Την 44η επέτειο από την Ισλαμική Επανάσταση γιορτάζει σήμερα το Ιράν, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες στο κέντρο της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων. Οι επετειακές συγκεντρώσεις θα κορυφωθούν με την ομιλία που θα εκφωνήσει στην Πλατεία Αζαντί (μτφ. ελευθερία) της ιρανικής πρωτεύουσας ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.
Το 2021 και το 2022 οι εορτασμοί για την την Επανάσταση του 1979 ήταν περιορισμένοι λόγω της πανδημίας. Όμως φέτος η ιρανική κυβέρνηση επανάφερε την αίγλη των εκδηλώσεων που οργανώνονται σε 1.400 πόλεις.
Στην Πλατεία Αζαντί οι συγκεντρωμένοι κρατούν πορτρέτα του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας Ρουχολάχ Χομεϊνί, αλλά και του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί ο οποίος σκοτώθηκε σε επιδρομή του αμερικανικού στρατού τον Ιανουάριο του 2020 στη Βαγδάτη.
Azadi Square in Tehran. pic.twitter.com/Ei3eY6NDQp
— Tehran Times (@TehranTimes79) February 11, 2023
«Κάτω οι ΗΠΑ», «Κάτω το Ισραήλ», «Κάτω η Βρετανία» είναι τα συνθήματα που κυριαρχούν, όπως και το «Ένα Ιράν ενωμένο, ισχυρό και σταθερό». Το σκηνικό στην πλατεία της Τεχεράνης συνθέτουν οι πύραυλοι Sejjil και τα drone Shahed 136 που έχουν τοποθετηθεί ολόγυρα.
Το χθεσινό εορταστικό πρόγραμμα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, σόου με πυροτεχνήματα και προβολές 3D βίντεο.
A special ceremony on the night of 22 Bahman on the occasion of celebrating the glorious victory of the Islamic Revolution in Azadi Square 🇮🇷💓
44th Anniversary of the Islamic Revolution 💕#عشرة_الفجر #الله_أكبر #انقلاب_اسلامی pic.twitter.com/U1R51lyr4f
— زهرا عباس | خَامِنَئِيُون ☫ (@zehraabbass_) February 10, 2023
Οι εορτασμοί πραγματοποιούνται την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται από ένα κίνημα αμφισβήτησης μετά το θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί. Τις τελευταίες εβδομάδες οι διαδηλώσεις έχουν περιοριστεί, ωστόσο οι νεκροί υπολογίζονται σε εκατοντάδες και οι συλληφθέντες σε χιλιάδες – ανάμεσά τους προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, δικηγόροι και δημοσιογράφοι.
Πάντως, με την ευκαιρία της σημερινής επετείου οι ιρανικές Αρχές ανακοίνωσαν την απελευθέρωση «σημαντικού αριθμού» κρατουμένων. Ελεύθερη, μεταξύ άλλων, αφέθηκε και η Γαλλοϊρανή ερευνήτρια Φαριμπά Αντελκά, η οποία συνελήφθη τον Ιούνιο του 2019 και καταδικάστηκε σε 5ετή φυλάκιση επειδή «έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».