Τις 200.000 ανθρώπους αγγίζουν οι απώλειες του ρωσικού στρατού στον πόλεμο με την Ουκρανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The New York Times, η οποία επικαλείται εκτιμήσεις Αμερικανών και δυτικών αξιωματούχων.
Ωστόσο, στον αριθμό αυτό συνυπολογίζονται όχι μόνο οι νεκροί, αλλά και οι τραυματίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των NYT, οι απώλειες της Ρωσίας διπλασιάσθηκαν στους τρεις μήνες του πολέμου, καθώς εκατοντάδες στρατιωτικοί πεθαίνουν ή τραυματίζονται καθημερινά στην περιοχή του Μπαχμούτ και του Σολεντάρ.
Αυτό συμβαίνει γιατί η Ρωσία ρίχνει στη μάχη της πρώτης γραμμής ελάχιστα εκπαιδευμένους νεοσύλλεκτους και πρώην κρατούμενους, λένε οι αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής εφημερίδας, οι απώλειες της Ουκρανίας στο Μπαχμούτ είναι παρόμοιες με τις ρωσικές απώλειες. Η Ουκρανία διαθέτει καλύτερα εκπαιδευμένα τμήματα πεζικού σε εφεδρείες, και τα λιγότερα εκπαιδευμένα τμήματα, για παράδειγμα τα τμήματα της εδαφικής άμυνας, πολεμούν στην πρώτη γραμμή, δήλωσαν οι πηγές της εφημερίδας.
Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν ακριβείς αριθμοί ως προς τις απώλειες και πως οι εκτιμήσεις διαφέρουν ακόμη και στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης. Επίσης η Ρωσία, όπως εκτιμούν αμερικανοί αξιωματούχοι, συστηματικά μειώνει τον αριθμό των νεκρών και τραυματιών στον πόλεμο.
Πλαφόν από ΕΕ, G7 και Αυστραλία στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σήμερα σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, όπως ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία με ανάρτησή της στο Twitter.
#COREPERII | ✅ EU ambassadors today approved the price caps on petroleum products ahead of final adoption by @EUCouncil. Important agreement as part of the continued response by EU and partners to the Russian war of aggression against Ukraine.
— Sweden in EU (@SwedeninEU) February 3, 2023
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η τιμή που συμφωνήθηκε από τους πρεσβευτές είναι τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για τα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως το ντίζελ και τα 45 δολάρια ανά βαρέλι για τα χαμηλής ποιότητας πετρελαϊκά καύσιμα, όπως το μαζούτ. Η πρόταση είναι να ισχύσουν οι τιμές αυτές από τις 5 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία ανακοίνωσαν απόψε ότι συμφώνησαν και αυτές να θέσουν πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.
Ο στόχος αυτών των πλαφόν εκ μέρους της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία) είναι να περιοριστούν τα έσοδα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι να «συντριβεί» η ρωσική οικονομία, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας υπενθύμισε ότι το Λονδίνο έχει ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων και κατά συνέπεια δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει αυτό το πλαφόν.
«Σιδερογροθιά» για την Ουκρανία τα νέα άρματα μάχης
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα ότι τα νέα άρματα μάχης που προμήθευσαν χώρες του ΝΑΤΟ το Κίεβο θα αποτελέσουν μια «σιδερογροθιά» σε μια αντεπίθεση του Κιέβου για να διασπάσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.
Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ που βρέθηκε σήμερα στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ρέζνικοφ, δήλωσε ότι η Βαρσοβία βοηθά στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών να χρησιμοποιούν δυτικά άρματα μάχης και ότι η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης είναι ζήτημα «εβδομάδων και όχι ημερών ή μηνών».
Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι η ουκρανική κυβέρνηση αναμένει να παραλάβει 120 έως 140 δυτικά άρματα μάχης από έναν συνασπισμό 12 χωρών σε ένα πρώτο κύμα παραδόσεων, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών Leopard 2, των βρετανικών Challenger 2 και των αμερικανικών M1 Abrams.
Η Γαλλία και η Ιταλία πρόκειται να στείλουν την άνοιξη στην Ουκρανία ένα αμυντικό σύστημα εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς SAMP/T-MAMBA για να βοηθήσουν τη χώρα αυτή «να αμυνθεί απέναντι στις επιθέσεις της Ρωσίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και μαχητικά αεροπλάνα, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 2,175 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει και έναν νέο πύραυλο μεγαλύτερου βεληνεκούς που δυνητικά θα επέτρεπε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να επιτυγχάνουν την προσβολή στόχων οι οποίοι ως τώρα ήταν εκτός της εμβέλειάς τους.