Ξεπερνούν τους 20.000 οι νεκροί από τον σεισμό της Δευτέρας στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τον τελευταίο αναθεωρημένο απολογισμό των τοπικών αρχών.
Και πέραν των ανθρώπινων απωλειών και του ανείπωτου πόνου που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, που έχουν χάσει τους δικούς τους κι έχουν μείνει άστεγοι καταμεσής του χειμώνα, οι καταστροφικές συνέπειες του σεισμού φαίνεται να επηρεάζουν και τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στα μέσα Μαΐου.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκοντας να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία για τρίτη δεκαετία, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.
Δημοσκοπήσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από τον σεισμό έδειχναν ότι θα είναι η πιο δύσκολη εκλογική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα.
Η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου είχε ήδη διαβρωθεί από το εκτινασσόμενο κόστος διαβίωσης και την καταβύθιση της λίρας και τώρα έρχεται αντιμέτωπος με ένα κύμα επικρίσεων για την απόκριση της κυβέρνησής του στον φονικότερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία από το 1999, λίγο προτού να ανέλθει στην εξουσία.
«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές», δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας. αφήνοντας αιχμές ότι οι αρχές ενδεχομένως να εξετάζουν την αναβολή των εκλογών.
«Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη για τρεις μήνες. Το 15% του πληθυσμού ζει σε εκείνη την περιοχή, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ. Θα εξετάσουμε τις εξελίξεις, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου» συμπλήρωσε.
Άλλωστε, όποιος κι αν είναι ο πολιτικός αντίκτυπος της καταστροφής, η υλικοτεχνική πρόκληση της διεξαγωγής εκλογών στις πληγείσες περιοχές είναι τεράστια.
Στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς ζουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες χρειάζονται κάπου να μείνουν αφού ο σεισμός κατέστρεψε τα σπίτια τους ή είναι πολύ επικίνδυνο να ξαναμείνουν σε αυτά.
«Θα φύγει όπως ήρθε»
Οι επικρίσεις για την ανταπόκριση των τουρκικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης αυξάνονται, με επιζώντες και πολιτικούς της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για αργή και ανεπαρκή προσπάθεια αρωγής.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, που ζει στο εξωτερικό και καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 27 ετών με κατηγορίες κατασκοπίας και της βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε πως ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999 και μπορεί να οδηγηθεί στην έξοδο από τον τελευταίο.
Οι επικρίσεις για την απόκριση στον σεισμό του 1999, κατά τον οποίο 17.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην υποχώρηση της υποστήριξης για την τότε κυβέρνηση, που βοήθησε στον θρίαμβο του AKP το 2002.
«Ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999, φαίνεται πως θα φύγει στον απόηχο του σεισμού του 2023», ανέφερε ο Ντουντάρ σε ένα βίντεο που ανάρτησε. «Αυτός ο σεισμός που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους θα τον θάψει μέσα στα συντρίμμια».
Οργή για το 12ωρο μπλόκο στο Twitter
Η απόφαση της Τουρκίας να εμποδίσει την πρόσβαση στο Twitter για περίπου 12 ώρες από χθες, Τετάρτη, το απόγευμα έως τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, τροφοδότησε την αγανάκτηση του κόσμου αναφορικά με τον ρυθμό των προσπαθειών ανταπόκρισης των αρχών.
Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν τον αποκλεισμό πρόσβασης στην πλατφόρμα αυτή, η οποία βοηθά ανθρώπους να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη βοήθειας και την τοποθεσία όσων εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στα ερείπια μετά τον σεισμό της Δευτέρας.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο παρελθόν και έχει επικεντρωθεί τους τελευταίους μήνες στην καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης», όπως τη χαρακτηρίζει, η οποία οδήγησε στον χθεσινό αποκλεισμό του twitter.
Η πλήρης πρόσβαση στο Twitter αποκαταστάθηκε νωρίς σήμερα, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία πλέον ξεπερνά τις 20.000.
Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι χρειαζόταν μια νομοθεσία για την αντιμετώπιση ψευδών κατηγοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν θα φίμωνε την αντιπολίτευση.
Το θέμα αποκτά αυξανόμενη σημασία με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.