Αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή φυσική καταστροφή, με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, άστεγους και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, βρίσκεται η Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε τα ξημερώματα της Δευτέρας τα νοτιοανατολικά της χώρας ενώ άφησε θύματα και στη βορειοδυτική Συρία. Οι νεκροί στις δύο χώρες ξεπερνούν τους 2.600 και οι τραυματίες τους 13.500, ενώ χιλιάδες είναι και τα κτήρια που έχουν καταρρεύσει.
Ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος. «Η σημαία μας θα κυματίζει μεσίστια μέχρι τη δύση του ηλίου της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα μας και σε κτήρια τουρκικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό», έγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Twitter.
Όπως προκύπτει από τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αργά το βράδυ της Δευτέρας, στην Τουρκία υπάρχουν:
- 2.379 νεκροί,
- 14.483 τραυματίες,
- 7.840 απεγκλωβισμένοι,
- 4.748 κτήρια που έχουν καταρρεύσει.
Στη Συρία ο τελευταίος επίσημος απολογισμός σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και διασώστες είναι:
- 711 νεκροί και 1.431 τραυματίες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά).
- 733 νεκροί και 2.100 τραυματίες στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στα βορειοδυτικά.
- Δεν υπάρχει σαφής αριθμός των κατεστραμμένων κτηρίων, ωστόσο γίνεται λόγος για «χιλιάδες».
Εικόνες καταστροφής και χάους μετά το σεισμό
Ο απολογισμός δεν είναι ο τελικός και οι τοπικές Αρχές φοβούνται ότι ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών θα είναι πολύ μεγαλύτερος με δεδομένο ότι έχουν καταρρεύσει πολλά κτήρια ενώ άλλα που είναι ετοιμόρροπα αναμένεται να πέσουν καθώς σημειώνονται συνεχείς και ισχυροί μετασεισμοί.
Την κατάσταση επιβαρύνουν οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Τα συνεργεία διάσωσης επιχειρούν μέσα στο κρύο, τη βροχή και το χιόνι.
Η κακοκαιρία έχει παραλύσει τα κυριότερα αεροδρόμια γύρω από το Ντιγιάρμπακιρ και τη Μαλάτια, όπου συνεχίζεται η σφοδρή χιονόπτωση. Όσοι γλίτωσαν από τον σεισμό αλλά έμειναν άστεγοι, βρέθηκαν με τις πιτζάμες έξω στο κρύο.
Στη Χάμα, στην κεντροδυτική Συρία, διασώστες και πολίτες έβγαλαν με τα χέρια πτώματα από ένα κτήριο. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα παιδί. Στη Τζανταρίς, βορειότερα, ένας άνδρας, καταβεβλημένος, θρηνεί για τον θάνατο του γιου του, ενός μικρού αγοριού, που στον σφίγγει στην αγκαλιά του αρνούμενος να τον αποχωριστεί. Τουλάχιστον 40 σπίτια έπεσαν σαν χάρτινοι πύργοι σε αυτήν την κοινότητα, στα σύνορα με την Τουρκία. Οι κάτοικοι δεν διαθέτουν μηχανήματα, σκάβουν με οικιακά εργαλεία και με τα χέρια για να βρουν επιζώντες. «Όλη μου η οικογένεια θάφτηκε εδώ. Οι γιοι μου, η κόρη μου, ο γαμπρός μου, δεν υπάρχει κανείς να τους βγάλει», λέει λαχανιασμένος από την προσπάθεια ο Άλι Μπατάλ.
Βοήθεια από την Ελλάδα – Κινητοποιήθηκαν πολλές χώρες
Με το πρώτο φως της ημέρας η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια. Στη γειτονική χώρα, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται ήδη ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ, με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα συνοδεύει αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
📍Στο αεροδρόμιο Ελευσίνας
H 🇬🇷 αποστολή έτοιμη για αναχώρηση για παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους #Τουρκία
🇬🇷 Συνδράμουμε με κάθε τρόπο στις προσπάθειες αντιμετώπισης συνεπειών του καταστροφικού σεισμού με στόχο να σωθούν ζωές
🔗 https://t.co/kvfj8oHcQE@GreeceInTurkiye pic.twitter.com/klK6ckt2cJ
— Χρήστος Στυλιανίδης – Christos Stylianides (@StylianidesEU) February 6, 2023
Την ίδια ώρα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Γενεύη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, επικοινώνησε άμεσα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) και ανακοίνωσε έκτακτη συνεισφορά της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω του OCHA, στην Τουρκία και στη Συρία. Η έκτακτη συνεισφορά της Ελλάδας και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία έγινε γνωστές με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας ευχαρίστησε η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. «Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση σας και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη χώρα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα σε μήνυμά της μέσω Twitter.
Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται επί του πεδίου, στην Τουρκία και τη Συρία, για να αξιολογήσει τις ανάγκες και να παράσχει βοήθεια στις δύο χώρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Βασιζόμαστε στη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσει τις χιλιάδες οικογένειες που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή. Πολλές από αυτές είχαν ήδη απελπιστική ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη», πρόσθεσε.
Βοήθεια στην Τουρκία θα στείλει και η Ιταλία. «H Τουρκία δέχθηκε την βοήθεια της ομάδας έρευνας και διάσωσης των πυροσβεστών μας. Σύντομα θα αποσταλούν και άλλες βοήθειες της Πολιτικής Προστασίας. Η χώρα μας ξεχωρίζει πάντα, με την αλληλεγγύη της», έγραψε στο Twitter o Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.
Στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας συμμετέχει με 23 άτομα και η Σερβία.
Αποστολή βοήθειας στη Συρία ενέκρινε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού που ελήφθη μέσω «διπλωματικών διαύλων» καθώς οι δύο χώρες επισήμως δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ήδη μια ομάδα διασωστών βρίσκεται στην Τουρκία και την Τρίτη θα σταλεί άλλη μια ομάδα που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.
Διασώστες σχεδόν απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σπεύδουν στην Τουρκία για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και την ανάσυρση των θυμάτων.