Την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και καινοτομίας του πρωτογενούς τομέα έχει συγκεντρώσει η φετινή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία Zootechnia, η οποία άνοιξε χθες τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και πρόκειται να ολοκληρωθεί μεθαύριο, Κυριακή.
Την ίδια στιγμή, 30 άλογα με άμαξες και τους ιππείς τους, οι οποίοι μετέχουν στο Σαλόνι Αλόγου, διέσχισαν ένα τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης και κατέληξαν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου φωτογραφήθηκαν με τον κόσμο.
Για τους φίλους των ζώων συντροφιάς όμως, στα περίπτερα 5 και 6 όπου φιλοξενείται το Pet Festival, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τριπλή έκθεση μορφολογίας σκύλων που διοργανώνει ο Κυνοφιλικός Όμιλος ΠΕ Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, μπορούν να περιηγηθούν στις ειδικές ενότητες για τα ενυδρεία, τα τερράρια και τα πτηνά, να ενημερωθούν στην ενότητα «Αμφιθέατρο Γνώσεων» για την εκπαίδευση, τη διατροφή και την υγεία των ζώων συντροφιάς και ταυτόχρονα να παρακολουθήσουν τη διπλή έκθεση μορφολογίας γάτας.
Στις υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις και αφιερώματα της φετινής Zootechnia ξεχωρίζουν το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το κρέας και τα προϊόντα του και η εκδήλωση για την αβγοπαραγωγό ορνιθοτροφία και το ελληνικό αβγό, η οποία πραγματοποιείται από τα Εργαστήρια Ζωοτεχνίας και Διατροφής του Τµήµατος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ με την υποστήριξη της ΔΕΘ-Helexpo.
Η Zootechnia έχει προσελκύσει 837 εκθέτες (307 άμεσους από 13 χώρες και 530 έμμεσους από 38 χώρες) από Αίγυπτο, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ινδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία. Παράλληλα, υποδέχεται 309 ξένους εμπορικούς επισκέπτες από επτά χώρες, μεταξύ των οποίων μεμονωμένοι hosted buyers, ομαδικές επισκέψεις από Αλβανία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και μία επιχειρηματική αποστολή από την Αίγυπτο. Οι Έλληνες εκθέτες προέρχονται από όλη την επικράτεια, ενώ η έκθεση καλύπτει συνολικά 14.115 τ.μ. στεγασμένων και υπαίθριων εγκαταστάσεων.
Η Zootechnia λειτουργεί τις καθημερινές και την Κυριακή από τις 10:00-19:00 και το Σάββατο από τις 10:00-20:00.
Συνέδριο για το κρέας
Η κτηνοτροφική εκμετάλλευση του μέλλοντος είναι «έξυπνη», τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου, στον χαιρετισμό του στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Κρέας και τα Προϊόντα του, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν μεθαύριο, Κυριακή, στο πλαίσιο της 12ης «Zootechnia».
Όπως εξήγησε ο κ. Κεδίκογλου, η κτηνοτροφική εκμετάλλευση του μέλλοντος θα αξιοποιεί την ψηφιακή καινοτομία, «μέσα από μια μεγάλη γκάμα συνδεδεμένων έξυπνων συσκευών και καινοτομιών στην παραγωγή, που αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αξιοποίηση νέων πόρων και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε μια σειρά από παρεμβάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως η ψήφιση του Ν. 4859/2021 για την ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η στήριξη της κτηνοτροφίας με 50 εκατ. και την επιπλέον ενίσχυσή της με 89 εκατ. για την αγορά ζωοτροφών, τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε λιπάσματα και ζωοτροφές και την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με την πλειονότητα των περιφερειών, για την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκήσιμων γαιών.
Ο ρόλος του κτηνιάτρου
Για τον ρόλο του κτηνιάτρου στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων ζωικής προέλευσης, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Αμβροσιάδης, σημειώνοντας ότι το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως, ήτοι 1,3 δισ. τόνοι, χάνεται κατά τη διάρκεια της παραγωγής και διακίνησής του ή πετιέται στα σκουπίδια από τους τελικούς αποδέκτες – καταναλωτές.
Χαρακτηριστικά τόνισε ότι στις ΗΠΑ, το 40% των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει κάθε χρόνο στα σκουπίδια, με ένα κόστος που υπολογίζεται σε 195 εκατ. δολάρια ετησίως, ενώ στην ΕΕ τα τρόφιμα που καταστρέφονται κάθε χρόνο θα μπορούσαν να καλύψουν ετησίως τις ανάγκες 200 εκατ. ανθρώπων.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι ο κτηνίατρος θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τον περιορισμό του φαινόμενου της σπατάλης τροφίμων ζωικής προέλευσης, στους εξής τομείς: στην πρόληψη, επικεντρώνοντας τη δράση του στις μονάδες εκτροφής, στη συλλογή και επεξεργασία γάλακτος, στη μεταφορά ζώων, τη σφαγή, την τυποποίηση και συσκευασία κρεάτων, στην παραγωγή και διακίνηση των τροφίμων ζωικής προέλευσης, στους υγιειονομικούς κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής και κατά τη διάθεσή τους στα σημεία πώλησης και στη μαζική εστίαση.
Άλογα κάλπασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Αέρα υπαίθρου έφεραν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης περίπου 30 άλογα ελληνικών φυλών (αλλά και ισπανικά και φρίζιαν), καλπάζοντας αγέρωχα και προσελκύοντας πάνω τους τα βλέμματα των περαστικών.
Τα άλογα φιλοξενούνται στο περίπτερο 17 της ΔΕΘ, εκεί όπου για 8η χρονιά φέτος φιλοξενείται το καθιερωμένο πλέον «Σαλόνι Αλόγου» στο πλαίσιο της 12ης Zootechnia.
Έχοντας πάρει την απαιτούμενη άδεια από την Τροχαία Θεσσαλονίκης, τα 30 άλογα βγήκαν από το περίπτερο 17 της ΔΕΘ και κατευθύνθηκαν στην νότια πύλη, απ’ όπου βγήκαν και ξεχύθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Με περήφανο βηματισμό, κάλπασαν επί της οδού Τσιμισκή, κατέβηκαν από την Εθνικής Αμύνης και περνώντας μπροστά από τον Λευκό Πύργο, κινήθηκαν στην παραλιακή, με κατεύθυνση το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο σημείο αυτό στάθμευσαν και αφέθηκαν στα χάδια μικρών και μεγάλων, ενώ όλοι επιδίωξαν να φωτογραφηθούν μαζί τους.
Το «Σαλόνι Αλόγου» αποτελεί τη μεγάλη συνάντηση των φίλων του αλόγου και των επαγγελματιών του κλάδου από όλη την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στο οποίο φέτος συμμετέχουν φορείς και ιδιώτες με 50 και πλέον άλογα. Σε μια διαμορφωμένη πίστα διαστάσεων 20×50 μ., θα παρουσιαστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Zootechnia, παραστάσεις δεξιοτεχνίας, αρματοδρομίες και διάφορα άλλα δρώμενα. Παράλληλα, σε διαμορφωμένους χώρους περιμετρικά της πίστας, θα συμμετέχουν Ιππικοί Όμιλοι από διάφορες περιοχές της χώρας.