Τις αντοχές των νοσοκομείων στις συριακές περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες και τα οποία ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και υλικά δοκιμάζει ο σεισμός που έπληξε την περασμένη Δευτέρα την Τουρκία και τη γειτονική Συρία.
Ωστόσο και στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, τα νοσοκομεία αντιμετώπιζαν ελλείψεις και πριν από τον σεισμό, καθώς στη χώρα επιβλήθηκαν διεθνείς κυρώσεις μετά την έναρξη του πολέμου το 2011.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 50% των νοσοκομείων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σε όλη τη χώρα, ενώ σε όσα λειτουργούν, το προσωπικό δουλεύει νυχθημερόν μολονότι πολλοί έχασαν το σπίτι τους ή κινδυνεύουν να το χάσουν.
Ένας από τους εργαζόμενους, ο νοσηλευτής Άμπντελ Μπάσετ Χαλίλ, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει να φροντίζει ακατάπαυστα τους εκατοντάδες τραυματίες που συνέρρεαν στο νοσοκομείο όπου εργάζεται, τη στιγμή που το σπίτι του είχε καταρρεύσει από το σεισμό, παγιδεύοντας τη σύζυγο και τις δυο τους κόρες κάτω από τα συντρίμμια.
«Η πρώτη ημέρα ήταν πολύ δύσκολη, πολύ σκληρή, σαν να πέρασαν 50 χρόνια μέσα σε λίγες ώρες» είπε ο Χαλίλ, νοσηλευτής ειδικευμένος στην αναισθησιολογία, που εργάζεται στο νοσοκομείο της Χαρίμ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Τις επόμενες δύο επωφελήθηκε από κάποια σπάνια διαλείμματα στο νοσοκομείο, έτρεχε στο κατεστραμμένο σπίτι του και παρακολουθούσε το έργο των σωστικών συνεργείων. Η γυναίκα του και οι κόρες του ανασύρθηκαν νεκρές 48 ώρες μετά τον σεισμό, ενώ στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν νεκροί ο διοικητικός διευθυντής του νοσοκομείου και ο επικεφαλής των νοσηλευτών.
Σήμερα, ο Χαλίλ λέει ότι παρηγοριέται με τη σκέψη ότι κάποια στιγμή «θα προσκυνήσει στους τάφους τους». Την ίδια ώρα, εκατοντάδες άλλες οικογένειες παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένες στα γκρεμισμένα κτίρια.
Τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό, αυτό το μικρό νοσοκομείο εκστρατείας κατακλύσθηκε από θύματα. Είχε στηθεί αρχικά για να νοσηλεύει τραυματίες από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και η χωρητικότητά του δεν ξεπερνά τις 30 κλίνες, όπως εξήγησε ο χειρουργός Μοχάμαντ αλ Μπαντρ. «Η κατάσταση ήταν τόσο δύσκολη που οι ασθενείς κοιμόντουσαν στο πάτωμα, στην είσοδο και στους διαδρόμους», πρόσθεσε.
Το νοσοκομείο δέχτηκε περίπου 2.500 τραυματίες και από αυτούς οι 390 πέθαναν, είπε ο ορθοπεδικός χειρουργός Χασάν αλ Χάμντο.
Όπως και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού. «Πολλοί ασθενείς χρειάζονταν τομογραφία αλλά δεν γίνεται αυτή η εξέταση πουθενά στην περιοχή», πρόσθεσε ο Χάμντο.
Σε μια πρόσφατη έκθεσή της, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) προειδοποίησε ότι το σύστημα υγείας κινδυνεύει να καταρρεύσει στη βορειοδυτική Συρία, μια ζώνη που δεν ελέγχεται από το συριακό καθεστώς.
Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν ορούς, γάζες, αναλγητικά, αλλά δεν έχουν επίσης ούτε καύσιμα, ούτε καν σάκους για τη φύλαξη των νεκρών.
Και ο αριθμός των ασθενών θα αυξηθεί, δεδομένου ότι οι επιζώντες είναι αναγκασμένοι να ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Αυξάνεται η ένταση με τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία
Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία πυροδότησε τη δυσαρέσκεια ορισμένων Τούρκων για τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους, οι οποίοι κατηγορούνται από κάποιους, που επικαλούνται φήμες, ότι προχωρούν σε λεηλασίες, εν μέσω της καταστροφής και του χάους.
Η δυσαρέσκεια απέναντι στους Σύρους δεν είναι κάτι το καινούριο, όμως ο σεισμός αύξησε τις εντάσεις.
Αντισυριακά συνθήματα, όπως «Δεν θέλουμε Σύρους», «Να απελαθούν οι μετανάστες» και «Δεν είστε πλέον καλοδεχούμενοι» έκαναν την εμφάνισή τους στο Twitter.
Σύροι που έμειναν άστεγοι από τον σεισμό λένε ότι τους έδιωξαν από καταυλισμούς για τους πληγέντες. Ένας Σύρος έφτιαξε ένα καταφύγιο στη Μερσίνη αποκλειστικά για συμπατριώτες του, αφού αντιμετώπισαν ρατσιστικές προσβολές.
«Σταματήσαμε να πηγαίνουμε στα σημεία όπου γίνονταν επιχειρήσεις διάσωσης για να παρακολουθήσουμε, επειδή ο κόσμος μας ούρλιαζε και μας έσπρωχνε όταν άκουγαν να μιλάμε αραβικά», είπε ένας άνδρας που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Μας κατηγορούν συνέχεια για λεηλασίες, αλλά αυτό γίνεται μόνο για να σπείρουν τη διχόνοια», υποστήριξε.
Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 48 ανθρώπους με την κατηγορία της λεηλασίας, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς να διευκρινίσει την καταγωγή τους. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευτεί ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά οι δράστες.
Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, αφού άνοιξε τα σύνορά της σε ανθρώπους που εκτοπίστηκαν λόγω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα αυτή.
Η Τουρκία έχει δαπανήσει περισσότερα από 40 δισ. δολάρια από το 2011 για τη φιλοξενία των προσφύγων, σε μια περίοδο έντονων οικονομικών δυσκολιών για τη χώρα. Ορισμένοι Τούρκοι βλέπουν τους Σύρους σαν φθηνό εργατικό δυναμικό που τους παίρνει τις δουλειές και χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του κράτους. Το θέμα των Σύρων προσφύγων αναμενόταν να βρεθεί στο επίκεντρο των φετινών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.