μετακόμισε από την Κωνσταντινούπολη στην Ιταλία. Ο Βίττι σπούδασε στη Ρώμη, όπου ξεκίνησε το έργο του ως ερευνητής της νέας ελληνικής λογοτεχνίας.
Από το 1957 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης «L’Orientale». Το 1968 διορίστηκε μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμου. Υπήρξε επίσης επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Παρισιού, Γενεύης και Θεσσαλονίκης.
Ζούσε στη Ρώμη και ήταν πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Νέων Ελληνικών Σπουδών (Associazione Nazionale di Studi Neogreci), αλλά και από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της Ιταλίας σχετικά με το πλήρες φάσμα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.
Ο Βίττι μελέτησε το έργο του Ελύτη, του Σεφέρη, του Παλαμά, του Καβάφη κ.ά. Είχε λάβει τιμητικά διδακτορικούς τίτλους από τα πανεπιστήμια του Παρισιού, της Θεσσαλονίκης και της Κύπρου, και είχε βραβευθεί από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.
Πρόσφατα, η έδρα νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Ρώμης τού είχε αφιερώσει το Παρατηρητήριο του Εργαστηρίου για την Ελληνική Γλώσσα.