Ένα αγοράκι έξι ετών ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα σήμερα σε μια κοινότητα της βορειοδυτικής Συρίας, πέντε ημέρες μετά τον φονικό σεισμό, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο Μούσα Χμέιντι, σε κατάσταση σοκ και τραυματισμένος στο πρόσωπο, ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ενός σπιτιού στην κοινότητα Τζανταϊρίς, υπό τα χειροκροτήματα και τις ζητωκραυγές των παριστάμενων.
Οι διασώστες αναζητούν ακόμη τα μέλη της οικογένειάς του, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ανασυρθεί νεκρός ο αδελφός του 6χρονου.
Οι διασώστες παρείχαν στο μικρό παιδί τις πρώτες βοήθειες επί τόπου, τυλίγοντάς του με γάζες το κεφάλι και το χέρι.
Η Τζανταϊρίς είναι υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών ανταρτών και συνορεύει με την Τουρκία. Την Τρίτη, στα συντρίμμια ενός άλλου κτιρίου βρέθηκε ζωντανό ένα νεογέννητο, με τον ομφάλιο λώρο να το συνδέει ακόμη με τη νεκρή μητέρα του.
Από τους ισχυρούς σεισμούς της Δευτέρας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 22.300 άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη χώρα εδώ και έναν αιώνα.
Στη Συρία, ο προσωρινός απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 3.377 νεκρούς, εκ των οποίων οι 2.030 στις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές.
Τρία παιδιά διασώθηκαν σήμερα και στην Τουρκία, όμως οι ελπίδες να βρεθούν και άλλοι επιζώντες εξανεμίζονται όσο περνούν οι ώρες, δεδομένου ότι έχει ήδη κλείσει το «κρίσιμο» παράθυρο των 72 ωρών από τους σεισμούς.
«Ο ΟΗΕ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από το συριακό λαό»
Ο επικεφαλής των «Λευκών Κρανών», της οργάνωσης πολιτικής προστασίας που δραστηριοποιείται στις ελεγχόμενες από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες περιοχές της Συρίας, κατηγόρησε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν παρείχαν την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτές τις επαρχίες, οι οποίες επλήγησαν σφοδρά από τους σεισμούς της Δευτέρας.
Ο Ράεντ αλ Σάλεχ είπε ότι η περιοχή αυτή δεν έχει λάβει καμία βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη από την Δευτέρα.
Εξήγησε ότι τα έξι φορτηγά που πέρασαν στη Συρία χθες Πέμπτη ήταν ο τακτικός ανεφοδιασμός της περιοχής, που είχε καθυστερήσει. «Μέχρι τώρα δεν έχει φτάσει βοήθεια από τον ΟΗΕ στη βορειοδυτική Συρία ως ανταπόκριση στον σεισμό», πρόσθεσε.
Ο Σάλεχ χαρακτήρισε «καταστροφική» την αντίδραση του ΟΗΕ και είπε ότι ο Οργανισμός θα πρέπει «να ζητήσει συγγνώμη από τον συριακό λαό για την έλλειψη βοήθειας».
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που είναι επίσης υπηρεσία του ΟΗΕ, ανέφερε ότι 14 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησαν από την τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ και πέρασαν στη Συρία, νωρίτερα σήμερα. Τα φορτηγά έχουν προορισμό την πόλη Ιντλίμπ (ελέγχεται από τους αντάρτες) και μεταφέρουν θερμάστρες, σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη.
Σημειώνεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε σήμερα να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στη Συρία, για να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας στα θύματα των σεισμών, από τους οποίους έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές ένα μεγάλο μέρος της χώρας.
Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να ανοίξει και άλλα σημεία διέλευσης για να επιταχυνθεί η αποστολή βοήθειας στα εκατομμύρια που επλήγησαν από τους σεισμούς. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ζούσαν ήδη σε επισφαλείς συνθήκες, ακόμη και πριν από τη φυσική καταστροφή.
Επιτρέπει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας το καθεστώς Άσαντ
Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι δέχεται να αποσταλεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στις ζώνες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, στη βορειοδυτική Συρία, η οποία υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους φονικούς σεισμούς.
Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Sana, η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα γίνει «υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου της Συρίας», με τη βοήθεια και του ΟΗΕ. Με τον τρόπο αυτόν θα διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει «σε εκείνους που την χρειάζονται».
Σύμφωνα πάντα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση χαρακτήρισε «πληγείσες ζώνες» τις περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές (Λαττάκεια, Χάμα, Χαλέπι και Ιντλίμπ) και πρόκειται να ιδρύσει ένα Ταμείο που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών.
Ο ΟΗΕ ζητούσε να διευκολυνθεί η αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στη βορειοδυτική Συρία, όπου εκτιμάται ότι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονταν ήδη βοήθεια και πριν από τους σεισμούς.
Δεκάδες αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια (κυρίως από τη Ρωσία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έχουν προσγειωθεί από την Δευτέρα στη Δαμασκό, το Χαλέπι και τη Λαττάκεια, περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Όμως η βοήθεια προς τις βορειοδυτικές ζώνες φτάνει με το σταγονόμετρο, από ένα μεθοριακό πέρασμα από την Τουρκία.